Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sierpnia 2022, 23:31 

Posty na Forum KP: 127
Pomyślałem, że dobrze byłoby utworzyć zbiorczy temat, w którym zgłaszalibyśmy poszukiwane, a oglądane przed laty filmy, których tytułu nie pamiętamy. Podobny temat założyłem już dawno temu na zaprzyjaźnionym forum, gdzie występuję pod tym samym nickiem i temat ten ma już tam ponad 770 postów (tam dotyczy także filmów zagranicznych).
To na początek spytam o dwa filmy, polskie oczywiście.

1. Facet pracuje w jakiejś szwalni czy w zakładach odzieżowych. Może nawet jest kierownikiem... Jest dostawa surowca, ale nastąpiła pomyłka i zamiast zamówionego, jest jakieś dziwne płótno. Chyba dakron to się nazywa i służy jako materiał na żagle czy lotnie. I właśnie po godzinach facet próbuje uratować ten nieszczęsny zakup. Powstaje lotnia, potem próba latania ("Nie radzę!!!"). Oczywiście kończy się to dla samozwańczego pilota w szpitalu. Chyba w filmie grał Tomasz Zaliwski, ale nie jestem pewny.

2. Film, w którym chyba główną kanwą są chyba pieniądze czy jakieś dokumenty zaszyte w... pluszowym misiu. Później ten miś zostaje zniszczony, rozpruty w poszukiwaniu cennej zawartości. Ach jak żal mi było tego misia, gdy oglądałem ten film jako kilkulatek - prawie płakałem przed telewizorem.

PostNapisane: 11 sierpnia 2022, 23:53 

Geo Dutour napisał(a):
2. Film, w którym chyba główną kanwą są chyba pieniądze czy jakieś dokumenty zaszyte w... pluszowym misiu. Później ten miś zostaje zniszczony, rozpruty w poszukiwaniu cennej zawartości. Ach jak żal mi było tego misia, gdy oglądałem ten film jako kilkulatek - prawie płakałem przed telewizorem.

Co do filmu numer dwa to w "Wielkie wsypie" Jana Łomnickiego jest scena gdy Englert spłukany po grze w karty przychodzi do brata i rozpruwa pluszane misie w poszukiwaniu pieniędzy.

PostNapisane: 11 sierpnia 2022, 23:57 

Nie te lata. Ja oglądałem film o który mi chodzi gdzieś na przełomie lat 70. i 80.
Co do filmu nr 1, to może to być "Latawiec" z 1982 roku.

PostNapisane: 6 czerwca 2023, 23:40 

Jeszcze jedno pytanie. Film krótko- czy tam średniometrażowy i zapowiadany w 1986 czy 87 roku przez Jana Suzina jako "krótki, 45 minut". Facet jadący samochodem ulega wypadkowi - auto wypada z drogi i ląduje w głębokich krzakach. Zanim facet na końcu wydostanie się z auta (nie pamiętam w jaki sposób), to przeżywa różne przygody, np. w pobliżu rozbierają się dziewczyny czy jakaś para ciupcia się w krzakach (nie pamiętam). Wołanie o ratunek nie przynosi skutku, bo każdy ucieka. Taki sobie krótki wypełniacz.

PostNapisane: 8 czerwca 2023, 22:52 

Geo Dutour napisał(a):
Pomyślałem, że dobrze byłoby utworzyć zbiorczy temat, w którym zgłaszalibyśmy poszukiwane, a oglądane przed laty filmy, których tytułu nie pamiętamy. Podobny temat założyłem już dawno temu na zaprzyjaźnionym forum, gdzie występuję pod tym samym nickiem i temat ten ma już tam ponad 770 postów (tam dotyczy także filmów zagranicznych).
To na początek spytam o dwa filmy, polskie oczywiście.

1. Facet pracuje w jakiejś szwalni czy w zakładach odzieżowych. Może nawet jest kierownikiem... Jest dostawa surowca, ale nastąpiła pomyłka i zamiast zamówionego, jest jakieś dziwne płótno. Chyba dakron to się nazywa i służy jako materiał na żagle czy lotnie. I właśnie po godzinach facet próbuje uratować ten nieszczęsny zakup. Powstaje lotnia, potem próba latania ("Nie radzę!!!"). Oczywiście kończy się to dla samozwańczego pilota w szpitalu. Chyba w filmie grał Tomasz Zaliwski, ale nie jestem pewny.

Co prawda pytanie ma niemal już rok, ale akurat dziś przypadkiem natrafiłem na YT na ten pierwszy film. To "Lęk przestrzeni" z 1980 roku

PostNapisane: 12 sierpnia 2023, 11:25 

Geo Dutour napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie. Film krótko- czy tam średniometrażowy i zapowiadany w 1986 czy 87 roku przez Jana Suzina jako "krótki, 45 minut". Facet jadący samochodem ulega wypadkowi - auto wypada z drogi i ląduje w głębokich krzakach. Zanim facet na końcu wydostanie się z auta (nie pamiętam w jaki sposób), to przeżywa różne przygody, np. w pobliżu rozbierają się dziewczyny czy jakaś para ciupcia się w krzakach (nie pamiętam). Wołanie o ratunek nie przynosi skutku, bo każdy ucieka. Taki sobie krótki wypełniacz.

Może to film "Potrzask w reżyserii Józefa Małochy z 1985 r.(premiera w 1986).
Film telewizyjny, fabularny.

PostNapisane: 19 sierpnia 2023, 23:27 

Potwierdzam - zarówno "Lęk przestrzeni", jak i "Potrzask" to na pewno strzały w dziesiątkę. Dzięki!

PostNapisane: 23 sierpnia 2023, 20:15 

Posty na Forum KP: 2675
O filmie "Potrzask" zlosliwie pisal tygodnik Razem, ze to film o tym, jak facet przez trzy kwadranse wysiada z samochodu.

PostNapisane: 29 maja 2024, 00:15 

Wrzucam prośbę o znalezienie filmu z innego zaprzyjaźnionego forum:

Jest to polski film, z elementami komedii obyczajowej, prawdopodobnie z lat 80. albo wczesnych 90., oczywiście w kolorze. Kolor jednak był słaby, co pozwala mi przypuszczać jego produkcję w latach 80. albo była to wina złego nagrania, kiepskiej kopii. Emitowany w telewizji (TVP Polonia), ciężko mi powiedzieć w którym roku. Stawiam na lata 1997-2000. Pamiętam scenę odwiedzin na jakimś cmentarzu. Ktoś (prawdopodobnie rodzice z dziećmi) odwiedzają grób jakiegoś człowieka, znajomego. Nie pamiętam niestety jego nazwiska - to już mogłoby ułatwić znalezienie. Ale pamiętam dialog w stylu "To był nieboszczyk mąż..." czy coś podobnego. W odpowiedzi jakiś chłopiec odpowiedział: "To w końcu umarł pan (...) czy pan Nieboszczyk?". W innym momencie pojawił się dialog o psie, który miał na imię Szatan (na 100%). Pamiętam, że wnuk rozmawiał z dziadkiem, że ksiądz nie pozwolił, aby Szatan leżał na cmentarzu. Wnuk tłumaczył zatem, że to jego pies miał tak na imię.

PostNapisane: 8 lipca 2024, 19:26 

Teraz taka zagadka. Film, który był emitowany w drugiej połowie lat 70-tych w TVP1 w okresie bożonarodzeniowym, w porze wieczornej. Zdjęcie pochodzi z mojego archiwum rodzinnego. Bardziej wygląda mi to na film dokumentalny niż fabularny, ale może się mylę. Poznaje ktoś tego aktora? W sumie łatwo znaleźć tytuł, bo przecież można się posłużyć stroną https://staratelewizja.fandom.com, nie powinno być to trudne przy tak skromnych ramówkach jakie wtedy były i tylko jednym programie. Ale coś mi tam nic nie pasuje.

Obrazek

PostNapisane: 9 lipca 2024, 23:25 

Posty na Forum KP: 1073
Geo Dutour napisał(a):
Poznaje ktoś tego aktora?

wygląda jak Janusz Rolicki, czyli publicystyka telewizyjna lat 70.

PostNapisane: 15 lipca 2024, 00:05 

Dzięki za odzew, tak, to jest jakiś trop. Oczywiście telewizor był czarno-biały (Neptun 312), tylko zdjęcie zostało pokolorowane przez serwis MyHeritage.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]