Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 września 2018, 18:17 

Posty na Forum KP: 6471
Nikt nie oglądał sztandarowej produkcji z jesiennej ramówki TVP? :-D
Obejrzałem wczoraj pierwszy odcinek i przyznam, że nawet z dość sporym zainteresowaniem. Na razie serial wygląda na dobrze zrealizowany pod względem dbałości o scenografię i rekwizyty oraz kostiumy. Ładny jest główny motyw muzyczny, choć jakiś taki "mamoniowaty", tj. mam wrażenie, że już go kiedyś słyszałem. ;)
W obsadzie aktorzy głównie mniej znani lub nieopatrzeni. Jest naturalnie parę wyjątków, na czele z Anną Polony, która gra dobrze jak zawsze, choć mam wrażenie, że jej rola to trochę powtórzenie po latach postaci ze "Z biegiem lat, z biegiem dni" Wajdy.
Są oczywiście zgrzyty, tj. panienka z dobrego domu (nauczycielka) mówiąca, że coś zrobi "za niedługo" (!) i jeden z głównych bohaterów, właściciel drukarni, który podczas rodzinnej uroczystości rodzinnej, w obecności starej matki i małoletnich córek rzuca beż żenady grubym słowem - może twórcom serialu trudno w to uwierzyć, ale kiedyś konwenanse naprawdę coś znaczyły i taka scena jest bardzo mało prawdopodobna.
Poza tym jednak nie jest źle, przynajmniej na razie. Postanowiłem, że obejrzę pierwszy odcinek i zdecyduję czy dać serialowi szansę. Na tę chwilę oglądam dalej i zobaczę jak długo wytrwam w postanowieniu. :-)

PostNapisane: 3 września 2018, 20:41 

Posty na Forum KP: 1403
Widziałem, i nie widziałem. To znaczy teraz nie oglądałem ale pozwoliłem sobie zerknąć na to przy pilocie. I przyznam, że po uchyleniu uprzedzeń stacyjnych, nawet jestem w stanie zaakceptować pierwszy odcinek. Więcej powiem, ciekawi mnie co będzie w drugim :P
Aktorstwo, no cóż, od produkcji AD 2018 wiele oczekiwać pod tym względem nie można. Oczywiście prym wiedzie Anna Polony, nie wiem czy taka sama jak w "Z biegiem lat, z biegiem dni" (nigdy tego nie przetrawiłem do końca) ale na pewno jest to ta sama dobra Polony (i w tym samym stylu) co przez ostatnie 20 lat ;) Mogą zainteresować też role Marii Maj, Bernadetty Machały-Krzemińskiej i Izabeli Kuny.
No i finał w odpowiednim momencie, aż przypomniały mi się zakończenia odcinków "Czarnych chmur".

PostNapisane: 3 września 2018, 23:31 

Posty na Forum KP: 537
Anna Polony czytała w Radiu Plus przez całe wakacje powieść wg której to nakręcono. Czy odwrotnie, coś napisanego na podstawie scenariusza, nie wiem dokładnie. Słuchałem w samochodzie. :)

PostNapisane: 4 września 2018, 09:01 

Ciekawe... Nigdzie nie ma informacji, by "Drogi wolności" powstały na podstawie powieści - ani w czołówce, ani na stronie filmpolski.pl. Rzeczywiście więc musiała to być jakaś sytuacja odwrotna, czyli książka powstała na podstawie scenariusza czy coś w tym stylu.

PostNapisane: 7 września 2018, 21:21 

Dziś na stronie 3 tygodnika "Wyborcza TV" jest biogram Stanisława Krzemińskiego, zakończony zdaniem: "Jest inicjatorem serialu Drogi Wolności oraz autorem cyklu powieściowego Drogi Do Wolności". To chyba musi być to, co Polony w radiu czytała.

PostNapisane: 8 września 2018, 23:32 

Tak, też to zauważyłem i od razu pomyślałem o tum, co wcześniej napisałeś.

PostNapisane: 9 września 2018, 00:39 

Posty na Forum KP: 127
Nie oglądam tego typu seriali. Nie odpowiada mi ich prawicowo-nacjonalistyczne zacięcie. Tak samo "Wojenne dziewczyny". Sztampowa produkcja na osobiste zlecenie prezesa Kurskiego, a być może i jego nadprezesa...

PostNapisane: 9 września 2018, 10:43 

Posty na Forum KP: 2675
"Wojenne dziewczyny" nie mają prawicowego zacięcia ani nacjonalistycznego, choćby dlatego, że jedna z głównych bohaterek to Żydówka ...

PostNapisane: 9 września 2018, 19:28 

Obejrzałem pierwszy odcinek DW i specjalnego wrażenia na mnie nie zrobiły. Gdyby nie Polony i Kuna, to by niewiele więcej zostało. Intryga ciut wydumana, scenografia za czysta, ot, taka telewizyjna produkcja. No i ta "kutwa" wspominana przez karela, faktycznie kompletnie z innej bajki.

PostNapisane: 9 września 2018, 21:39 

Drugi odcinek wyraźnie gorszy: dramaturgicznie nieuzasadniony kilkuletni przeskok w czasie w stosunku do pierwszego odcinka, słabe dialogi, melodramatyzm na granicy śmieszności, wszyscy młodzi mężczyźni wymyskani i śliczni, słabe dialogi - i ciągle ta sama "wysprzątana" krakowska ulica na ekranie, tak jak w "Bodo" warszawska... Marnie, niestety. Już nie jestem tak optymistycznie nastawiony do całości.
Co do tego prawicowo-nacjonalistycznego zacięcia... Wiafomo tu na forum jakie mam poglądy, co sądzę o Kurskim i jego telewizji, ale akurat ten serial raczej jest wolny od tego, o czym pisze Geo Detour. Choć oczywiście ma charakter okolicznościowy, powstał na zamówienie w związku z setną rocznicą odzyskania niepodległości i będzie z pewnością gładki w wymowie, unikający kontrowersyjnych wątków i tematów, bo nakręcono go głównie. "ku pokrzepieniu serc".

PostNapisane: 10 września 2018, 08:50 

Przeskok uzasadniony zapewnie finansowo, jakby tak pokazywać kolejne lata I wojny, to pewnie choć jedna mała batalistyka by się przydała ;-)
Jakiś taki mało wciągający główny temat jest, ciężko się utożsamić z problemem ''jak tu gazetę wydać i nazwać". Notabene nazwa "Iskra" mocno kojarzy się z Leninem i nie jestem pewien, czy w 1918 roku w Krakowie coś takiego byłoby w ogóle możliwe...

PostNapisane: 10 września 2018, 12:07 

Tak, jak za komuny nie wszystko, co tworzone w TVP było li tylko komunistyczną propagandą, tak i teraz nie wszystko co "kurskie" jest pisowskie. Ból tylko polega na tym, że wrócił klimat oglądania pewnych rzeczy z czujnością, z wyczuleniem na jakieś chamsko wciskane treści, że niektórzy z góry zakładają, że jak coś historyczne i robione przez TVP to na pewno zakłamane, a ze swojego podwóreczka dodam, że powoli, nieśmiało, w sposób na razie bardzo daleki od podziałów rodem ze stanu wojennego, wśród aktorów też się zaczyna robić taki "podzialik" na "niegrających w TVP" i "niegrających w TVN". Okropieństwo. Oby jak najszybciej udało się to pogonić na śmietnik historii.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]