Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 00:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 maja 2021, 07:52 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Tym razem może już żadnych zmian nie będzie... Dziś na TVP Historia ma być "Portret" (1990) Mrożka w reżyserii Dejmka. W obsadzie tuzy: Zapasiewicz, Fronczewski, Seniuk, Łabonarska...

Jesteś pewien, że Zapasiewicz a nie Englert? Pytam bez sprawdzania na filmpolski.pl bo to jeden ze spektakli, który obejrzałem premierowo jako pierwszy. I widziałem go raz 31 lat temu. Więc może pamięć już nie ta... ;) Zdaje się że gra też Laura Łącz.

PostNapisane: 29 maja 2021, 09:01 

Posty na Forum KP: 6471
Englert, Englert, oczywiście... Zapasiewicz wystąpił w innym spektaklu według Mrożka, nadanym niedawno przez TVP ("Ambasador"). Nałożyło mi się. ;-)

PostNapisane: 2 czerwca 2021, 12:47 

Na vod pojawiły się trzy spektakle Teatru Telewizji dla Młodych Widzów:
1. "O zwierzętach to i owo" z 1997r. wg B. Hertza w reż. B.Borys-Damięckiej z Michnikowskim, Dykiel, Bończakiem, Barcisiem i Kowalewskim
2. "Nowe szaty cesarza" też z 1997r. wg H. Ch. Andersena w reż. A. Domalika z Peszkiem i Telegą
3. "Księżniczka na ziarnku grochu" z 1984r. wg H. Ch. Andersena w reż. A. Maja z Polony, Dymną i Globiszem
4. "Serce" z 1994r. wg E. de Amicisa z reż. R. Rowińskiego z M. Bukowskim, Bilewskim, P. Machalicą, Dymną i Fryczem
5. "Calineczka" z 1994r. wg H. Ch. Andersena w reż. A. Hoffmana z Dymną i Trelą
6. "Królowa śniegu" z 1984r. wg H. Ch. Andersena w reż. B. Borys-Damięckiej z Fatygą, Borkowskim, Cembrzyńską i Tkacz
7. "Kopciuszek" z 1987r. wg braci Grimm w reż. A. Maja z Linde-Lubaszenko, Paluch, Telegą i Ciepielą
8. "Stary dom" z 1994r. wg H. Ch. Andersena w reż. K. Lupy (!) z Fryczem, Gniewkowską i Skibą
9. "Król Maciuś I" z 1997r. wg J. Korczaka w reż. F. Zylbera z Kamasem, Walczewskim, Barbasiewiczem i Fryźlewiczem
10. "Bambuko" z 1998r. w reż. A. Glińskiej z H. Machalicą, Fronczewskim i Stroińskim
11. "Anka" z 1997r. wg J. Domagalika w reż. R. Piwowarskiego z Ferencym, Sochą i Siemionem
12. "Serce dzwonu" z 1994r. wg M. Kruger w reż. P. Trzaskalskiego z Pressem, Machowskim i Bednarzem
13. "Walizka" z 1998r. wg A. Onimichowskiej w reż. P. Trzaskalskiego z Wł. Kowalskim i Komasą
14. "Dalej niż na wakacje" z 1999r. wg A. Onimichowskiej w reż. P. Trzaskalskiego z Brylską, Ścibakówną i Mikołajczakiem
15. "Anielka" z 1994r. wg B. Prusa w reż. R. Rowińskiego z M. Bukowskim, O. Lubaszenko, J. R. Nowickim i Kotulanką

PostNapisane: 3 czerwca 2021, 11:06 

I kolejny Teatr Telewizji dla Młodych Widzów na vod
"?...zapytał czas" z 1999r. wg K. Siesicki w reż. I. Cywińskiej z Gruszką, Szczepkowską, Kucówną, Rylską i - naturalnie - Michałowskim ;)

PostNapisane: 5 czerwca 2021, 23:17 

A w czwartek na TVP Kultura bardzo stary spektakl (zarejestrowany ponownie w 1961, choć premierę miał kilka lat wcześniej) - "Apollo z Bellac" w reżyserii Hanuszkiewicza. W obsadzie legendarny Woszczerowicz, a poza tym m. in. sam Hanuszkiewicz i Kalina Jędrusik. Raczej tego nie widziałem. Tak więc - pozycja obowiązkowa!

PostNapisane: 13 czerwca 2021, 00:22 

Posty na Forum KP: 537
TVP Historia 25 czerwca ma pokazać spektakl "Casanova" z 1997 roku. Bardzo sobie na niego ostrzę zęby!!! Obsada świetna, bo w tytułowej roli Olgierd Łukaszewicz, w roli pojedynkującego się z nim hrabiego Branickiego - Marek Obertyn (jeden z moich ulubionych aktorów, przedwcześnie niestety zmarły), w roli Króla Stasia - Bogusław Linda, w obsadzie także m.in. Danuta Stenka, Janusz Michałowski, Andrzej Zieliński, Henryk Łapiński, reżyseria - Maciej Wojtyszko, więc też w dziedzinie Teatru Telewizji z tamtych lat - klasa sama w sobie, a tak się składa, że spektakl ten mi umknął jakoś, kiedy prezentowany był premierowo.

PostNapisane: 13 czerwca 2021, 12:29 

Też nie oglądałem, więc trzeba nadrobić.

PostNapisane: 17 czerwca 2021, 10:27 

A dziś na Kulturze "Mazepa" w reżyserii Holoubka. Parę lat po tym spektaklu Holoubek przeniósł dramat Słowackiego na ekran kinowy. Film widziałem, spektaklu nie.

PostNapisane: 24 czerwca 2021, 14:29 

Posty na Forum KP: 537
https://e-teatr.pl/festiwal-dwa-teatry- ... -pis-13510
Trudno orzec, czy to bardziej głupie czy już tylko rozpaczliwe i groteskowe.

PostNapisane: 24 czerwca 2021, 16:14 

Posty na Forum KP: 1073
karel napisał(a):
A dziś na Kulturze "Mazepa" w reżyserii Holoubka. Parę lat po tym spektaklu Holoubek przeniósł dramat Słowackiego na ekran kinowy. Film widziałem, spektaklu nie.

Spektakl znakomity, obsada marzenie (Śląska, Kamas, Holoubek), z filmu widzianego wiele lat temu niewiele pamiętam...

PostNapisane: 25 czerwca 2021, 21:19 

W lipcowe czwartki TVP Kultura przypomni następujące spektakle:

01.07. - "Biedermann i podpalacze" z Pawlikowskim, Ludwiżanką, Łapickim i Czechowiczem
08.07. - "W małym dworku" (pytanie, która realizacja - obstawiam tę z Bąkiem i Mikołajską)
15.07. - "Trzy siostry" z Jandą, Szczepkowską, Ziętek i Kowalskim
22.07. - "Bal manekinów" z Kociniakiem, Barszczewską, Machowskim i Pawłowskim
29.07. - "Śmierć komiwojażera" (znowu pytanie, która realizacja - tym razem obstawiam tę w reż. Karabasza)

PostNapisane: 29 czerwca 2021, 18:19 

nałka napisał(a):
karel napisał(a):

Spektakl znakomity, obsada marzenie (Śląska, Kamas, Holoubek), z filmu widzianego wiele lat temu niewiele pamiętam...

Zgadza się. Znakomity Świderski, bardzo dobry Holoubek i Gogolewski. Zastanawiało mnie tylko, że wszyscy tam tracili głowę dla wyniosłej matrony, którą grała Śląska (w tym czasie kobieta już wyraźnie po 40.). Pod tym względem ów centralny miłosny wątek wydawał mi się bardziej wiarygodny w filmie, gdzie żonę wojewody grała temperamentna Zawadzka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]