Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 września 2021, 22:32 

Posty na Forum KP: 537
Karel, ale Kryszak nigdy od aktorstwa nie odszedł, on po prostu zmienił miejsce jego wykonywania. :-)

PostNapisane: 15 września 2021, 23:20 

Posty na Forum KP: 6471
Sprecyzuję: aktorstwo filmowe i teatralne.

PostNapisane: 15 września 2021, 23:24 

Pod tym względem tak. Zmienił mocno profil i rzeczywiście - w przypadku aktora, który miał na koncie Hamleta, może to zaskakiwać.

PostNapisane: 16 września 2021, 10:07 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
Pod tym względem tak. Zmienił mocno profil i rzeczywiście - w przypadku aktora, który miał na koncie Hamleta, może to zaskakiwać.

Przeczytałem tylko ostatni wpis i zgłupiałem, ale tak to jest gdy w jednym temacie porusza się wątek dwóch aktorów grających niegdyś Hamleta :D

PostNapisane: 16 września 2021, 11:02 

Brunner napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Przeczytałem tylko ostatni wpis i zgłupiałem, ale tak to jest gdy w jednym temacie porusza się wątek dwóch aktorów grających niegdyś Hamleta :D

W "Akwenie Eldorado" mamy aż trzech Hamletów:

Edmund Fetting (1960, Teatr Wybrzeże w Gdańsku, reż. Andrzej Wajda)
Włodzimierz Bednarski (1963, Teatr Polski w Bydgoszczy, reż. Stanisław Bugajski)
Jerzy Kryszak (1983, Teatr Ateneum w Warszawie, reż. Janusz Warmiński)

:-)

PostNapisane: 16 września 2021, 18:35 

Posty na Forum KP: 1403
Zgadza się, choć nie pamiętałem o Bednarskim, ale w wątku byli poruszani "tylko" Fetting i Kryszak.

;)

PostNapisane: 2 kwietnia 2022, 21:41 

Moja kumpela, artystka-rękodzielniczka, robiła właśnie pewne zamówienie dla pewnego radia. M.in. dla Zdzisława Hoffmana, z występującej w tym serialu grupy Babsztyl, widocznego zresztą na ekranie. Z tej okazji postanowiliśmy sobie we dwoje ten serial obejrzeć. Ja - odświeżyć, ona - chyba zobaczyć po raz pierwszy.
I powiem szczerze - to się wciąż ogląda. Zrobione z nerwem, z wartką akcją. Andrzej Swat to chyba trochę nieodkryty talent do kina sensacyjnego. Zwróciłem na to uwagę już przy "Tulipanie". Z całym szacunkiem dla Janusza Dymka, którego popisową pozycją pozostaje "Siedem życzeń", pięć pierwszych odcinków "Tulipana" w reżyserii Dymka jest po prostu.... nudnych. Szósty, ostatni odcinek, który wyreżyserował Swat, jest jak z innej bajki, to się dopiero zaczyna oglądać! "Akwen Eldorado", choć ma już 34 lata, także ogląda się jak dobrą sensację, w ogóle nie czując, że to jakaś "staroć".

PostNapisane: 22 maja 2022, 20:43 

Posty na Forum KP: 1006
Naprawdę się nudziliście ? :-)
Niewątpliwie trochę żywszy, dynamiczniejszy ten ostatni odcinek ''Tulipana'', ale mi akurat tempo wcześniejszych nie przeszkadzało, a chyba nawet wydawało się adekwatne do wydarzeń na ekranie. W każdym razie nie nudziłem się i raczej cały serial uważam za równie udany.
Za scenariusz całości odpowiadał Swat. Ciekawe, czy taki podział w reżyserii był wcześniej umówiony, czy pomysł narodził się w trakcie realizacji. A może przyczyna była prozaiczna, typu że. z jakiś powodów Dymek nie mógł i zastąpił go Swat sam reżyserując szósty odcinek.

PostNapisane: 2 marca 2023, 23:36 

A o tym, że ten drugi z braci to ten sam aktor z kabaretu pod wyrwigroszem to ja się dowiedziałem całkiem niedawno. Zastanowiła mnie ta jego młodzieńcza twarz. Do kogoś mi była ona podobna. Niektórzy noszą młodzieńcze twarze całe życie. Ten aktor tak ma. Sprawdziłem i rzeczywiście to on. :-).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]