Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 marca 2020, 07:00 

Posty na Forum KP: 4329
Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie... Wielki aktor i patriota

Ja wymienię na pierwszym miejscu może Yokmoka, pierwszy film w którym rozpoznałem swoje miasto.
Dodam Hubala, O coś więcej niż przetrwanie, Katastrofę w Gibraltarze, Na kłopoty Bednarski oraz Zdaniem obrony.

Do TVP Historia apel, alby nadać w serii Jałtę 1945 i Generał Berlinga. Na pewno jako Stalin był rewelacyjny. Tylko, że chyba nikt tego nie widział...

PostNapisane: 19 marca 2020, 09:20 

Posty na Forum KP: 1403
STEN napisał(a):
Na pewno jako Stalin był rewelacyjny. Tylko, że chyba nikt tego nie widział...

Ja kiedyś widziałem króciuteńki fragment. W programie "Gwiazdy tamtych lat - Emil Karewicz" zaprezentowano scenę jak trzej panowie spierają się w jakiej kolejności mają podpisać traktat jałtański.

PostNapisane: 19 marca 2020, 16:32 

Posty na Forum KP: 537
STEN napisał(a):

Do TVP Historia apel, alby nadać w serii Jałtę 1945 i Generał Berlinga. Na pewno jako Stalin był rewelacyjny. Tylko, że chyba nikt tego nie widział...

Podpisuję się pod tym apelem oburącz, obunóż, dopisując do tego jeszcze "Przed burzą". Oczywiście w moim przypadku chodzi o aktora innego, niż Emil Karewicz, co tylko dowodzi, że z emisji tych zakopanych w archiwach produkcji Romana Wionczka z różnych powodów ucieszyłoby się sporo miłośników polskich aktorów. :-)

Jeszcze mi się coś przypomniało. Moja śp. babcia opowiadała mi, że mój także śp. dziadek, rocznik 1912, czyli nieco starszy od p. Emila, zapalony wędkarz (po którym przejąłem tego trochę, ale trochę, bo też jestem wędkarz, ale nie tak zapalony ;-)), w latach 60., gdy moi dziadkowie spędzali urlop nad jakimś jeziorem, poznał się z Emilem Karewiczem, który urlopował się w tym samym ośrodku wczasowym i także był zapalonym wędkarzem. Ponadto obaj byli z tzw. "środowisk twórczych", bo Emil Karewicz - aktor (jak się z czasem okazało także plastyk-amator), a mój dziadek - architekt. Poznali się jakoś na samym początku turnusu i już do końca wędkowali razem, gadając na tematy wędkarskie i artystyczne. :-) Taka anegdotka sprzed lat.

PostNapisane: 19 marca 2020, 16:38 

Znam też innego zapalonego wędkarza (oczywiście ze wspomnień Emila Karewicza no ... i trochę z ekranu ;) ) , który był z p. Emilem nawet w całkiem niezłej komitywie, dopóki ten nie zaczął łowić większych i okazalszych sztuk od swojego znajomego. Wówczas to Jan Świderski (bo to On był właśnie) obraził się śmiertelnie na Karewicza.
Co do tego, że w przypadku emisji "Przed burzą" nie chodzi Ci o Karewicza jest oczywiste (i to nie z wiadomych względu tylko dlatego, że Karewicz tam po prostu nie grał). Ale i ja bym miał dla kogo sobie obejrzeć "Przed burzą", ot choćby Janczara, Szczepkowskiego, Zaczyka, Borowskiego, Pawłowskiego, Gogolewskiego. No i przyznam, że nie jestem niesamowicie ciekaw, jak sobie Bista poradził z rolą Hitlera.

PostNapisane: 19 marca 2020, 16:53 

Na Karewicza za większe ryby, na innych aktorów za większe role, na innych za większe i lepsze samochody... Ogólnie z opowiadań o Janie Świderskim wyłania się obraz człowieka, z którym ja, całkowicie niemal właściwie pozbawiony "genu rywalizacji", chyba niespecjalnie chciałbym się zaprzyjaźnić. ;-)

PostNapisane: 27 marca 2020, 19:59 
ADMINISTRATOR

Dziś znalazłem informację, że uroczystości pogrzebowe Emila Karewicza odbędą się po opanowaniu epidemii koronawirusa. Rodzina zdecydowała w ten sposób, żeby wszyscy mogli osobiście pożegnać Mistrza. https://gwiazdy.wp.pl/emil-karewicz-nie-zostal-pochowany-6493345406547585a

PostNapisane: 27 marca 2020, 20:52 

Pisał też o tym dzisiejszy Super-Express. Moim zdaniem bardzo dobra decyzja, skoro już mamy takie możliwości, jak kremacja, to w takiej sytuacji warto skorzystać z jej zalet.

PostNapisane: 27 marca 2020, 21:00 

Tylko nie wiadomo, ile trzeba będzie czekać na ten pogrzeb...

PostNapisane: 27 marca 2020, 22:06 

Poczeka się tyle, ile będzie trzeba. :-) Epidemie mają to do siebie, że jakiś czas trwają, a potem mijają.

PostNapisane: 16 kwietnia 2020, 09:54 

https://film.interia.pl/wiadomosci/news ... Id,4439581

PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 08:44 

Posty na Forum KP: 2675
Brunner napisał(a):
No i przyznam, że nie jestem niesamowicie ciekaw, jak sobie Bista poradził z rolą Hitlera.

Na tyle dobrze, że z tego spektaklu do dziś pamiętam tylko jego.

PostNapisane: 17 kwietnia 2020, 15:14 

Holt_ napisał(a):
Brunner napisał(a):
No i przyznam, że nie jestem niesamowicie ciekaw, jak sobie Bista poradził z rolą Hitlera.

Na tyle dobrze, że z tego spektaklu do dziś pamiętam tylko jego.

Przy takim towarzystwie, jak np. Pietruski, Andrycz, Zaczyk, Borowski, Pawłowski, Janczar, Gogolewski, Baer czy Dmochowski zapamiętać prowincjonalnego i raczej nieznanego aktora, który dopiero co przeprowadził się z Gdańska - to dla Bisty chyba olbrzymi komplement i nobilitacja. Drugą olbrzymią rolą, która też została obsadzona raczej nieznanym aktorem dla szerszej publiczności był Michał Pawlicki jako Ribbentrop. To też mogło być ciekawe. Specyficzną ciekawostką jest, że gdy grali swoje role w "Przed burzą" to właściwie jedynymi do tej pory zagranymi większymi rolami filmowymi Bisty i Pawlickiego byli współoskarżeni głównego bohatera w "Rzeczywistości".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]