Kazimierz Jankowski napisał(a):
Witam kolegów . Tak się składa,że po informacji Mariana o emisji "07 Zgłoś się" po rekonstrukcji też postanowiłem obejrzeć to nowe wcielenie słynnego 07 o 2:45 w nocy . Przede wszystkim cieszę się, że rekonstruktorzy zachowali oryginalne proporcje obrazu 4:3 i w takiej wersji przekazano film do emisji. Obraz jest czysty z widoczną większą ilością szczegółów. Kolory w scenach dobrze naeksponowanych są prawidłowe ale bez rewelacji , czasami nawet podciągnięte w górę co powoduję,że twarze nabierają lekko purpurowego kolorytu zwłaszcza w cieniach. Widać ,że kolorem bazowym lub odniesienia jest kolor ludzkiej skóry w większości scen ten kolor jest prawidłowy. Można czasami dostrzec, że cienie mają lekko zielonkawe zabarwienie nawet czerń , w niektórych scenach, połyskuje zielonkawą barwą. Czasami też biel np odcień białych koszul jest w w niektórych scenach też lekko zielonkawa. Jeśli porównam ten film z filmem z DVD wydanym przez TVP, w którym zieleń jest kolorem dominującym np śnieg ma zielonkawy odcień, to ja tej rekonstrukcji daję 4 na 5 możliwych punktów. Co do napisów o których tu koledzy pisali moim zdaniem dobrze się stało że zrobiono nowe podobne do starych bo czołówka w "starym" "07 zgłoś się" wygląda koszmarnie robiona archaiczną metodą i chyba na nie w pełni sprawnym urządzeniu. Jeśli chodzi o dźwięk to nie widzę mankamentów a raczej nie słyszę.
Pozdrawiam
Tak było w lipcu 2016 roku emisja chyba TVP Seriale. Natomiast to co pokazano ostatnio w TVP2HD to się nadaje do śmieci. Te ciasne kadry, z których wielkie na cały ekran gęby psują przyjemność oglądania . Obraz w ogóle nie posiada walorów obrazu prezentowanego rok temu.
Kastrowanie proporcji obrazu to jeden wielki niewybaczalny grzech polskich rekonstrukcji. A rok temu serial ten nadawano w oryginalnych proporcjach obrazu czyli 4:3. Screeny zaprezentowane przez kolegę Domella mówią same za siebie. Te po prawej stronie można zapisać do alfabetu filmowca pod nazwą - "Niedopuszczalna kompozycja kadru filmowego".
To tyle na temat reko (tfu) destrukcji serialu "07 zgłoś się"
Mam do kolegów pytanie czy ktoś z Was wie o zakończonej rekonstrukcji serialu "Chłopi" ?
Bo ja własnie dzisiaj widziałem pierwszy odcinek tegoż serialu właśnie po rekonstrukcji.Film był emitowany na TVP Historia w oryginalnych proporcjach obrazu. A ja go włączyłem przez przypadek szukając czegoś ciekawego. To że film zdawał się być po rekonstrukcji widać po jaśniejszych (niektórych ) kadrach i bardzo stabilnemu obrazowi.
Dlatego mam do Was prośbę byście we wtorek o godz.21:30 na TVP Historia obejrzeli 2 odcinek i podzielili się wrażeniami z oglądania.
Pozdrawiam