Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jerzy Hoffman
PostNapisane: 15 marca 2022, 13:28 

Posty na Forum KP: 6471
Wczoraj jubileusz świętował Jerzy Trela, a dziś 90. urodziny obchodzi jego imiennik Jerzy Hoffman.
Nikomu go oczywiście przedstawiać nie trzeba, bo to twórca filmowej Trylogii według Sienkiewicza, czyli filmów, które zaliczamy do najczęściej pokazywanych i oglądanych w telewizji.
Ale Hoffman to przecież również znakomite, nakręcone wspólnie z Edwardem Skórzewskim "Prawo i pięść" oraz "Znachor" na podstawie bestsellerowej powieści Dołęgi-Mostowicza, ze wspaniałą rolą Bińczyckiego i nie gorszym drugim planem aktorskim. Mimo pewnych dość oczywistych z dzisiejszego punktu widzenia wad, "Do krwi ostatniej" to też całkiem przyzwoity film, nie tylko od strony batalistycznej, która należy do rozpoznawalnych elementów widowiskowego kina Hoffmana. Oprócz tego wysokiej klasy filmy telewizyjne czy dokumentalne.
Naturalnie, zdarzyły się Hoffmanowi tytuły mniej udane czy zupełnie przestrzelone, choćby "Stara baśń", "Wedle wyroków twoich" czy zwłaszcza "1920: Bitwa Warszawska". Żeby być jednak uczciwym, to trzeba stwierdzić, że zupełnego gniota chyba nie stworzył. Nawet ta nieszczęsna "Bitwa...", choć jest filmem nieudanym, to jednak broni się chociażby wspomnianą batalistyką.

PostNapisane: 15 marca 2022, 14:13 

Posty na Forum KP: 2675
Wg mnie - i owszem, stworzył. "Piękna nieznajoma" nie nadawała się do niczego....

A skoro wspominamy dorobek ze Skórzewskim, to obowiązkowo jest wspomnieć "Gangsterów i filantropów" - jedną z najzabawniejszych polskich komedii w historii wg mnie.

Co się tyczy "Do krwi ostatniej" to jego wad upatrywałbym przede wszystkim w nierownym poziomie scenariusza, ktorego autor jedne postaci uczynił pełnokrwistymi , zaniedbując mocno tło drugiego planu , wskutek czego nawet tacy dobrzy aktorzy jak Pyrkosz nie byli w stanie ich na ekranie uratowac. Ale swego czasu to byl bardzo uczciwy i odwazny film - bodaj pierwszy, na ktorym pokazano kawałek losow wywiezionych Polakow...

Ostatnio edytowano 15 marca 2022, 14:21 przez Holt_, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 marca 2022, 14:18 

Posty na Forum KP: 6471
Jak piękna, to nadawała się do podziwiania. ;-)
Ja ten film widziałem dawno i przyjąłem bez bólu. Inna sprawa, że niewiele z niego pamiętam, poza tym, że grali tam Szapołowska i Malajkat.

PostNapisane: 15 marca 2022, 14:27 

Posty na Forum KP: 1073
Uważam, że przy "1920. Bitwie warszawskiej", "Piękna nieznajoma" to prawie film wybitny ;-)

To jakaś klątwa, że ostatnie filmy naszych wybitnych reżyserów to często gnioty będące najgorszą pozycją w ich dorobku. Tak było przy Kawalerowiczu ("Quo Vadis") i Morgensternie ("Mniejsze zło"). Tak zapewne będzie z Hoffmanem czy Majewskim :icon_e_confused:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]