Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 stycznia 2021, 19:13 

Posty na Forum KP: 1006
Niewątpliwie widać w tym projekcie świadome korzystanie z klisz i mrugnięcie do kinomanów w ogóle. Wszystko w szatach amerykańskich filmów młodzieżowych z rodzaju wolna chata, co za oceanem było punktem wyjściowym do komedii, horrorów, często rzeczy inicjacyjnych.
Film Jana Belcla to taka hybryda, z przewagą akcentów komediowych, które nie w każdym momencie są jednak zabawne. Może to kwestia tego, że mimo widocznej wewnętrznej spójności odnoszę wrażenie pewnego niedopracowania poszczególnych scen, wątków, czy postaci, mimo dużej umowności, wręcz prostoty, która przecież jest naturalną składową tego typu kina.
Trzeba jednak przyznać, że samo bezpośrednie dojście do momentu kulminacyjnego z tymże włącznie ma tempo i jakąś ożywczość, co powoduje, ze ta finałowa makabreska jest autentycznie zabawna.
Porównywanie do Tarantino, co można już o filmie w kilku miejscach przeczytać, moim zdaniem trochę na siłę, a już szukanie konotacji z Bunuelem (Mikołaj Mirowski w ''Plus Minus'') mimo, nie przeczę widocznej groteski i oparów surrealizmu, raczej nie na miejscu. Idąc tym tropem co należało by powiedzieć o świetnym, do niedawna obecnym z nami dwudziestoletnim ''Świat według Kiepskich'' ?
Pozostaje ''Wszyscy moi przyjaciele nie żyją'' całkiem sprawną, momentami błyskotliwą, ale tylko popkulturową rozrywką. To i tak dużo.

PostNapisane: 14 stycznia 2021, 17:26 

Posty na Forum KP: 2675
Zdublowałeś mój wątek :-)

PostNapisane: 14 stycznia 2021, 20:38 

Posty na Forum KP: 1006
Faktycznie, w ogóle nie zarejestrowałem, że temat istnieje i to niewiele poniżej...

PostNapisane: 2 marca 2021, 14:24 

Sebastian999 napisał(a):
''Wszyscy moi przyjaciele nie żyją'' całkiem sprawną, momentami błyskotliwą, ale tylko popkulturową rozrywką.

Mam akurat dostęp do tego tytułu. Jednak to według mnie tytuł z kategorii kina wątpliwego. Dlatego wolałem przeczytać recenzję zanim zmarnuję czas. No i teraz już wiem że tego nie ruszę.
Także dziękuję za ostrzeżenie a te dwie godziny zaoszczędzonego czasu poświęcę bliskim.
Kolejny tytuł do jakiego mam dostęp z kategorii kina wątpliwego to
"W lesie dziś nie zaśnie nikt" (2020). Już się wystraszyłem ;-P
Trzeba sprawdzić najnowsze rozporządzenia czy aby czasem nie wprowadzili obowiązku oglądania?! :icon_eek:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]