Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 listopada 2018, 13:47 

Posty na Forum KP: 2675
Sporo się ostatnio o tym serialu pisało, rozmaici pisało, Szczepan Twardoch nawet ogłosił ten serial najlepszym w polskiej historii.
No więc zacząłem oglądać.
Produkcja bardzo specyficzna, Warszawa i jej życie pokazywana z perspektywy narkotykowego dilera wyższej półki, całość oparta na powieści Jakuba Żulczyka, której nie znam.
Trochę jakby Lynch, trochę jakby wczesny Pasikowski, trochę Tarantino, z domieszką poetyki Gaspara Noe.
Ale nawet dobrze się to ogląda.
Główny bohater jest może ciut sztywny (gra debiutant) ale być może takie było zamierzenie reżysera. Natomiast doskonale są kreacje paru innych aktorów - Frycza (pokazuje swoje ogromne możliwości na maksa!), Chabiora, Więckiewicza.
Na razie obejrzałem dwa odcinki, będę oglądał dalej, całość dostępna na HBO GO, jeśli ktoś ma dostęp.

PostNapisane: 4 listopada 2018, 14:26 

Posty na Forum KP: 6471
Twardoch różne rzeczy ogłasza. Nie zawsze mądre. ;-)
Zwiastun tego serialu widziałem, mam dostęp do HBO, więc teoretycznie mógłbym obejrzeć, ale po tym co o "Ślepnąc..." czytałem i zobaczyłem wydaje mi się, że to serial niekoniecznie dla mnie.

PostNapisane: 4 listopada 2018, 16:43 

Posty na Forum KP: 2318
Podobnie jak Holt jestem w trakcie tego serialu i potwierdza się to że produkcje HBO podobają mi się znacznie bardziej jak te od Canal+. Jednocześnie trwa emisja "Nielegalnych" którzy dla mnie są kompletnie nijakim serialem i już "Znaki" emitowane w AXN jest znaczne bardziej interesujące.

No nic, lecę na czwarty odcinek "Ślepnąc od świateł". ;-)

PostNapisane: 6 listopada 2018, 19:34 

Posty na Forum KP: 2675
Jestem przy siódmym odcinku i mogę powiedzieć na pewno jedno - jeśli ktoś myślał, że Frycz już się skończył i rozmienił na drobne w komediach romantycznych - to był w duuuuuużym błędzie.
Jego Dario to rola oskarowa.

PostNapisane: 6 listopada 2018, 23:04 

Holt_ napisał(a):
jeśli ktoś myślał, że Frycz już się skończył i rozmienił na drobne w komediach romantycznych - to był w duuuuuużym błędzie.

Ja komedii romantycznych nie oglądam, więc Frycza lubię i cenię niezmiennie. Zwłaszcza że w ostatnich latach zagrał naprawdę całkiem sporo dobrych ról i w kinie i teatrze.

PostNapisane: 10 grudnia 2018, 15:17 

Cała obsada nie schodzi z wysokiego poziomu (nie wliczam tu osiłków, którzy jakby się od Vegi urwali, tylko aktorów, którzy mają cokolwiek do zagrania więcej). Ale Frycz w roli Daria to jest mistrzowska kreacja, którą można śmiało porównać z oscarowym Jokerem Heath'a Ledger'a. Czegoś takiego nie było w polskim serialu od czasów niezapomnianych ról Romana Wilhelmiego.
(Jeśli już o aktorach mowa to Skonieczny jako Piorun to wisienka na torcie tego zacnego towarzystwa.)

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 19:05 

Posty na Forum KP: 2318
https://www.punkt44.pl/754442,slepnac_o ... l_sezon_1_[blu-ray].html

Mam nadzieję że nie jest to wesoła twórczość osób z tej strony i serial faktycznie wkrótce trafi na Blu-ray.

PostNapisane: 25 grudnia 2018, 23:02 

Posty na Forum KP: 1006
Nawet jeśli nie mamy telewizora, nie czytamy gazet, nie bywamy w centrum miasta w którym są wielkie banery, to zapewne ktoś ze znajomych, czy to z pracy, czy z okolicy zagadnie czy już oglądaliśmy ''Ślepnąc od świateł'', serial który jak na razie zrobił niesamowitą karierę. Potężna promocja, powodzenie książkowego oryginału i oczywiście tematyka tej historii zapracowały na tę spektakularną popularność. A świeci mocno, szóste miejsce corocznym podsumowaniu ''Polityki", ta sama pozycja w ''Wyborczej" i zaznaczę od razu, że w jednym i drugim wypadku chodzi o wybór serialowych propozycji z całego świata. Naprawdę nieźle, choć o wiele wymowniejsza wydaje mi się sama niesamowita ekscytacja, pewnego rodzaju podniecenie wśród odbiorców. Nie powiem nakręciłem się i ja, dlatego tydzień w tydzień zasiadałem przed ekranem by oglądać, a ciekawość podwójna, bo przestrzeń w której poruszają się bohaterowie nie jest mi obca. Betlejem to nic innego jak Nowa Jerozolima. Kuba zmiękczając Malucha wspomina o barmance z Okien, co od razu przywodzi mi na myśl stołeczne Lustra, wieloletnią mekkę nie mających dosyć imprezowiczów. Z kolei jedno z miejsc w którym Kuba spotyka się Paziną to nieczynna już restauracja Solec 44, w której zrobiłem kiedyś mini przyjęcie urodzinowe dla kilku znajomych. Sporo znajomych widoków, choć dominująca w serialu wizja Warszawy, to miasto skąpane w rozświetlonej, szemranej i brutalnej ciemności. Jest bardzo efektownie, zdjęcia, dobór kawałków do tego obrazu w manierze zbliżonej do teledysku, co w sumie nie dziwi, gdy zerknie się w dokonania młodego reżysera. No i ten Frycz w roli Daria, wręcz zniewalający. Scena w Kebabie, ale i inne momenty w których się pojawia. Właściwie jest bezkonkurencyjny, kradnie cały spektakl. Nie powiem, Chabior w roli Stryja, czy teksty bossa Jacka (Więckiewicz), na przykład gdy mierzy garnitur u pana Tuka też robią duże wrażenie. Ale już na przykład jego inny mini monolog, o tym jak go wszystko wkurwia wygłoszony przy basenie na dachu jednego z warszawskich drapaczy chmur, jakiś nienaturalny, efektowny na siłę, przesadny. W ogóle zbyt histerycznie wygłaszają swoje kwestie, zachowują się niektóre postacie, czy to jeden z policjantów zatrzymujących głównego bohatera, czy niektórzy jego znajomi z klubowego światka z Maluchem na czele. Słabo wypada Marzena Pokrzywińska w roli Pauliny, a wspólne sceny rudej piękności z dilerem Kubą należą do najsłabszych w serialu. Debiutujący Kamil Nożyński nieźle się prezentuje na ekranie, twarz ciekawa i byłbym nawet skłonny uwierzyć w tą postać, ale nie sposób nie zgodzić się z licznymi głosami z którymi się spotkałem, że wszystkie kwestie, bez względu na sytuację w jakiej się znajduje, wygłasza tak samo, mechanicznie, na jednej nucie, że tak się wyrażę
Oślepł diler rozdarty pomiędzy dwoma światami, oślepli niektórzy widzowie, poraziło momentami i mnie, ale takiej laurki jak pan Szczepan Twardoch, bym raczej nie wystawił . Przede wszystkim jak na taki ośmioodcinkowy dystans, to zbyt ciągnie się ta historia. Niektóre fragmenty po prostu nużą, scena scenie, rola roli nierówna, a sama opowieść za często gubi rytm, o drobnych nielogicznościach w fabule już nie wspominając.
Niewątpliwie ''Ślepnąc od świateł'' robi wrażenie, ma w sobie jakąś świeżość, różni się od innych sensacyjnych propozycji, ale do pełnokrwistej, dobrze opowiedzianej, wciągającej od pierwszej do ostatniej minuty historii trochę jednak zabrakło.

Moja ocena 7/10

PostNapisane: 22 stycznia 2019, 18:27 

Posty na Forum KP: 6173
Serial ciekawy, choć bardzo nierówny. Dalbym spokojnie 7/10 gdyby usunęli połowę tych jazd samochodem (ile można?) i te komputerowe zajawki senne (po co to w ogóle?).
Autor do końca nie rozstrzygnął, czy idzie w realizm, czy baśń o "diabelskiej Warszawie", więc mamy trochę tego, trochę tamtego. Nie klei się to za bardzo. Np. barokowa czołówka niczym z Bonda, np. ze znakomitą sceną wigilijną(?) w barze "U Jadzi".
Bohater grany przez Nożyńskiego intryguje swoją wibrującą nieokreślonością, raz jest twardy niczym głaz, raz wrażliwy niczym dziewica, jeszcze jakby mu napisali lepsze dialogi, byłaby perełka.
Paulina słabiutka, Pazina świetna. Więckiewicz ma kilka znakomitych scen, ale jakoś nie wierzę, żeby facet który trzęsie połową stolicy jest aż tak nieudolny, choćby w sprawie własnego bezpieczeństwa.
Wszystko to jednak bez znaczenia, bo cały serial, cały ten zgiełk, przyćmił Jan Frycz swoją makiaweliczną postacią. Nie da się tego opisać, to trzeba zobaczyć. Włosy stają na głowie, a na plecach czujemy zimny pot. Coś niesamowitego.

PostNapisane: 30 stycznia 2019, 14:46 

Bardzo mnie rozbawił tytuł quizu na filmwebie: Kto to powiedział? Kultowe cytaty z serialu "Ślepnąc od świateł".
Ledwo zakończono emisję, a cytaty już kultowe. :icon_lol: :icon_rolleyes:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]