Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwietnia 2021, 18:01 

Posty na Forum KP: 537
Aktorka od lat - z własnej woli - wycofana z zawodu. Kiedyś wielka gwiazda polskiego kina, głównie dzięki "Szatanowi z siódmej klasy" i serialowi "Czterej pancerni i pies". W latach 90. świadomie wycofała się z aktorstwa i zajęła się modą i dekoracją wnętrz, także jako dziennikarka. A na początku lat dwutysięcznych wycofała się także i z tej działalności publicznej. Myślę jednak, że dzień 80 urodzin to dobry moment, by założyć na naszym Forum temat dotyczący tej nieco tajemniczej postaci.

PostNapisane: 14 kwietnia 2021, 20:05 

Posty na Forum KP: 6471
Aktorka o nieprzeciętnej, oryginalnej urodzie, nieco egzotycznej (nie bez powodu Has obsadził ją w roli Inezilii w "Rękopisie").
Oczywiście te tytuły, o których wspomniałeś przyniosły jej dużą popularność, ale dla mnie Raksa to przede wszystkim "Beata" i "Popioły".
Jestem stanowczo zbyt młody bym mógł pamiętać Raksę z jej najlepszych czasów, ale za to towarzyszyła mi od dzieciństwa, w zasadzie wszystkie ważniejsze filmy, w których wystąpiła zobaczyłem jako dziecko, kojarzą mi się z czasem beztroski. Pamiętam też, że bardzo mi się wtedy podobała, ale oczywiście nie tak, jak kobieta podoba się mężczyźnie... To było coś innego, traktowałem ja trochę jak jakąś piękną i tajemniczą istotę. Tak to przynajmniej zapamiętałem...
Jaką była aktorką? Raczej nie wybitną, ale też nie złą. Miała w sobie coś magnetycznego, co nie wynikało wyłącznie ze wspomnianej urody. W sumie szkoda, że jej kariera - w pewnym okresie intensywna - potrwała jednak dość krótko.

PostNapisane: 21 kwietnia 2021, 21:31 

Posty na Forum KP: 2675
Przepiękna aktorka, to pierwsze skojarzenie.
A drugie i następne:
- "Beata" - bardzo lubię ten film, na duet Raksy z Opanią patrzy się z ogromną przyjemnością, udało się im wygenerować pomiędzy sobą napięcie, które po prostu strzela z ekranu.
- "Cichy pokoik" - odcinek "Kapitana Sowy", w którym Raksa jest...nieoczywista.
- "Bicz Boży"
- "Aria dla atlety"

To są wg mnie najlepsze role Poli Raksy. Czy miała nieudane? Jak to mówią "ładnemu we wszystkim ładnie" :-) miała na pewno na koncie nieudane filmy takie jak "Paryż Warszawa bez wizy" czy "Pogoń za Adamem".

A, byłbym zapomniał - bardzo ładny epizod Pani redaktor z telewizji w serialu "Tulipan". Jej rozmowa z Jerzym Kryszakiem jest jedną z najlepszych scen w serialu.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]