Nikt nie oglądał sztandarowej produkcji z jesiennej ramówki TVP?
Obejrzałem wczoraj pierwszy odcinek i przyznam, że nawet z dość sporym zainteresowaniem. Na razie serial wygląda na dobrze zrealizowany pod względem dbałości o scenografię i rekwizyty oraz kostiumy. Ładny jest główny motyw muzyczny, choć jakiś taki "mamoniowaty", tj. mam wrażenie, że już go kiedyś słyszałem. ;)
W obsadzie aktorzy głównie mniej znani lub nieopatrzeni. Jest naturalnie parę wyjątków, na czele z Anną Polony, która gra dobrze jak zawsze, choć mam wrażenie, że jej rola to trochę powtórzenie po latach postaci ze "Z biegiem lat, z biegiem dni" Wajdy.
Są oczywiście zgrzyty, tj. panienka z dobrego domu (nauczycielka) mówiąca, że coś zrobi "za niedługo" (!) i jeden z głównych bohaterów, właściciel drukarni, który podczas rodzinnej uroczystości rodzinnej, w obecności starej matki i małoletnich córek rzuca beż żenady grubym słowem - może twórcom serialu trudno w to uwierzyć, ale kiedyś konwenanse naprawdę coś znaczyły i taka scena jest bardzo mało prawdopodobna.
Poza tym jednak nie jest źle, przynajmniej na razie. Postanowiłem, że obejrzę pierwszy odcinek i zdecyduję czy dać serialowi szansę. Na tę chwilę oglądam dalej i zobaczę jak długo wytrwam w postanowieniu.