Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 20:17 

woj100 napisał(a):
To jakaś tragedia jest. Już lepiej gdyby obraz rozciągnęli na cały ekran.
Teraz w piątki emitują 07 zgłoś się i obrazem nie ma takich problemów , jest ok.

Czyli chodzi Ci też o pasy po bokach? Oj, obawiam się, że na tym forum nie znajdziesz poparcia w tej kwestii...

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 21:04 

Posty na Forum KP: 768
Woj100 a jak jest dzisiaj też masz obraz z tymi pasami na górze i na dole? Bo może to lokalna sprawa związana z operatorem kablowym , przekaźnikiem. Jesli tutaj koledzy nagrywający te programy nie mają takich problemów z obrazem to coś jednak u Ciebie zepsuto lub w twoim terenie.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 21:10 

Posty na Forum KP: 2318
"Zmiennicy" dziś lecieli tak jak trzeba więc z pewnością jest to albo błąd emisji po stronie TVP, albo po stronie dostawcy. Zważywszy na to że ostatnio można obejrzeć wiele tego typu wpadek można przypuszczać, że wina jest po stronie tv. Po tym jak widziałem tam film "Dzień świra" w kadrowanej kopii 4:3 zamiast 16:9 raczej nic mnie już nie zdziwi. Pewnie wiele z filmów i seriali mają w kilku wersjach i puszczają jak popadnie.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 21:35 

Przed chwilą przeanalizowałem dokładniej nagrane seriale i okazuje się że te pasy u góry wprowadza Vlc media player i są widoczne tylko przy odtwarzaniu na PC, Pasy po bokach są nadawane z filmem.
Na telewizorze są jedynie pasy po bokach.
Nie zmienia to faktu że takie rozwiązanie jest bani. Według mnie nawet te seriale nagrane kiedyś w z programów SD prezentują się dziś lepiej.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 21:47 

"Zmiennicy" i "Czarne chmury", o ile wiem, nie zostały zeskanowane w HD, więc te wersje pokazywane w TVP 1 i 2 to po prostu upscale, nie przewyższające jakością wersji pokazywanych w kanałach SD. Dlatego są pokazywane w tej, twoim zdaniem do bani, wersji bez kadrowania.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 21:54 

Czyli pozostaje czekać na rekonstrukcję ...

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 21:57 

"Zmiennicy" są w planach z tego co widzę, "Czarne chmury" na razie nie.

PostNapisane: 4 sierpnia 2017, 05:19 

Posty na Forum KP: 2318
O ile pasy dookoła obrazu panoramicznego specjalnie mnie nie dziwią (pochodzą z kopii dedykowanych pod ekrany 4:3), to nigdy nie widziałem by taki los spotkał obraz 4:3. W TVP panuje bałagan i tam wszystko jest możliwe. Tym razem na szczęście to nie ich wina. :D

PostNapisane: 6 stycznia 2022, 19:50 

Parę tygodni temu Polsat HD powtarzał trylogię o Pawlakach i Kargulach. Część środkowa, "Nie ma mocnych" znów leciała w czarnych ramkach obejmujących wszystkie cztery strony obrazu filmowego.

Parę lat temu w jakimś kanale (chyba w Kulturze albo w Kino Polska, ale nie jestem pewien) nadawano z dubbingiem film "Niepochowany" Márty Mészáros z Janem Nowickim w roli Imre Nagy'a. Tam również format emitowanego obrazu był pod każdym względem mniejszy od rozmiarów telewizora.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]