Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sierpnia 2021, 09:53 

Posty na Forum KP: 2675
Przyznam się, ze bardzo mnie dziwi nieobecność tej produkcji na VOD.TVP, skoro trafiło tam już tak wiele seriali i mniej popularnych, i mniej "po linii i bazie" obecnego kierownictwa stacji (choćby "Podziemny front").

Odnowiłem sobie ostatnio książkę Bahdaja a teraz na YT przypominam serial.
Literacki pierwowzor nieco lepszy, ale serial ma atuty w postaci pięknych krajobrazow, znakomitego przewodniego motywu muzycznego, ciekawego scenariusza (parę razy niepotrzebnie wzbogaconego względem książki) i kilku niezłych ról (Walczewski, Domański, Hübner, Chamiec).
I tak kiedys, tak i teraz kompletnie nie przekonuje mnie Andrzej Wasilewicz w głównej roli - sztywny, nienaturalny i sprawiajacy jakies takie....mało bystre wrażenie :-) a przeciez Jędrek Bukowy był nie lada spryciarzem....

PostNapisane: 19 sierpnia 2021, 11:25 

Oglądałem go kilka lat temu, był zdaje się w całości dostępny na chomiku. Moim zdaniem mocno niedoceniony, bo i wartka akcja, jak i nie zgorsze aktorstwo. Co do głównego bohatera, też uważam, że można było obsadzić w tej roli kogoś bardziej charakterystycznego. No i przydałaby się cyfrowa obróbka, być może coś się w tej kwestii dzieje, ale nie mam pewności To samo w kwestii takich seriali jak "Popielec" albo "W słońcu i w deszczu".

PostNapisane: 19 sierpnia 2021, 21:21 

Posty na Forum KP: 768
Holt_ napisał(a):
I tak kiedys, tak i teraz kompletnie nie przekonuje mnie Andrzej Wasilewicz w głównej roli - sztywny, nienaturalny i sprawiajacy jakies takie....mało bystre wrażenie :-) a przeciez Jędrek Bukowy był nie lada spryciarzem....

I właśnie dlatego nie przepadam za tym serialem. Gra tego aktora mnie zupełnie nie przekonuje,
czyni postać przerysowaną mało wiarygodną , sztuczną.

PostNapisane: 20 sierpnia 2021, 07:17 

Posty na Forum KP: 1403
Też nie przepadałem za tym serialem. Wasilewicz kompletnie nie nadawał się do ważnej roli. Jednak jakiś czas temu dorwałem słuchowiskowy serial według tej powieści i w tej wersji się zakochałem. Andrzej Szczepkowski jako Jędrek Bukowy i Zofia Rysiówna w roli jego matki oraz Zbigniew Zapasiewicz - Antek Wichniewicz dawali po pierwsze czadu. Dwójka pierwszych, co zresztą nie powinno nikogo dziwić, genialnie też poradzili sobie z gwarą góralską. A i obsada dalszego planu bardzo, bardzo. Zdzisław Mrożewski, Jan Matyjaszkiewicz, Bogusz Bilewski, Janusz Zakrzeński, Kazimierz Meres, Zofia Saretok, Teofila Koronkiewicz, Tadeusz Bartosik, Ryszard Pietruski, Czesław Wołłejko, Tadeusz Włudarski, Barbara Wrzesińska, Franciszek Pieczka, Janusz Kłosiński, Lech Ordon, Krzysztof Machowski, Janusz Bukowski, Jerzy Karaszkiewicz, Wojciech Siemion, Tomasz Zaliwski, Barbara Drapińska, Henryk Bąk, Witold Kałuski, Halina Kossobudzka, Mieczysław Milecki, Wiesława Mazurkiewicz, Witold Skaruch.

PostNapisane: 11 marca 2023, 23:20 

Kazimierz Jankowski napisał(a):
Holt_ napisał(a):

I właśnie dlatego nie przepadam za tym serialem. Gra tego aktora mnie zupełnie nie przekonuje,
czyni postać przerysowaną mało wiarygodną , sztuczną.

Kiedyś nie miałem tak krytycznego spojrzenia i był moim bohaterem. Zaimponował mi jak jednym ruchem nastawił zwichniętą nogę. No i ten jego honor sportowca i pokazane tutaj jak wojna zmienia ludzi. Oglądając dziś czuć te obsadowe niedoróbki. Ja jednak do dziś pozostaję zwolennikiem tego serialu.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]