slavekg napisał(a):
Amerykański The Criterion Collection zapowiedział na sierpień "Popiół i diament" na Blu-ray.
Reklamują to wydanie jako "nową restaurację 4K", więc nie będzie to słaba, z DNR do granic możliwości, polska rekonstrukcja sprzed ok. 10 lat.
W końcu doczekamy się bardzo dobrego wydania.
Niestety ich amerykańskie edycje mają blokadę dla regionu A, ale jest szansa, że będzie też brytyjska edycja dla regionu B.
Materiały dodatkowe też nieźle wyglądają:
New 4K digital restoration, with uncompressed monaural soundtrack
Audio commentary from 2004 featuring film scholar Annette Insdorf
New video essay by Insdorf on the film’s legacy
Andrzej Wajda: On “Ashes and Diamonds,” a 2005 program featuring director Andrzej Wajda, second director Janusz Morgenstern, and film critic Jerzy Plazewski
Archival newsreel footage on the making of the film
New English subtitle translation
PLUS: An essay by film scholar Paul Coates
Ja już zamówiłem. Tym bardziej, że nie wiadomo, czy w Europie na pewno wydadzą wersję dla naszego regionu.
Wcześniej, w podobnych sytuacjach, zgrywałem płytę na dysk kompa i programem do zdejmowania blokady regionalnej odkodowywałem film i zgrywałem na czystą płytę. Trochę kombinowania, ale jak nie ma człowiek wyboru...
Innym rozwiązaniem jest zakup odtwarzacza Region Free, ale w ten temat nigdy się nie zagłębiałem.
Poza tym zapraszam Was do śledzenia mojego profilu o wydawnictwach, głównie blu-ray, ale także o DVD, CD, książkach związanych z tematyką filmową, etc. Na razie mam kilka postów, ale zobowiązałem się do zamieszczania raz w tygodniu wpisów dot. polskich filmów wydawanych na w/w nośnikach.
Prężniej mój profil działa na Instagramie:
https://www.instagram.com/blu_ray_movies_maniac/ale ma on też klon na Facebooku:
https://www.facebook.com/bluraymoviesmaniacJeżeli zauważycie jakieś nieścisłości, czy błędy w opisach, albo po prostu - będziecie chcieli komentować - będę niezmiernie zobowiązany. Oczywiście, przyjmuję również wszelkie merytoryczne uwagi co do formy samego profilu.
Chcę stworzyć coś fajnego dla fanów polskiego kina, jak i dla samego siebie.