Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 20:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 stycznia 2018, 23:12 

Posty na Forum KP: 629
Zgadzam się. To co sam napisałem to taka sama prowokacja jak to co mnie się nie spodobało.
Znając forumowych wrażliwców można każdą dyskusję sprowadzić na manowce. Oczywiście wtedy kiedy robi się to celowo. :roll:

P.S. Od polityki nie wiem czy da się uciec bo prezes telewizji sam osobiście szukał konsultantów do tego filmu. Potem nie ma się co dziwić, że są/mogą być uprzedzenia. Ale mnie nic do tego o polityce gadać nie będę. Uprzedzenia polityczne na pewno są..., bo jeśli ich nie ma to dlatego że
omnis homo mendax.

PostNapisane: 13 stycznia 2018, 23:21 

Posty na Forum KP: 537
Kolega Kusto77 wypowiedział się również merytorycznie pisząc, że aktorstwo serialu jest na niezłym poziomie, co zresztą jest prawdą, bo aktorzy wspomniani przez Kolegę, czyli np. Halina Łabonarska czy Sławomir Orzechowski poniżej pewnego poziomu nie schodzą w swojej pracy. Co do reszty - za mało widziałem, by się wypowiadać.

Ale byłoby lepiej, gdyby padało więcej argumentów na temat samego serialu, a nie opowieści dziwnej treści typu, że "atakują, bo to polskie". Uważam, że niestety, ale "Koronę..." pogrążają najbardziej jej obrońcy. A to na samym początku lecą pompatyczne opowieści przyrównujące serial do "Gry o tron", a to Ilona Łepkowska opowiada, że serial skierowano do produkcji na podstawie innych scenariuszy i że dała ciała w dialogach, a to Jacek Kurski mówi, że od 20 odcinka jest super akcja (to po co wcześniejsze 19?), a to idą argumenty, że serial jest atakowany "bo nasz, wyłącznie polski"...

Tak to się nie da obronić niczego. Z tym, że każdy serial oczywiście czasem na początku jest słaby, jakby raczkujący, potem, jeśli są okoliczności, które mu to umożliwiają, jakby się "rozkręca". Może tak samo będzie i z KK. Ale może lepiej już nie bronić tego serialu argumentami padającymi do tej pory, bo to naprawdę nie wychodzi.

PostNapisane: 13 stycznia 2018, 23:24 

Posty na Forum KP: 2675
Ok, zwracam tylko moderatorowi uwagę, ze nikogo nie TYTUŁOWAŁEM towarzyszem. Słowo to znalazło się wyłącznie w ironicznym pseudocytacie wspominającym sposoby argumentacji obrońców słabych filmów partyjnych reżyserów (notabene po usunieciu slowa "towarzysz" spokojnie mozna by go bylo wykorzystać dla przypomnienia, jak oppzycja broniła gniotow nakręconych przez jej sympatyków). Do kolegi Kusto77 zwracałem się per kolego - i to nie było kiepskie tłumaczenie jak w "Konformiście" Bertolucciego :-)

PostNapisane: 13 stycznia 2018, 23:25 

Posty na Forum KP: 629
Rafal Dajbor napisał(a):
Ale byłoby lepiej, gdyby padało więcej argumentów na temat samego serialu, a nie opowieści dziwnej treści typu, że "atakują, bo to polskie".

To trzeba oglądać a nie pisać obrażonym tonem że nie będę oglądać, daruję sobie itp.vel poczytaj niektóre wpisy. Nie oglądasz to się nie wypowiadaj ten czy owy i tyle. To nie ostatnia polska produkcja. :lol:

PostNapisane: 13 stycznia 2018, 23:30 

Posty na Forum KP: 2675
Serial to nie film. A juz zwłaszcza telenowela. Żeby zorientować się, że Moda Na Sukces to kicha, wystarczy obejrzec, powiedzmy, 25 odcinkow :-) a nie 3500 :-). Juz po kilku odcinkach KK widac podstawowe wady serialu.

PostNapisane: 17 stycznia 2018, 12:41 

Posty na Forum KP: 6173
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):
Ale byłoby lepiej, gdyby padało więcej argumentów na temat samego serialu, a nie opowieści dziwnej treści typu, że "atakują, bo to polskie".

To trzeba oglądać a nie pisać obrażonym tonem że nie będę oglądać, daruję sobie itp.
A kto operuje tu obrażonym tonem? Raczej zawiedzionym...

Reasumując:
- obejrzałem pierwsze odcinki - dno (może się nie znam, jestem uprzedzony, etc.?)
- czytam recenzje fachowców - dno (może wszyscy politycznie skrzywieni?)
- czytam recenzje z prorządowych mediów - drewniana gra aktorów, kulawy scenariusz, kuriozalne dialogi, paździerzowa scenografia, itp.
- po tym wszystkim czytam tu zarzuty paru osób, że jestem politycznie uprzedzony, nieobiektywny, nie znam się, czy wręcz celowo wypaczam. Każdy może mieć własne zdanie i chętnie zaznajomię się z tymi zagubionymi pozytywami tego serialu, ale na razie usłyszałem jedynie, że zaletą jest, ze to serial... polski i ...familijny. Prawdziwy nokaut. ;)

To ja się zapytam: polski serial familijny nie może być DOBRY lub choćby zwyczajnie przyzwoity? Sam fakt, że cośkolwiek zrobiono to chyba trochę mało? Po Klossie, 4Pancernych. Czterdziestolatku, Wojnie domowej mamy padać na twarz przed każdym erzatzem?
I proszę się nie dziwić szalonemu zainteresowaniu: wszak to dzieło narodowe i propagandowe, mające być polską odpowiedzią na znieważające nasz kraj seriale ościenne, powodem do narodowej dumy, przypomnieniem świetlanej przeszłości, przypominaczem mocarstwowej siły i potęgi. Wreszcie miałoby to (świadomie lub nie) pokazać tym wszystkim pokrakom (Pasikowski, Pawlikowski, Holland), jak należy robić porządny propolski film. Tym serialem mieliśmy wstać z kolan. No trudno coś takiego przeoczyć...

Kolega Kusto77 dostrzega, że jest tam kilku niezłych aktorów ( no jest, tylko, że nie mają odpowiednio napisanych RÓL) i na samej tej podstawie stawia dość gruby zarzut:

"W związku z tym, że mam nieodparte wrażenie, graniczące z pewnością, że krytyka serialu na niespotykaną do tej pory skalę i emocje, które wywołuje jak żaden dotychczas inny nie są jedynie spowodowane walorami artystycznymi."

Kolega jest nowy, więc może nie wiedzieć, że pomimo indywidualnych przekonań politycznych, moralnych, etycznych - kino jest tutaj wartością nadrzędną i nawet największa kanalia PRL-u (choćby np. Poręba) może oczekiwać na dobre słowo z naszej strony, gdy na to zasługuje swoim dziełem. Nie ma tu świętych krów z immunitetem na krytykę, ale i w drugą stronę -nawet sztandarowe dzieło wypieszczone przez pomazańca ulubionej władzy dostanie odpowiednią recenzję, na jaka zasłużył.

Wyłuszczono już wady serialu, poproszę zatem admiratorów o podanie tych umykających ZALET, może w kolejnych odcinkach się jakoweś pojawiły?
Upraszam tylko pominąć argumenty o niewielkim budżecie, bo jak zamiarują jakieś 100 odcinków to nie może być on aż taki mały, a poza tym, jak nie masz forsy, to nie rób...a nie potem się tłumacz. ;) 19 milionów na bilboardy mają, a na prestiżowy serial zabrakło? Bez jaj.

Jeżeli ktoś fascynuje się historycznymi walorami serialu to jest to dość smutne i wręcz niebezpieczne, w tym sensie jest to serial wybitnie anty-polski i anty-historyczny. Czy na prawdę ktokolwiek szuka prawdy historycznej w telenoweli???? No chyba, ze dla kogoś sensacją jest, że był ktoś taki jak Łokietek, bo wcześniej o nim nie słyszał...

Wracając do wątku, za moment będziemy mieli sądową walkę między scenarzystami:

https://teleshow.wp.pl/skandal-wokol-ko ... 538334849a

PostNapisane: 17 stycznia 2018, 17:11 

Przypuszczam, że kolega Kusto pisząc o podejrzeniach graniczących z pewnością miał na myśli nie to, że serial spotkał się z krytyką na forum, ale z krytyką w ogóle.

Tylko co z robić w faktem, że w tej krytyce celują także i dziennikarze mediów prorządowych, współtwórcy się kłócą, a szef TVP puszcza takie wypowiedzi, jakby chciał "Koronie królów" podstawić nogę?

To jest w ogóle przedziwne w pewnych środowiskach. Krzyczą o sobie jacy są "wyklęci", wyśmiewani. A nie potrafią zadbać o szczegóły typu dobry PR. Np. do tej pory nie ma na filmpolski.pl czołówki filmu "Dwie korony", czy jak to tam szło... A dlaczego? A dlatego, że twórcy filmu nie przysłali redakcji Serwisu ŻADNYCH informacji. Nie muszę dodawać, że twórcy wszystkich innych filmów te informacje przysyłają. A ci nie.

I tak tworzy nam się bardzo oryginalna kategoria twórców wyklętych. Wyklętych na własne życzenie.

PostNapisane: 18 stycznia 2018, 08:56 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
Przypuszczam, że kolega Kusto pisząc o podejrzeniach graniczących z pewnością miał na myśli nie to, że serial spotkał się z krytyką na forum, ale z krytyką w ogóle.
A jaka to różnica?
Opnie są wszak jednakie.

PostNapisane: 20 stycznia 2018, 12:53 

Właśnie obejrzałem wszystkie odcinki KK i chciałbym się odnieść do kilku wypowiedzi. Już samo to, że telenowela wywołała taka emocjonalną dyskusję ogólnopolską, nie tylko na tym forum, jest jej dużym sukcesem. "Nieważne, dobrze czy źle, ważne że mówią". Moja żona twierdzi,że musi być dobry, skoro go oglądam jako pierwszy tego typu serial w XXI :) . Scenariusz może rzeczywiście nie powala na kolana, ale na Boga, to przecież telenowela. Zresztą poczekajmy. Wiele wątków jest rozpoczętych i niektóre ciekawie się rozwijają. A przecież o to chyba tutaj chodzi, żeby je "rozwlec" na kilkanaście czy kilkadziesiąt odcinków. Telenowela ;). Odnośnie wątku historycznego. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekuje, że scenariusz będzie zgodny z prawdą historyczną. To nie dokument. A spotkałem się nawet z opiniami, że serial jest beznadziejny, bo na stole pojawiła się papryka, de facto sprowadzona do Europy przez Kolumba w XV dopiero wieku. Litości. To co powinniśmy powiedzieć o „Czterech pancernych…”. Serial, na którym się notabene wychowałem i który bardzo lubiłem. Faktem jest, że mój 19-letni syn, na co dzień nie oglądający telewizji w ogóle, został sprowokowany do wertowania źródeł o sytuacji politycznej Polski w danym okresie ( kim był Łokietek wiedział już wcześniej :) ).
Rafal Dajbor napisał(a):
Kolega Kusto77 wypowiedział się również merytorycznie pisząc, że aktorstwo serialu jest na niezłym poziomie, co zresztą jest prawdą, bo aktorzy wspomniani przez Kolegę, czyli np. Halina Łabonarska czy Sławomir Orzechowski poniżej pewnego poziomu nie schodzą w swojej pracy.

Bardzo się cieszę Kolego Rafale, że znaleźliśmy wspólną płaszczyznę porozumienia :) . Są jeszcze nie schodzący poniżej pewnego poziomu Gonera, aktor po przejściach próbujący odbudować nie tylko karierę albo Sapryk, znany z charakterystycznych ról, niestety nie bardzo pasujący do Kasztelana. „Wartością dodaną” serialu są młodzi aktorzy. Mateusz Król, któremu wróżę piękną karierę i bardzo pozytywnie zaskakująca Katarzyna Czapla. Są również artyści mniej przekonujący, ale nazwiska pominę, bo być może ich kariery pięknie się rozwiną i w przyszłości będzie mi wstyd. Z drugiej strony, przecież to nie jest „Lot nad kukułczym gniazdem”, gdzie można pokazać całą gamę swoich umiejętności. Argumenty typu DNO świadczą jedynie o ich autorze, bo gra aktorska w np. „Wniebowziętych” czy nawet pierwszy z brzegu serial „ Stawka….” też często pozostawia wiele do życzenia, a mimo to są to filmy absolutnie kultowe i co tu dużo mówić, jednak inny gatunek produkcji. W serialach wyżej przez kogoś wymienionych grała cała plejada najlepszych ówcześnie polskich aktorów. Dziś sytuacja nie do zrealizowania.

Reasumując, dajmy Proszę Państwa szanse temu serialowi. Dajmy szanse jego autorom i aktorom. To niemożliwe, że po 2 czy 3 odcinkach produkcję zalała taka fala hejtu jedynie ze względu na walory, lub ich brak, artystyczne. Nie wierzę w to. Po prostu. I możecie pisać, że to polityczne, że to, że tamto. Po prostu nie wierzę. Generalnie nie oglądam tego typu produkcji, ale z powodu tego hejtu wyszła moja przekorna natura i serial zacząłem oglądać. Czego i Państwu życzę, bo to może nie najwyższych lotów, ale jednak rozrywka. I tylko rozrywka. I to całkiem przyjemna. Moim zdaniem.

P.S. Miałem nie komentować postu Kolegi Chojraka, ale nie mogę się powstrzymać. Proponuję zaparzyć ziółka i przeczytać własny post. I jeszcze raz. I jeszcze kilka razy. Swoim wpisem sam się Pan deprecjonuje. Zero merytoryki. Tylko żałosne insynuacje polityczne i mało wybredna drwina. No i to jest po prostu nokaut. Doszlusuję do Pańskiego poziomu i ośmielę się zapytać. W związku z tym, że oglądał Pan te kilka odcinków, nie ma Pan kaca moralnego nabijając oglądalność KURwizji ?

PostNapisane: 20 stycznia 2018, 16:08 

Posty na Forum KP: 6471
Kusto77 napisał(a):
Odnośnie wątku historycznego. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekuje, że scenariusz będzie zgodny z prawdą historyczną. To nie dokument.

Tego typu argument zawsze mnie trochę osłabia. Wiadomo, że to nie dokument, ale kiedy kręci się coś, co ma jednak charakter historyczny (nieważne, czy to teatr, film, serial, czy telenowela) i z założenia ma w jakimś stopniu edukować, przypominać i przedstawiać dawne dzieje Polski, to wypada robić to w zgodzie z realiami historycznymi, podejść do swojego zadania rzetelnie i z należytą starannością i próbować w miarę możliwości dobrze oddać epokę, o której się opowiada oraz jej klimat. Na tej zasadzie moglibyśmy przyjąć, że bohaterowie "Korony królów" korzystają z komórek, bądź chodzą w garniturach, bo "to nie dokument". Podany przez Ciebie przykład z papryką to akurat małe miki, na które można przymknąć oko, ale w serialu jest pełno znacznie większych bzdur i absurdów.

Kusto77 napisał(a):
To co powinniśmy powiedzieć o „Czterech pancernych…”.

"Czterem pancernym..." da się zarzucić wiele pod względem tzw. prawdy polityczno-historycznej. Natomiast jeżeli chodzi o w miarę wierne oddanie realiów, to z pewnością nie można mieć do tego serialu tylu zastrzeżeń, co do "Korony królów", bo pod tym względem obie produkcje dzielą lata świetlne. I nie mam tu na myśli daty produkcji. Uwagi kierowane pod adresem serialu Nałęckiego były i są zgoła innego rodzaju niż te, które odnoszą się do "Korony królów", choć oczywiście pewne nieścisłości dotyczące uzbrojenia, pojazdów itp. też tam znajdziemy. Przy czym wyłapią je głównie specjaliści, natomiast różne komiczne większe i mniejsze błędy w naszej nowej telenoweli wyłapie bez trudu nawet laik.

Kusto77 napisał(a):
mój 19-letni syn, na co dzień nie oglądający telewizji w ogóle, został sprowokowany do wertowania źródeł o sytuacji politycznej Polski w danym okresie

Twój syn ma lat 19, więc jest już osobą świadomą, dorosłą. Gorzej, jeśli taki serial obejrzy dziecko, które ma małe pojęcie o historii i wyrobi sobie je na podstawie "Korony królów", a jest zbyt leniwe na to, by szukać w innych źródłach, czy też rodzice go do tego nie zachęcą. Papka łatwiej przenika do mózgu niż rzetelna wiedza, a młodzież jest na nią podatna szczególnie. A w dzisiejszych cyfrowych czasach jedyny kontakt z historią - nie licząc niewiele dających lekcji w szkole - dzieci mają za pośrednictwem różnego rodzaju seriali i filmów, często będących z ową historią na bakier.

Kusto77 napisał(a):
W związku z tym, że oglądał Pan te kilka odcinków, nie ma Pan kaca moralnego nabijając oglądalność KURwizji ?

Chojrak nie ma telewizora. ;)

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2018, 17:11 przez karel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 stycznia 2018, 17:07 

Posty na Forum KP: 1006
Kusto77 napisał(a):
Już samo to, że telenowela wywołała taka emocjonalną dyskusję ogólnopolską, nie tylko na tym forum, jest jej dużym sukcesem. "Nieważne, dobrze czy źle, ważne że mówią".

Twórcy, włodarze, prezesi TVP, reklamodawcy na pewno są z tego faktu zadowoleni...ale dla widzów, dla nas, tu na forum w trakcie dyskusji o jakości tej produkcji, nie powinien być to chyba żaden wyznacznik.

Kusto77 napisał(a):
Moja żona twierdzi,że musi być dobry, skoro go oglądam jako pierwszy tego typu serial w XXI :) . Scenariusz może rzeczywiście nie powala na kolana, ale na Boga, to przecież telenowela.

No właśnie, niestety w ,,Korona Królów" żaden element nie ma szans powalić na cokolwiek. Zresztą od razu powalić...jest jeszcze kilka stanów pośrednich, a i do tych jak na razie daleka droga przed tą produkcją. Jasne, że nie musi być to naukowy wykład z historii, a błędy, przekłamania zdarzały się w nie takich przedsięwzięciach. Tylko co dostajemy w zamian ? Kolega pisze rozrywka,a ja się pytam jaka konkretnie ? Co jest takiego wyjątkowego akurat w tej telenoweli, po za czasami w których się rozgrywa. Napisałem czasami, bo temat jest tylko pozorny. Bohaterowie mogliby rozmawiać o czymkolwiek. Przy tak beznadziejnych, bez pomysłu i nie ciekawie skonstruowanych dialogach to nie ma znaczenia. ,,Janosik" Passendorfera spotkał się z zarzutami fałszywej, udawanej góralszczyzny. Ale słuchanie Pyzdry, Kwiczoła i innych to była naprawdę rozrywka. Tutaj nie ma nic, zero kreacji jakiegoś świata, nieistotne w tym momencie czy prawdziwego, czy tylko bazującego na takowym...jakiegokolwiek, by widz faktycznie mógł się trochę rozerwać.
I proszę, nie tłumaczmy wszystkich, widocznych gołym okiem słabości, jakie w tym momencie oferuje nam ,,Korona Królów", argumentem, że to telenowela. Bo przecież można zrobić coś na przyzwoitym poziomie i w tym gatunku, choćby tacy ,,Złotopolscy"...
Niestety, zaniżanie standardów i idący za tym coraz mniej wymagający statystyczny widz to fakt...ale tym bardziej trzeba walczyć z wszechobecnym zalewem "papki" jak to trafnie określił Karel i bylejakości, którą się nam w tym wypadku sprzedaje.

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2018, 18:06 przez Sebastian999, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 stycznia 2018, 17:27 

Problem polega na tym, że im mocniej się nadmie balonik, im on jest bardziej napompowany powietrzem, tym większy huk, gdy zostanie przekłuty.

"KK" reklamowano jako coś super-nowego, telenowelę, która pobije sukces seriali tureckich, Kurskiemu wymknęła się nawet "Gra o tron". Pisano o tym serialu w kontekście "wstawania z kolan" (nie wiem, kto klęczał tak swoją drogą, bo ja na przykład nie, w związku z czym nie czuję potrzeby z czegokolwiek wstawać) i realizacji nowej polityki historycznej. Jeśli po tak szumnych zapowiedziach wychodzi coś, co jest takie sobie, to nic dziwnego, że pojawia się krytyka i drwiny.

Przypomniany został "Janosik". Mnie zaś przypomniał się w tym kontekście chyba najbardziej krytykowany i wyśmiewany serial w historii polskiej telewizji, czyli "Życie na gorąco". Serial, przy którym krytyka "Korony..." to małe piwo przed śniadaniem. Gdyby nie fakt, że za tę produkcję zabrali się twórcy Klossa i gdyby nie to, że mówiono o tym jako o socjalistycznej odpowiedzi na Bonda, podczas gdy produkcja była tak uboga, że sceny np. w Wiedniu kręcono "na dziko", bo nie było pieniędzy na opłacenie pozwoleń na zamknięcie ruchu (opowiadała mi to osobiście Maria Kowalik, czyli serialowa Anna Roche) - drwiny z pewnością byłyby nie aż tak dotkliwe. Trzeba mierzyć siły na zamiary, ale i zamiary - na siły.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]