Kilkuodcinkowy serial Andrzeja Kostenki, którego był także scenarzystą (razem z Aleksandrem Minkowskim). Kto widział, ten wie - serial opowiada o trójce tytułowych przyjaciół, którzy rozpoczynają dorosłe życie w trudnych z punktu widzenia społeczno-politycznego czasach tuż po II wojnie światowej. Serial powstawał trzy lata, również w dość burzliwych czasach na przełomie lat 70. i 80. Tamtą rzeczywistość i dylematy pokazuje w sposób dość uczciwy (premierę telewizyjną miał w tzw. karnawale Solidarności), ale na kolana nie rzuca. Jest zrealizowany solidnie, ale nic poza tym. Każdy odcinek to w zasadzie pełnometrażowy film, więc widz ma czas zaznajomić się z głównymi bohaterami, ale ja przynajmniej jakoś nie umiałem się przejąć ich losami. Może to po części wina przyzwoitego, jednak nieszczególnie wyrazistego aktorstwa? Obsada z pewnością nie stanowi tu wartości dodanej. Owszem, obsadzany przeważnie w drugoplanowych rolach różnych antypatycznych typów Jan Jurewicz tworzy tu chyba najciekawszą kreację w karierze, jednak nie zmienia to obrazu całości. Michał Anioł wydał mi się irytujący i nieprzekonujący, jakby przeszkadzało mu, że w ogóle w serialu musi grać, z kolei Andrzej Golejewski jest po prostu aktorem średnim, więc trudno wymagać, by się ponad średniość wybił. Na drugim planie też bez olśnień. Pojawia się paru dobrych aktorów, ale w rolach niedużych, nie dających większego pola do popisu. Tak jest z Homerską, Baryczem, Bazakiem, Opanią czy Ferencym. W "Przyjaciołach" wystąpiło sporo naturszczyków w drobnych rolach i epizodach, co z jednej strony przydaje realizmu, zaś z drugiej sprawia wrażenie jakiejś amatorskiej telenoweli. Na szczęście to są tylko momenty. W serialu jako autor muzyki zadebiutował Michał Lorenc, jednakże te akurat kompozycje trudno uznać za szczególnie udane w jego dorobku. Są jak cały ten serial - przeciętne. Tak jak już zaznaczyłem, "Przyjaciele" próbują bez zbytniego lukrowania pokazać czasy stalinizmu. Jednocześnie robią to bez bigla i werwy. Może bardziej rasowe aktorstwo i reżyseria wyniosłyby ów serial na wyższą półkę, a tak jest tylko średnio.
_________________ My żyjemy!
Ostatnio edytowano 28 lutego 2022, 20:38 przez karel, łącznie edytowano 1 raz
|