Aviatorze, nikt tutaj nikogo nie wprowadza w błąd. Wyjaśniłem już motywy swojego wpisu, przykro mi że dla Ciebie to wciąż za mało. W takim razie może jeszcze kilka słów... Tak bardzo epatujesz tym formatem super 16mm jednak nie wyjaśniasz czytelnikom różnic między nim a zwykłym 16mm oraz 35mm. Szkoda, bo byłyby to właśnie tak lubiane przez Ciebie "dowody na piśmie"... Otóż w uproszczeniu, główna różnica między formatem 16mm a super 16mm polega na tym, że ten drugi posiada perforację tylko po jednej stronie, dzięki czemu rozmiar klatki jest nieco większy. Oczywiście wpływa to korzystnie na jakość (rozdzielczość) obrazu, zobaczmy jednak o jakich różnicach tutaj mówimy. Wymiary kadru po stronie przysłony kamery dla standardowego filmu 16mm wynoszą 7.49mm x 10.26mm - dla super 16mm jest to 7.41mm x 12.52mm. Dla porównania film 35mm to min. 16 mm × 22 mm (również przysłona kamery). Tak więc, jeśli już w ogóle mówimy o "treściach mylących" jak to zgrabnie ująłeś w swoim wpisie, to do takich zaliczyć można raczej poniższą:
Aviator32 napisał(a):
super-16-mm który jakością zbliżone jest do 35mm
Już po samym wyliczeniu powierzchni klatki każdego z filmów widać, że formatowi super 16mm, mimo wielu zalet bliżej jednak do zwykłych 16mm niż 35mm. Dla zainteresowanych tematem polecam m.in.:
http://www.film16mm.pl/#link3Aviator32 napisał(a):
osobę która wykryje wprowadzanie w błąd stawia w negatywnym świetle; a dowody na wszystko są na piśmie ale nikt już tego nie docieka
Podziwiam Twoje "zacięcie sensacyjne" ale muszę Cię zmartwić - w negatywnym świetle postawiłem wyłącznie styl Twojej wypowiedzi. Po prostu chodzi o dobrą i sympatyczną atmosferę pozbawioną tonów oskarżających itp.
Aviator32 napisał(a):
Jak wspomniałem poprzednio
Nie jest to miejsce dla mnie. Całuję
Skoro tak twierdzisz... mówi się trudno. Tym bardziej niezrozumiałe są motywy rejestracji i próby dołączenia do dyskusji.