Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 21:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Droga"
PostNapisane: 29 marca 2022, 10:05 

Posty na Forum KP: 6471
No i kolejny serial, który obejrzałem za pośrednictwem VOD-u TVP.
Chyba na starym forum sporo o nim było, ale na tym nie ma swojego tematu.
To sympatyczna rzecz, głównie za sprawą świetnego Gołasa. Odcinki, których jest tylko sześć, są jednak mocno nierówne. Z jednej strony ciekawie patrzy się na Polskę pierwszej połowy lat 70., przemierzaną PKS-owskim Jelczem, z drugiej jednak historie będące podstawą każdego odcinka są przeważnie ciekawe znacznie mniej, czy też w mało frapujący sposób przedstawione. Do tego myślę, że przydałoby się jeszcze kilka odcinków, wtedy serial byłby chyba lepszy, pełniejszy.
Pisałem to już w przypadku "Dziewczyny z Mazur", ale tu powtórzę, bo mam podobne refleksje - sporo w "Drodze" delikatnego, ale jednak wyraźnego seksizmu. Kiedyś inaczej patrzono na te sprawy, ale dziś to bardzo rzuca się w oczy, bo w "Drodze" dziewczyny/kobiety to w zasadzie wyłącznie zwierzyna łowna, na którą w mniej lub bardziej subtelny sposób polują oprócz głównego bohatera także inni, zwłaszcza ci grani przez Nalberczaka i Macieja Damięckiego.
Niewątpliwym smaczkiem jest odcinek 5., który dzieje się wśród bohaterów słynnej trylogii Chęcińskiego. Przy czym on akurat podobał mi się najmniej, bo niewiele było w nim Gołasa. ;-)
A w ostatnim odcinku jako syn Szyguły pojawia się - świetny zresztą - Aleksander Pociej, obecnie wzięty prawnik ze znanej prawniczej rodziny oraz senator.
Całość fajnie się ogląda, ale według mnie potencjał został nie w pełni wykorzystany.

Tytuł: Re: "Droga"
PostNapisane: 29 marca 2022, 15:58 

Posty na Forum KP: 537
Znam Pocieja. Miły facet. Do dziś chętnie wspomina swoje dziecięce aktorstwo do którego niekiedy wracał też w wieku dorosłym. U Jerzego Hoffmana.

Tylko zastanawiam się, czy można tu mówić o seksizmie, skoro wtedy nawet nie było tego słowa... To raczej portret ówczesnej obyczajowości, na szczęście zmieniającej się na naszych oczach.

PostNapisane: 29 marca 2022, 21:41 

Rafal Dajbor napisał(a):

Tylko zastanawiam się, czy można tu mówić o seksizmie, skoro wtedy nawet nie było tego słowa...

Zgadza się, ale np. termin "ludobójstwo" powstał w latach 40. ubiegłego wieku, a mówi się o ludobójstwie Ormian, że użyję takiego przykrego przykładu.

PostNapisane: 29 marca 2022, 22:19 

Posty na Forum KP: 2675
Karelu, nie dawaj się wszechobecnej propagandzie politpoprawności :-)

Nehrebecka, Łuczycka, Ławińska, Dymna, Jasińska - one wg Ciebie grają tylko "zwierzynę"?
To jest serial z lat 70ych, wtedy nikt słowa "seksizm" w ogóle nie znał.

Ostatnio gdzieś czytałem jakąś opinie o książkach o Tomku Wilmowskim - autor opinii miał za złe Szklarskiemu, że pokazywał Murzynów jako strasznie zacofanych.

A przecież, do licha, dziecko wie, że Afrykę początku XX wieku zamieszkiwali wyłącznie Martinowie Lutherowie Kingowie....

PostNapisane: 29 marca 2022, 23:00 

Holt_ napisał(a):
Karelu, nie dawaj się wszechobecnej propagandzie politpoprawności :-)

Nehrebecka, Łuczycka, Ławińska, Dymna, Jasińska - one wg Ciebie grają tylko "zwierzynę"?
To jest serial z lat 70ych, wtedy nikt słowa "seksizm" w ogóle nie znał.
.

Niczemu się nie daję. Wiadomo np. jaki jest mój stosunek do akcji #metoo, a raczej przejawów jej wynaturzenia, bo nie raz o tym pisałem.
Z Łuczycką to chyba żartujesz. Bądźmy poważni. ;-) Dymna? Jak najbardziej - traktowana jak ładny przedmiot.
Zresztą, wyjątki potwierdzają regułę.
A to, że wtedy nie znano słowa "seksizm", nie oznacza, że nie było zjawisk, które świetnie do tego określenia pasują. I odniosłem się do tego także w poprzednim wpisie.
A najważniejsze, że... piłkarze awansowali na MŚ! :-D

PostNapisane: 29 marca 2022, 23:19 

Posty na Forum KP: 537
Z tym, że jednak stawiałbym na to, że "Droga" nie tyle jest przejawem seksizmu, co świadectwem obyczajowości sprzed ponad już 50 lat, w której na seksizm było przyzwolenie.

W ogóle w polskich serialach popularnych z lat PRL-u trudno znaleźć tytuł, w których kobiety byłyby niezależne, niepłaczliwe, nie uwieszone na mężczyznach, prowadzące mocno swoją grę. Niby mamy taką w "Zmiennikach", ale.... żeby osiągnąć swoje udaje faceta.

Widzę tylko jeden serial, którego twórcy nasycili odcinki postaciami silnych kobiet we współczesnym tego słowa znaczeniu, a jest nim "07 zgłoś się". Tu kobiety są nie tylko ładnymi buziami i ciałami, nie tylko striptizerkami i prostytutkami, a z drugiej strony nie tylko wyrafinowanymi zbrodniarkami, co to pięknym ciałem i sex-appealem zwodzą na złą drogę. Bo u Szmagiera mamy robiącą karierę panią historyk sztuki (Hanna Stankówna), rzutką bizneswoman, która ani myśli wstydzić się młodszego kochanka (Eugenia Herman), byłą żonę Borewicza, która po prostu miała dość PRL-u i wybyła za granicę i wcale się nie wypiera aborcji (Izabela Trojanowska), panią dyrektor bardzo świadomą swojej seksualności i korzystającą z tego (Ewa Szykulska), lekarkę, która nie zamierza być dla Borewicza kolejną dupcią na jedną noc (Izabella Olejnik), popularną aktorkę, która chętnie poflirtuje z Borewiczem, ale przychodzi do niego wcale nie po to, by go zaprosić na randkę, ale by jej po prostu anulował mandat (Dorota Stalińska). Celowo pomijam tu postacie kobiet-przestępczyń, bo nie o ten typ "silnej kobiecości" mi chodzi. Już dawno zwróciłem uwagę na ten wymiar "07 zgłoś się" i całkiem mi się miło zrobiło, gdy po śmierci Cieślaka natrafiłem w jakimś feministycznym czymś (już nie pamiętam tytułu, przez moje ręce przechodzą tony gazet, o czym wiedzą koledzy dostający ode mnie wycinki ;-)) na artykuł dokładnie powtarzający moją myśl i przedstawiający "07..." jako jedyny serial z tamtych lat z taką liczbą kobiet niezależnych - we współczesnym tego słowa znaczeniu. Serial niejako wyprzedzający swoje czasy. Pod tym względem.

A "Droga"... No cóż. Pod tym samym względem jest po prostu dzieckiem swoich czasów. :-)

PostNapisane: 29 marca 2022, 23:32 

Rafal Dajbor napisał(a):
Z tym, że jednak stawiałbym na to, że "Droga" nie tyle jest przejawem seksizmu, co świadectwem obyczajowości sprzed ponad już 50 lat, w której na seksizm było przyzwolenie.

A "Droga"... No cóż. Pod tym samym względem jest po prostu dzieckiem swoich czasów. :-)

Zgadzam się. Nie twierdzę przecież, że "Droga" rzeczone zachowania promuje czy pochwala, tylko je pokazuje, co kiedyś nikogo nie raziło, a dzisiaj może być odbierane nieco inaczej.

PostNapisane: 31 marca 2022, 12:54 

Posty na Forum KP: 768
karel napisał(a):
Odcinki, których jest tylko sześć, są jednak mocno nierówne. Z jednej strony ciekawie patrzy się na Polskę pierwszej połowy lat 70., przemierzaną PKS-owskim Jelczem, z drugiej jednak historie będące podstawą każdego odcinka są przeważnie ciekawe znacznie mniej, czy też w mało frapujący sposób przedstawione. Do tego myślę, że przydałoby się jeszcze kilka odcinków, wtedy serial byłby chyba lepszy, pełniejszy.

Mam bardzo podobne odczucia . Myślę że warto byłoby aby ten serial miał przynajmniej z 10 odcinków, których akcja jest "w drodze" a nie na bazie PKS Warszawa. Wówczas sam tytuł byłby adekwatny do akcji a i serial tak jak piszesz lepszy bo ciekawszy. Samo wstawienie akcji z filmu "Nie ma mocnych " było chyba pójściem reżysera trochę na skróty aby jak najszybciej skończyć ten serial. Ale mimo że jest jak jest lubię ten serial i postać Marianka kierowcy o niebanalnej wrażliwości na ludzką krzywdę.

PostNapisane: 31 marca 2022, 20:24 

Kazimierz Jankowski napisał(a):
Samo wstawienie akcji z filmu "Nie ma mocnych " było chyba pójściem reżysera trochę na skróty aby jak najszybciej skończyć ten serial. Ale mimo że jest jak jest lubię ten serial i postać Marianka kierowcy o niebanalnej wrażliwości na ludzką krzywdę.

A to nie było tak, że serial powstał wcześniej (1973) i Chęciński po prostu wplótł w jeden z odcinków wątek z Kargulami i Pawlakami a dopiero później wykorzystał to w pełnometrażowym "Nie ma mocnych" (1974)"?

PostNapisane: 31 marca 2022, 21:31 

Ja miałem na myśli wstawki scenariuszowe nie zdjęciowe. TZN wykorzystano elementy ze scenariusza "Nie ma mocnych" aby stworzyć kolejny odcinek serialu.

PostNapisane: 31 marca 2022, 21:34 

Posty na Forum KP: 1006
Kiedyś przy innej okazji już o tym pisałem...Właściwie ten konkretny odcinek serialu (''Rysopis uwodziciela'') i film kinowy (''Nie ma mocnych'') były realizowane jednocześnie.
Jeden z tekstów Mularczyka, który miał być wykorzystany w serialu średnio się spodobał. Padł pomysł (bodajże Petelskiego) by wykorzystać bohaterów z ''Samych swoich'' i tak powstał tekst/scenariusz do ''Rysopis uwodziciela''...a że się bardzo spodobał, postanowiono zrobić także film kinowy, odpowiednio poszerzony, kolorowy i przerobiony gdzie nie gdzie :)

PostNapisane: 31 marca 2022, 22:03 

A ja byłem pewien że scenariusz "Nie ma mocnych " już istniał gdy kręcili DROGĘ ,a tu odcinek serialu był inspiracją do powstania filmu kinowego. Dobre. Tego nie widziałem. Dzięki Sebastian za info.
Znalazłem coś takiego https://film.wp.pl/sami-swoi-nieprawdop ... 123329g/12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]