Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 marca 2022, 13:48 

Posty na Forum KP: 6471
Głośny nie tak niedawno film Małgorzaty Szumowskiej, który nawet został zgłoszony przez nasz kraj do wyścigu po Oscary, ale mocno podzielił krytykę.
Ja jestem w grupie tych osób, którym tytuł ten średnio przypadł do gustu.
Kiedy Szumowska wzniesie się na wyżyny, to jest w stanie osiągnąć wiele, czego przykładem "Body/Ciało", ale kiedy zachłyśnie się sama sobą, to powstaje coś takiego jak np. "Twarz". Jej najnowszemu filmowi bliżej niestety do tego drugiego tytułu.
Nie wystarczy dobra obsada i próba zdiagnozowania współczesnych lęków społecznych i cywilizacyjnych, gdy zawodzi scenariusz i realizacja. Większość postaci napisana została bardzo grubą kreską i nawet tak dobrzy aktorzy jak Kulesza, Ostaszewska czy Chyra niewiele mogą im dać od siebie. Niezły jest Utgoff jako ten tajemniczy masażysta z Ukrainy. A z polskiej obsady chyba najbardziej podobała mi się Rosati, co jest dość zaskakujące, biorąc pod uwagę te nazwiska, które wymieniłem wcześniej. Dobre są zdjęcia - choć trochę przeestetyzowane - i muzyka. Całość grzęźnie jednak w gęstym sosie pretensjonalności i nawet przekłuwający nadętą bańkę humor, który pojawia się co jakiś czas, niezbyt pomaga. Trochę tu Tarkowskiego, trochę Hanekego, ale koniec końców wychodzi Szumowska...
"Śniegu już nigdy nie będzie" to może nie jest bełkot pseudoartystyczny, ale wypowiedź mało wyraźna, bez dykcji, za to bardzo afektowana.
5/10

PostNapisane: 15 marca 2022, 14:40 

Posty na Forum KP: 1073
Niestety muszę się zgodzić, jak dla mnie to chyba najgorszy film Szumowskiej od czasu "Ono", czyli od ponad 15 lat. Wielkie rozczarowanie, bo pomysł niezły, w obsadzie same gwiazdy, ale całość ugrzęzła w koszmarnej pretensjonalności i słabościach scenariusza. Nie pomogły tanie zabiegi, jak stylizacja Kuleszy na Andę Rottenberg, nie wiadomo po co, bo nic z tego nie wynika. Nie zgadzam się, że odtwórca roli głównego bohatera niezły - źle dobrany, pozbawiony niezbędnej w tej roli charyzmy i uwodzicielskiego wdzięku. Z obsady obroniła się według mnie jedynie Ostaszewska.
4/10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]