Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lipca 2017, 01:07 
ADMINISTRATOR

Bardzo dawno temu obejrzałem przypadkowo jedną z części i dopiero po jakimś czasie odkryłem, że nie był to zwykły film a odcinek serialu, cyklu filmów tv. Poszczególne części nie są związane ze sobą tematycznie, łączy je tylko postać reportera radiowego (Janusz Bukowski), który zadaje ludziom tytułowe pytanie. Jak to w tamtych czasach bywało, spotykamy się z ogromną liczbą świetnych aktorów. Reżyserami byli: Andrzej Konic, Sylwester Szyszko oraz Ryszard Ber, scenariusz napisał (a właściwie napisali) Andrzej Zbych. Dla "młodszego pokolenia" dodam, że Andrzej Zbych to pseudonim artystyczny spółki autorskiej scenarzystów Andrzeja Szypulskiego i Zbigniewa Safjana (m.in.: "Stawka większa niż życie").

Co sądzicie o tym serialu jako całości oraz o poszczególnych odcinkach? Jako uzupełnienie tego tematu proponuję ankietę - który z odcinków lubicie najbardziej? http://forum.polskiekino.com.pl/viewtopic.php?f=12&t=379 Tam głosujmy, tutaj prowadźmy dyskusję;-)

PostNapisane: 10 lipca 2017, 11:31 

Posty na Forum KP: 6173
Co sądzimy? Że serial był bardzo udany, choć lekko nierówny...
Ankieta: dla mnie bezapelacyjny nr 1 to oczywiście "Uszczelka" z uwielbianym przeze mnie Henrykiem Bąkiem, ale tuż po piętach depcze jej "Gra". Trzecie miejsce to "Telefon". O podium ociera się "Broda".

Zrobiono coś z niczego, mając świetnych scenarzystów i fantastycznych aktorów.( Hanin gra oskarowo, zresztą nie po raz pierwszy....)

PostNapisane: 10 lipca 2017, 11:53 

Nie widziałem tego serialu ani nawet za bardzo o nim nie słyszałem (choć tytuł "Uszczelka" sobie przypominam). Chyba częściej jest jednak traktowany jako cykl filmów niż pełnoprawny serial. Na TVP Kultura 23. lipca (a jutro na TVP 3 Warszawa) będzie można zobaczyć odcinek pt. "Gąszcz".

PostNapisane: 13 lipca 2017, 00:15 

Posty na Forum KP: 768
Chojrak napisał(a):
Co sądzimy? Że serial był bardzo udany, choć lekko nierówny...
Ankieta: dla mnie bezapelacyjny nr 1 to oczywiście "Uszczelka" z uwielbianym przeze mnie Henrykiem Bąkiem, ale tuż po piętach depcze jej "Gra". Trzecie miejsce to "Telefon". O podium ociera się "Broda".

Zrobiono coś z niczego, mając świetnych scenarzystów i fantastycznych aktorów.( Hanin gra oskarowo, zresztą nie po raz pierwszy....)

Mam bardzo podobne zdanie o tym serialu. Słyszałem taką anegdotę że czasami pana Henryka Bąka zaczepiano i pytano " Panie Henryku jak tam uszczelka ?"
Ja szczególnie zapamiętałem odcinek "Broda" gdzie moje ogromne zdziwienie budziły jakieś milicyjno- podobne struktury nauczycielskie, które zawzięcie "dbały" by uczniowie liceum przed godziną 20:00 byłi już w domu. Zgroza. W sumie udany lekki serial, który, poruszał tę sferę problemów, które mogły dotyczyć prawie każdego dorosłego widza. Nic zatem dziwnego, że cieszył się wśród telewidzów dużą popularnością.

Pozdrawiam

PostNapisane: 13 lipca 2017, 07:18 

Posty na Forum KP: 537
Choć Ryszarda Hanin w rzeczy samej stworzyła w "Grze" kreację, to jednak dla mnie numer 1 to "Uszczelka" z absolutnie fenomenalnym Henrykiem Bąkiem, Marią Garbowską z którą miałem przyjemność zagrać w filmie krótkometrażowym oraz silną reprezentacją obsadową "Czarnych chmur" (Fetting, Pietruski, Rayzacher, Glinka, Julski) na drugim planie.

Bąk był aktorem o piekielnie silnej osobowości. Gdy był na ekranie (na scenie ponoć było podobnie) - reszta aktorów miała duży problem, by się przebić. Wszystko to z biegiem czasu odebrała mu wódka, ale role filmowe z czasów, gdy jeszcze nie było tragicznie pozostały...

PostNapisane: 14 lipca 2017, 21:04 

Okazuje się, że od poniedziałku 31. lipca TVP Kultura będzie emitować całość serialu (godzina 11:30).

PostNapisane: 16 lipca 2017, 18:24 
ADMINISTRATOR

Bardzo dobra wiadomość. Dla wielu będzie to premiera, pozostali pewnie chętnie sobie przypomną.

PostNapisane: 10 sierpnia 2017, 16:33 

Oglądałem ten serial nieregularnie, były w nim odcinki lepsze, jak i słabsze. Nie będę jednak zbyt oryginalny, i powiem, że mnie też najbardziej podobały się "Uszczelka" i "Gra"

PostNapisane: 15 sierpnia 2017, 15:19 

Posty na Forum KP: 1006
,,Najważniejszy dzień życia" to bardzo interesująca pozycja z tamtych lat, trochę zapomniana i przez to chyba nie specjalnie obecnie doceniana... Przede wszystkim ciekawy pomysł wyjściowy. Dla mnie każdy z tych jedno tytułowych odcinków cyklu interesujący, choć dwa, trzy faktycznie wybijające się ponad resztę. Świetne aktorstwo, w tym kilka kreacji...ja dorzuciłbym jeszcze role Mariana Kociniaka jako docenta Kozłowskiego(scena gdy zszokowany ogląda teściową w telewizji to majstersztyk), Janusza Kłosińskiego w roli burmistrza, Izabeli Olszewskiej czyli koleżanki z pokoju nauczycielskiego tytułowego Brody i Stanisława Michalskiego w roli sympatycznego sierżanta Marczaka... oraz wspomniał o debiutach na szklanym ekranie Grażyny Szapołowskiej czy Tomasza Borkowego...i jednej z pierwszych ról Bożeny Adamek jako uczennicy czwartej klasy liceum im. Benedykta z Jasienia. W ogóle co to za klasa :)...mamy tam jeszcze Monikę Niemczyk i wymienionego wcześniej przeze mnie Borkowego...
Po za wspomnianym przez Moviemakera reporterem radiowym który łączy wszystkie odcinki cyklu, mamy też w trzech filmach postać mężczyzny bardzo lubiącego alkohol w którego w każdym wypadku wcielił się Zdzisław Maklakiewicz, a w dwóch lowelasa którego gra Marek Barbasiewicz...

Moje podium
1. ,,Gra"
2. ,,Broda"
3. ,,Uszczelka"
...i dalej
4. ,,Telefon"
5. ,,Karuzela"
6. ,,Złoto"
7. ,,Katastrofa"
8. ,,Strzał"
9. ,,Gąszcz"

p.s... i zgodzę się młodym Piotrusiem Kozłowskim, że panie z grupy baletowej Marty Bochenek są "fajowo ładne" :D

PostNapisane: 2 stycznia 2018, 11:52 

Wspomniany w wątku charakterystyczny aktor obchodziłby dziś 95 urodziny.

Obrazek

ostatnio oglądałem Henryka Bąka w niezłej roli w rzadko powtarzanym "Bilecie powrotnym"

Obrazek

PostNapisane: 10 stycznia 2018, 21:55 

Posty na Forum KP: 1249
Moje typy:
1) Uszczelka
2) Gra
3) Broda
4) Karuzela

Pozostałe jednak słabsze, nawet nie jestem w stanie ustalić kolejności.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]