Rafał, a ja bym wymienił właściwie wszystkie bohaterki "Stawki większej niż życie" bo przecież działają w konspiracji, są agentkami różnych wywiadów (zdarza się to nawet szwedzkim piosenkarkom), pracują w SS (choć tam de facto kobiet nie było), Gestapo. No i większość z nich stwarza wyraziste, pełnokrwiste, wypełnione i zabudowane nie tylko i nawet nie przede wszystkim swoją kobiecością. Uważam, że wiele z zaangażowanych wówczas aktorek (o ile nie wszystkie lub prawie wszystkie) miały świetnie napisane role, a to bardzo rzadko jest tożsame z postaciami kobiecymi. I to nie tylko w filmie, w tekstach dramatycznych również. W "Stawce..." nie tylko każdy (znów lub prawie każdy) aktor stwarza kreację, której próżno by szukać we współczesnym nam ale także późniejszym latom, mimo że to "tylko" serial tzw. popularny. I może właśnie dzięki temu poważnemu a może nawet nad-poważnemu podejściu do powierzonych zadań aktorskich przez znakomitych mistrzów sceny, "Stawka..." tak chętnie jest oglądana przez pokolenia. I nie bez znaczenia jest fakt, że również postaci kobiece mają swoją świetną przecież dramaturgię (nie tylko a właściwie bez "idziemy do łóżka", "co ja na siebie włożę", "przestań się na nią patrzeć" czy "jeszcze tylko jeden drink, kochanie"). A aktorek ze "Stawki..." które właśnie stworzyły takie postaci można wymienić naprawdę dużo. Wiesława Mazurkiewicz, Barbara Horawianka, Lucyna Winnicka, Lidia Korsakówna, Iga Cembrzyńska, Ewa Wiśniewska, Aleksandra Zawieruszanka, Barbara Brylska, Alina Janowska, Barbara Sołtysik, Joanna Jędryka, Joanna Jedlewska, Iwona Słoczyńska, Barbara Klimkiewicz, Barbara Drapińska, Jolanta Wołłejko, Beata Tyszkiewicz, Alicja Sędzińska, Halina Kossobudzka, Jolanta Zykun, Barbara Rachwalska.
Dodałbym jeszcze NIEKTÓRE postaci kobiece z mojego ulubionego serialu "Polskie drogi" - Zofia Mrozowska, Ryszarda Hanin, Jolanta Lothe, Daria Trafankowska, Wanda Stanisławska-Lothe, Irena Laskowska, Teresa Lipowska, w troszkę mniejszym stopniu ale wciąż Beata Tyszkiewicz
_________________ "O, niech mnie diabli obedrą ze skóry"
Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2022, 23:36 przez Brunner, łącznie edytowano 1 raz
|