Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Krystyna Janda
PostNapisane: 19 grudnia 2017, 11:13 

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/252591.html

Z okazji urodzin znakomitej aktorce od użytkowników forum należą się szczególne życzenia za całokształt .
Proponuję wybrać najlepsze role Pani Krystyny.
Mój Top 10 :

"Człowiek z marmuru"
"Wielki kawałek tortu w pułapce na myszy"
"Przesłuchanie"
"Kochankowie mojej mamy"
"Modrzejewska"
"Tato"
"Pestka"
"Matka swojej matki"
"Boska!"
"Panie Dulskie"

PostNapisane: 19 grudnia 2017, 12:11 

Posty na Forum KP: 6471
Ograniczę się może do ról filmowych:

CZŁOWIEK Z MARMURU
PRZESŁUCHANIE
DYRYGENT
TATARAK
PARĘ OSÓB MAŁY CZAS
KOCHANKOWIE MOJEJ MAMY
W ZAWIESZENIU
ZWOLNIENI Z ŻYCIA
STAN POSIADANIA
CZŁOWIEK Z ŻELAZA

PostNapisane: 20 grudnia 2017, 19:29 

Posty na Forum KP: 2675
Nie wybieram dziesieciu, bo Janda gra "Jandą" niezaleznie od produkcji filmowej. Jak to swego czasu złośliwie zauważył Jerzy Urban, Modrzejewską gra jak w "Przesluchaniu", chociaż Modrzejewskiej nie męczyło UB a jedynie talent sceniczny.
Janda podobała mi się w "CzM", bo w tym filmie jandyzm był odkrywczy i świeży, nie był zmanierowany.
Podobno Janda potrafi byc kompletnie inna w teatrze, poodbno "Biała bluzka" Osieckiej w jej wykonaniu to arcydzieło. Nie miałem niestety okazji zobaczyć.

PostNapisane: 21 grudnia 2017, 08:42 

Holt_ napisał(a):
Podobno Janda potrafi byc kompletnie inna w teatrze, poodbno "Biała bluzka" Osieckiej w jej wykonaniu to arcydzieło. Nie miałem niestety okazji zobaczyć.

Tak, potrafi. Na scenie "na żywo" jej nie widziałem, ale parę ról w Teatrze TV, które miałem okazję zobaczyć potwierdza to, o czym piszesz.

PostNapisane: 16 stycznia 2021, 00:40 

Posty na Forum KP: 537
https://e-teatr.pl/jak-szczepic-elity-7695

Wildsteinowi do reszty odbiło. :-D Bredzi coś o Złotej Palmie Jandy, której nie dostała, bo nie mogła jej dostać, bo dostał ją film. No normalnie odkrycie roku. Kurczę, jaka szkoda, że ktoś, kto nie ma nic ciekawego do napisania - jednak pisze...

PostNapisane: 16 stycznia 2021, 09:56 

Posty na Forum KP: 2675
Nie takie znowu odkrycie, bo byli tacy jak bodaj redaktor Węglarczyk z GW czy Piotr Kraśko z TVN, którzy chcieli się wykłócać o to, że Janda ZP dostala, bo tak sei nazywa każda nagrodę w Cannes.
Cała ta sprawa jest trochę niesmaczna, aczkolwiek biorąc pod uwagę losy innych partii szczepionek czy nagminne obchodzenie zarządzeń epidemicznych przez rządzących - Wildstein produkuje się w sumie jalowo.

PostNapisane: 16 stycznia 2021, 10:25 

W sumie coś może w tym jest, mnie też brak wiedzy filmowej powala niekiedy, mylenie nazw nagród też się pewnie zdarza. Aczkolwiek mnie się to wydaje aż niebywałe.

Sprawa jest nie tyle niesmaczna, co pokazująca jak kończy się bajzel. Przecież Janda ani nikt inny nie najechał czołgami na szpital, by się zaszczepić przed czasem. Mówiąc zupełnie szczerze - gdybym był na jej miejscu albo na miejscu innych aktorów, którzy wzięli w tym udział - też bym pojechał na to szczepienie. Po prostu do głowy by mi nie przyszło, że jeśli medyczna uczelnia zawiadamia mnie, że mam przyjechać bo zmarnują się szczepionki - to może w tym być cokolwiek nie w porządku. Całą winę za tę sytuację ponosi tylko i wyłącznie rząd.

PostNapisane: 16 stycznia 2021, 14:34 

Posty na Forum KP: 2318
Mnie by wcale nie zdziwiło gdyby była to celowa prowokacja. Raz, że znowu dostało się "celebrytom powiazanym z poprzednim systemem", a dwa, że przynajmniej w tym momencie liczba osób deklarujących chęć zaszczepienia znacząco wzrosła.

Na szczęście mam już ten dylemat za sobą i już jestem zaszczepiony.

PostNapisane: 16 stycznia 2021, 19:52 

Czyli albo jesteś jednym z "celebrytów" albo pracujesz w branży medycznej. Stawiam na tę drugą możliwość. ;-)

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 18:16 

Cytuj:
Nie wybieram dziesieciu, bo Janda gra "Jandą" niezaleznie od produkcji filmowej.

O to to too... Jakoś pani Janda mnie za bardzo swoją twórczością nie przekonuje. Ciągle mam przed oczami obraz znerwicowanej choleryczki. Dla mnie to nadekspresja, ale jeśli reżyserowie tak chcieli to cóż...
A co do szczepień to cóż.. Ma swoje lata i jest w grupie gdzie należy się szczepić - mnie nie razi aczkolwiek wyszło idiotycznie i niesmacznie. Wczoraj 2h wisiałem na słuchawce chcąc zarejestrować tatę. Udało się - w sąsiednim powiecie na marzec :icon_mad: Najlepsze terminy wzięli ci z profilami zaufanymi. Co co stali u mnie w mieście pod POZ-ami mają zapisy na maj. W sensie może ich zarejestrują w maju jak terminy będą :-D . Nawet jak ktoś miał Profil to w takim Lubinie już rano nie miał szans.

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 19:31 

forresty napisał(a):

O to to too... Jakoś pani Janda mnie za bardzo swoją twórczością nie przekonuje. Ciągle mam przed oczami obraz znerwicowanej choleryczki. Dla mnie to nadekspresja, ale jeśli reżyserowie tak chcieli to cóż...

To trochę krzywdzące uproszczenie. Owszem, sporo jest w karierze Jandy ról pełnych ekspresji, ale np. w "Bez znieczulenia", "Tataraku, "W zawieszeniu* czy w spektaklach Teatru TV (choćby "Trzy siostry", "Wizyta starszej pani") z pewnością nie grała choleryczki.

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 20:22 

Mój śp. ojciec miał z Jandą ten sam problem. :-) Znaczy niby doceniał, ale że zawsze jest taka sama w swojej choleryczności. Mnie to w ogóle nie przeszkadza. Dla mnie aktor może pracować z używaniem powtarzających się środków wyrazu, jeżeli mnie one odpowiadają, powodują, że wierzę w motywację postaci. W przypadku Jandy to może mniej nawet widoczne, niż w przypadku Holoubka. W wielu recenzjach które czytałem powtarza się zarzut, który można sprowadzić do "świetny, ale zawsze taki sam". Nigdy mi to nie przeszkadzało, bo "charakter pisma" Holoubka bardzo mi zawsze odpowiadał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]