Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 stycznia 2019, 22:20 

Posty na Forum KP: 1403
Mam do tego serialu niebywałą słabość, bo przez niego zaczęła się moja afirmacja Fettinga. Wtedy już czołowe miejsca w moich uwielbianiach aktorskich zajmowali Pawlik, Karewicz i Voit. I tu nagle powtórka "Czarnych chmur". Mogę obejrzeć to po raz pierwszy w życiu. O udziale Karewicza oraz Voita wiedziałem z mojej pierwszej książki poświęconej filmowi polskiemu, mianowicie "Film polski od A do Z". Tymczasem tygodnik Antena wśród wielu nazwisk w zajawce przed pierwszym odcinkiem zapowiadał Bronisława Pawlika. Jak się później okazało, gazeta ta skorzystała z informacji o filmie z "Filmowego serwisu prasowego", w którym w pierwotnej obsadzie podawano Pawlika jako Błazowskiego (czyli w efekcie końcowym Cezarego Julskiego) oraz Jerzego Zelnika - Andrzeja Tarłowskiego. No więc, Pawlika się nie doczekałem, Karewicz i Voit w epizodach, pierwszy pojawia się dopiero w odcinku 6, drugi w siódmym. A tu tymczasem zorientowałem się, że nie czekam na "swoich aktorów" już tak mocno bo najpierw zachwycił mnie Zakrzeński, a potem Fetting przebijając pierwszego w trzystakroć. Nigdy też nie lubiłem odcinka trzeciego, po prostu dlatego że był pozbawiony margrabiego Ansbacha. Edmund Fetting stworzył niezwykle wyrazistą rolę, ośmielę się stwierdzić, że gdyby to był film kinowy pewnie nie obyłoby się bez jakiejś nagrody. Zaraz za nim Mariusz Dmochowski, którego Sobieski w "Czarnych chmurach" był właśnie najbardziej charyzmatyczny. Uwielbiam scenę, kiedy po śmierci Hollsteina Ansbach jedzie do dworu Sobieskiego, by pozornie załagodzić lód, i jego dyplomatyczna rozmowa z Sobieskim podczas której dyskurs prowadzą dwaj wytrawni gracze nieodmiennie wzbudza zachwyt.
Na drugim planie zwróciłem głównie uwagę na nieśmiertelny duet Cezary Julski - Józef Nalberczak jako dwóch szlachciurów (z uwzględnieniem głównie tego pierwszego "i o to chodzi i o to chodzi" czy też "ja go bukłaczkiem a on Wilcze Doły"), Olgę Bielską (zażywna ciotka Agata), Jerzego Przybylskiego oraz Saturnina Żórawskiego (mniej ważni dla scenariusza dyplomaci elektorscy) a także Tadeusza Białoszczyńskiego (znakomicie pański chorąży Odrowąż). Zazwyczaj w takich produkcjach pierwszy plan bohaterów romansowych skazany jest na zagładę. Jednak Pietraszak się jeszcze jakoś broni, Starosteckiej to nie wychodzi. Znakomity powiew energii wrzucają za to ich powiernicy, w świetnym wykonaniu Anny Seniuk i Ryszarda Pietruskiego. No i masa epizodów. Wspomniani Karewicz i Voit, ale także Opaliński, Kęstowicz, Turek, Pieracki, Młodnicki z głosem Szalawskiego, Pietraszkiewicz, Sewruk. Olbrzymią sympatię wzbudził u mnie Jerzy Matałowski, a Jerzego Nowaka mimowolnie nie znoszę do dziś ;)
Do tego wspaniała muzyka. Dziw bierze, ale największy zachwyt u mnie wzbudzają melodie nie z filmów ale z seriali. A mianowicie "Stawka większa niż życie", "Kolumbowie", "Dom" i na pierwszym miejscu ex aeqeuo "Czarne chmury" z "Polskimi drogami".
Rzadko, po latach, wracam do tego serialu (tu się zgadzam z przedmówcami, że to jednak pozycja dla dojrzalszego nastolatka) ale z każdej takiej wyprawy zawsze jestem usatysfakcjonowany.

PostNapisane: 24 stycznia 2019, 22:43 

Posty na Forum KP: 537
Moją pierwszą książką o polskim filmie także był "Film polski od A do Z". :-)

Dzięki za poszerzenie wiedzy, nie wiedziałem, że w pierwotnych przymiarkach miał być Pawlik zamiast Julskiego i Zelnik zamiast Matałowskiego. :-)

PostNapisane: 24 stycznia 2019, 22:58 

Rafal Dajbor napisał(a):
Moją pierwszą książką o polskim filmie także był "Film polski od A do Z". :-)

No proszę... :P

Rafal Dajbor napisał(a):
Dzięki za poszerzenie wiedzy, nie wiedziałem, że w pierwotnych przymiarkach miał być Pawlik zamiast Julskiego i Zelnik zamiast Matałowskiego. :-)

Kiedyś namiętnie przeglądałem "Filmowy Serwis Prasowy" w poszukiwaniu pierwotnych obsad. Dzięki temu dowiedziałem się, że doktorem Dobranieckim w "Znachorze" miał być Edmund Fetting, sekretarzem POP w "Prawdzie w oczy" Karewicz, w "Popiołach" Napoleonem Łomnicki i miała istnieć postać generała Dąbrowskiego (Lutkiewicz) /było tego jeszcze wiele, ale starzenie się robi swoje :P /... A "Potop" to już miał wyglądać zupełnie inaczej (moim zdaniem lepiej).

PostNapisane: 24 stycznia 2019, 23:38 

A pamiętasz Brunner, kiedyś Ci nawet wysłałem jakiś materiał prasowy, że Fetting miał też grać rolę w jednym z odcinków "Na kłopoty... Bednarski", którą ostatecznie zagrał "imiennik" serialu - Włodzimierz Bednarski. :-)

"Film polski od A do Z" był akurat "na stanie" zbioru książek moich rodziców, kiedy w wieku nastoletnim zacząłem się kinem interesować, więc przekazali mi tę pozycję do mojego księgozbioru. :-)

Kurczę, trafne słowa, że "Czarne chmury" to pozycja dla dojrzalszego nastolatka, bo ja właśnie dojrzalszym nastolatkiem będąc obejrzałem ten serial po raz pierwszy i bardzo się on przyczynił do rozwinięcia mojego zainteresowania polskim kinem.

Ja miałem takie serialowe "rzuty". :-) Najpierw były "Czarne chmury". Potem korzystałem z tego, że WOT, czyli Warszawski Ośrodek Telewizyjny puszczał bodajże we wtorki w nocy polskie seriale - zaliczyłem "Najdłuższą wojnę nowoczesnej Europy" i "Balladę o Januszku". A potem - i tu już pamiętam dokładnie rok, 1999 - niemal przez całe wakacje poświęciłem wysypianie się, by poznać wszystkie odcinki "07 zgłoś się" i "Życia na gorąco" puszczane bladym świtem. I to wszystko działo się jeszcze w ubiegłym stuleciu. :-D

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 00:00 

Rafal Dajbor napisał(a):
A pamiętasz Brunner, kiedyś Ci nawet wysłałem jakiś materiał prasowy, że Fetting miał też grać rolę w jednym z odcinków "Na kłopoty... Bednarski", którą ostatecznie zagrał "imiennik" serialu - Włodzimierz Bednarski. :-)

Nie przypominaj mi tego... Jak lubię Bednarskiego, tak teraz na odcinki "... Bednarskiego" z nim nie mogę patrzeć :P

Rafal Dajbor napisał(a):
Ja miałem takie serialowe "rzuty". :-) Najpierw były "Czarne chmury". Potem korzystałem z tego, że WOT, czyli Warszawski Ośrodek Telewizyjny puszczał bodajże we wtorki w nocy polskie seriale - zaliczyłem "Najdłuższą wojnę nowoczesnej Europy" i "Balladę o Januszku". A potem - i tu już pamiętam dokładnie rok, 1999 - niemal przez całe wakacje poświęciłem wysypianie się, by poznać wszystkie odcinki "07 zgłoś się" i "Życia na gorąco" puszczane bladym świtem. I to wszystko działo się jeszcze w ubiegłym stuleciu. :-D

Ja dokładnie kolejności nie pamiętam, ale na pewno pierwsze (w 1989r.) były "Polskie drogi". Skąd wiem, że 1989? Oglądałem ten serial z Babcią na wczasach w ówczesnych Bierutowicach. A po powrocie do Szczecina kontynuowałem oglądanie serialu. W tym samym czasie zmarła Aleksandra Śląska i uwierzyłem Babci na słowo, że to była wybitna aktorka. Podczas kolejnych wczasów były "Alternatywy 4". A kolejności następnych pozycji w ogóle nie pamiętam. Wiem, że "Stawka..." była jedną z ostatnich bo już "zakochany" w Karewiczu nie mogłem się doczekać, kiedy ją w końcu powtórzą. Pamiętam też, że jak mieli wznowić "Noce i dnie" to 5 minut przed rozpoczęciem pierwszego odcinka wyłączyli światło w bloku, co doprowadziło mnie do łez, więc moja pierwsza emisja serialu Antczaka zaistniała od drugiego odcinka :P "Czarne chmury" też były jedną z pierwszych pozycji, podobnie "Przygody pana Michała" i "Siedem życzeń". A reszta jakoś skumulowała się później ;)

PS. właśnie znalazłem na allegro i zamówiłem "Leksykon polskich filmów fabularnych", głównie z powodów sentymentalnych ;)

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 00:06 

W mojej Bibliotece Mariusza Gorczyńskiego mam wszystkie 3 wydania "Leksykonu Polskich Filmów Fabularnych". :-) Trzy różne wydania, trzy różne ISBN-y, w każdej Gorczyński wymieniony w kilku obsadach, więc zakupiłem wszystkie trzy dla bibliotekarsko-naukowej czystości zasad. :-)

A ja w wakacje 2018 z moją przyjaciółką kopsnąłem się na wycieczkę do klasztoru w Rytwianach i zwiedziłem usytuowane tam Muzeum Czarnych Chmur. :) Siedziałem na tym krześle, co upity Rayzacher podpisywał glejt. Nie na takim samym - ale na tym samym. To krzesło tam zostało i jest udostępnione do siadania, jakkolwiek by to nie brzmiało. :-) I oglądając zdjęcia z planu ze zdumieniem skonstatowałem, że Niwiński miał przyklejany cały zarost. Podobno, jak twierdzi tamtejszy przewodnik, nie mógł się "zapuścić" ze względów teatralnych.

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 00:12 

Rafal Dajbor napisał(a):
W mojej Bibliotece Mariusza Gorczyńskiego mam wszystkie 3 wydania "Leksykonu Polskich Filmów Fabularnych". :-) Trzy różne wydania, trzy różne ISBN-y, w każdej Gorczyński wymieniony w kilku obsadach, więc zakupiłem wszystkie trzy dla bibliotekarsko-naukowej czystości zasad. :-)

Teraz mi to mówisz? :P Ja pamiętam, jak i Mama i Dziadkowie odmówili mi kupna tej książki w 1997r. (chyba coś narozrabiałem), że z rozpaczy poszedłem do sklepu, który prowadziła moja Ciocia i mędziłem jej cały dzień, aż wreszcie kupiła XD

Rafal Dajbor napisał(a):
A ja w wakacje 2018 z moją przyjaciółką kopsnąłem się na wycieczkę do klasztoru w Rytwianach i zwiedziłem usytuowane tam Muzeum Czarnych Chmur. :) Siedziałem na tym krześle, co upity Rayzacher podpisywał glejt. Nie na takim samym - ale na tym samym. To krzesło tam zostało i jest udostępnione do siadania, jakkolwiek by to nie brzmiało. :-) I oglądając zdjęcia z planu ze zdumieniem skonstatowałem, że Niwiński miał przyklejany cały zarost. Podobno, jak twierdzi tamtejszy przewodnik, nie mógł się "zapuścić" ze względów teatralnych.

Jeden nie mógł się zapuścić do "Czarnych chmur", drugi musiał być zapuszczony do "40-latka". Masakra :P

Ja tam osobiście wolałbym usiąść na krześle Matałowskiego niż Rayzachera ale takiego na pewno nie było XD

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 00:26 

Pierwsze wydanie Leksykonu to rok 1996. Rok mojego pójścia do liceum. Toteż nie dziwne, że ujrzałem tę książkę po raz pierwszy na pierwszym integracyjnym wyjeździe mojej klasy do Gdańska. Rodzice mi ją szybko kupili, ale egzemplarz wydania pierwszego, który mam w BMG to to już nie ta książka. Tamtą zaczytałem na śmierć i w końcu, rozkawałkowana, z brakującymi kartkami i bez okładek - trafiła między gazety i ulotki i pojechała na punkt skupu makulatury. :-) Nie było co zbierać i już nie dało się z niej korzystać.

Tak, to rzeczywiście zabawne z tymi brodami Pietraszaka i Niwińskiego. Ale tak to jest. Czasem jest zabawnie, gdy można takie "wyglądowe" niuanse śledzić. Brodaty Pietraszak u Gruzy to jeden z takich przykładów. Drugi to choćby Marek Kondrat w "Nic śmiesznego", wyglądający toczka w toczkę jak Olgierd Halski, bo kręcąc ten epizod u Koterskiego Kondrat był w środku zdjęć do "Ekstradycji" i po prostu nie mógł sobie nic specjalnie zmienić. :-)

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 12:58 

Posty na Forum KP: 6471
Ja miałem pierwsze wydanie "Leksykonu...", to z 1996. Też wówczas poszedłem do liceum. ;-)
Tata kupił i zaczytywałem się w tej książce, bo była w nich mowa o fimach, których telewizja w ogóle nie pokazywała, wtedy kanały tematyczne były w powijakach, a do startu Kino Polska trzeba było czekać jeszcze parę dobrych lat.

PostNapisane: 25 stycznia 2019, 22:59 

Posty na Forum KP: 1440
Mały off-top odnośnie oglądania seriali w dawnych latach,przy okazji krótkiej dyskusji tu nawiązanej.Takie seriale jak "Czarne chmury"czy "Janosik" i inne tego typu to zazwyczaj oglądało się z rodzicami.Ja pamiętam,jak potajemnie oglądałem "Życie Kamila Kuranta",bo podobno to dla dorosłych serial jak mówił mój ojciec i byle co.Może krytyka miała mnie zniechęcić,a może rzeczywiście tak uważał.Nadawany był wtedy o dość późnej porze,ok.23-ciej,jeżeli dobrze pamiętam.

Tytuł: Czarne chmury
PostNapisane: 29 marca 2020, 16:00 

Dzień dobry,

proszę o pomoc kto grał rolę żony kowala Fritza (Czesław Jaroszyński) w odc. 2 i 3. Aktorka jest podobna do Emilii Krakowskiej ale na filmwebie nie ma informacji na ten temat w jej biogramie, a informacji na temat tej postaci na liście płac Czarnych Chmur nie ma wcale.

Pozdrawiam,

Edit:
Post przeniesiony - nie zakładamy podwójnych wątków.

Moviemaker

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]