Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 10:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 kwietnia 2017, 11:02 

Nie chcę za bardzo zaśmiecać tego wątku , więc krótko , tak czytałam biografie Romana Wilhelmiego autorstwa Marcina Rychcika .
http://www.pomponik.pl/plotki/news-iwon ... Id,2274336
To zaostrzyło mój apetyt. Dla mnie osobiście Romana Wilhelmiego nigdy nie za wiele.
Bardzo podobała mnie się biografia Kaliny Jędrusik napisana przez Dariusz Michalskiego - kawał solidnej , dobrej roboty, tego szukam w biografii - poznałam ja jako aktorkę i kobietę . Natomiast w większości wielce rozczarowujące są dla mnie wszelkie biografie w formie wywiadu - rzeki z żyjącymi aktorami - jest tu wszystko i nic.

PostNapisane: 18 kwietnia 2017, 18:06 

Posty na Forum KP: 1073
abillom napisał(a):
Bardzo podobała mnie się biografia Kaliny Jędrusik napisana przez Dariusz Michalskiego - kawał solidnej , dobrej roboty, tego szukam w biografii - poznałam ja jako aktorkę i kobietę . Natomiast w większości wielce rozczarowujące są dla mnie wszelkie biografie w formie wywiadu - rzeki z żyjącymi aktorami - jest tu wszystko i nic.

Naprawdę? To zazdroszczę! Mnie ta książka zmęczyła i znudziła. Opasłe tomisko, ale napisane wyjątkowo ciężką ręką, zabrakło też redaktora. Brak umiejętności oddzielenia rzeczy ważnych od nieważnych, istotne wiadomości i bezcenne wspomnienia sąsiadują z niepotrzebnymi powtórzeniami i cytatami z "Życia na gorąco". Bardzo słabo i powierzchownie opisane role filmowe, do tego błędy i pomyłki. Duże rozczarowanie.

PostNapisane: 15 maja 2017, 15:35 

Posty na Forum KP: 1031
Holt_ napisał(a):
Ja właśnie powoli kończę tę książkę o Cybulskim.
I ona w dużej mierze potwierdza moje osądy o nim.

Publiczność kochała go przede wszystkim za otoczkę, za mit, za okulary, chlebak, kurtkę amerykańską.
Z książki jednoznacznie wynika, że tak naprawdę masowe uznanie i jednoznacznie pozytywne opinie de facto przyniosły mu tylko dwie role - "Popiół i diament" i "Giuseppe w Warszawie" - mam oczywiście na myśli publiczność w Polsce. Takie filmy jak "Salto", "Rękopis..." publicznośc mocno dzieliły. Ona chciała zawsze go widzieć młodego, przystojnego, deanowatego.

Czasami mam wrażenie, że gigantyczny sukces "PiD" wyrządził mu mimowolną krzywdę...i mam dziwne skojarzenie z postacią Kurta Cobaina.

Jest wiele prawdy w tym co piszesz Holt, że Zbyszek był bardziej mitem dla wielu ludzi niż rzeczywistą postacią z krwi i kości. Nie mógł udźwignąć tego ciężaru jakim była Jego wielka popularność. Zagrał świetnie w wielu filmach, jest dla wielu do tej pory postacią kultową. Sam osobiście oglądałem niektóre filmy z Nim kilkadziesiąt razy, Popiół i diament, do widzenia do jutra, Pociąg........... Faktycznie że kiedy pojawiał się na ekranie pojawiała się też jakaś magia, może przez to że chciał być prawdziwy, szczery.........Biografia Zbyszka jest świetnie napisana, autorka nie unika tematów trudnych z Jego życia, szczerze polecam. Na FB jest profil Zbyszka który gromadzi masę ludzi. Do tej pory wzbudza wielkie emocje

PostNapisane: 18 maja 2017, 20:52 

Podobno Cybulski chciał wystąpić w roli Wokulskiego w "Lalce" Hasa. Nie wiem, czy rzeczywiście był w końcu taki plan czy nie, w każdym razie nie udało się. Jak wyobrażacie sobie go w tej roli? Bo w sumie Cybulski miał w sobie chyba coś takiego wokulskowatego (czy na odwrót), taką jakąś wewnętrzną niepewność...

PostNapisane: 18 maja 2017, 21:10 

Posty na Forum KP: 254
Bo ja wiem? Czy potrafiłby być tak posępny ( a to chyba jedna z głównych cech Wokulskiego), jak Dmochowski u Hasa czy Kamas u Bera?
Poza tym Wokulski jakoś kojarzy mi się z zarostem, a tego chyba u Cybulskiego nie widziałem.
Ale to akurat szczegół, łatwo da się nadrobić.
Nie przypominam sobie Cybulskiego w jakichś filmach z tamtej epoki, tzn końcówki XIX-go wieku, może dlatego ciężko go jakoś wpakować do "Lalki", ale aktor tej klasy na pewno dałby radę.

PostNapisane: 18 maja 2017, 21:30 

Cybulski z wąsikiem i w kapeluszu pojawia się w filmie "Morderca zostawia ślad". Może to stanowić pewne przybliżenie, jak Cybulski-Wokulski mógłby wyglądać, chociażby również ze względu na wiek. Jeśli chodzi o wygląd, to może faktycznie trudno sobie wyobrazić, ale jeśli chodzi o osobowość... Wokulski mi się kojarzy przede wszystkim jako z jednej strony człowiek sukcesu, inteligentny, opanowany, z drugiej jako wewnętrznie rozchwiany. Tą drugą stronę mógłby chyba dobrze przedstawić Cybulski, zresztą jego przecież też można nazwać człowiekiem sukcesu. Może z tym opanowaniem mogłoby być gorzej, ale "Lalka" Hasa i tak już przedstawia wiele odejść od oryginału, więc mogłoby się pojawić jeszcze jedno. ;)

PostNapisane: 3 listopada 2017, 08:55 

Posty na Forum KP: 537
Dziś 90 urodziny...

PostNapisane: 5 listopada 2017, 19:54 

Posty na Forum KP: 6471
A dziś na TVP Kultura "Niedziela z...". Z tej okazji na antenie Kobra "Sammy" i "Mistrz" Antczaka".
Oczywiście, tyle lat po śmierci aktora (ponad pół wieku już!) trudno spodziewać się jakichś nowości, ale mimo wszystko chętniej zobaczyłbym nie pokazywane od wieków zagraniczne filmy z Cybulskim, czy też polską nowelę z "Miłości dwudziestolatków". Skoro Pan Anatol mógł ją obejrzeć w Iluzjonie, to równie dobrze taka stacja jak TVP Kultura mogłaby spróbować postarać się o emisję. No, ale chyba nie doczekam... ;)

PostNapisane: 5 listopada 2017, 20:09 

Tak dla ścisłości: faktycznie mogłem zobaczyć ten film, ale ostatecznie niestety tego nie zrobiłem, bo nie byłem wtedy akurat w Warszawie. ;) Ale któremuś z forumowiczów chyba się udało, nie pamiętam już teraz, kto to był.

Ale po TVP Kultura aż tak wiele bym się nie spodziewał, szczególnie zagranicznych filmów z Cybulskim, które chyba są bardzo problematyczne do zdobycia.

PostNapisane: 5 listopada 2017, 20:57 

Posty na Forum KP: 6471
Pan Anatol napisał(a):
Ale któremuś z forumowiczów chyba się udało, nie pamiętam już teraz, kto to był.

Jak teraz o tym myślę, to wydaje mi się, że to był Sebastian...

Pan Anatol napisał(a):
Ale po TVP Kultura aż tak wiele bym się nie spodziewał, szczególnie zagranicznych filmów z Cybulskim, które chyba są bardzo problematyczne do zdobycia.

To prawda. Swoją drogą ciekawe czy ktoś w ogóle w Polsce się o to starał i na czym polega problem, bo nie przypuszczam, by akurat za te filmy trzeba było szczególnie dużo płacić.

PostNapisane: 6 listopada 2017, 12:22 

Posty na Forum KP: 1073
karel napisał(a):
A dziś na TVP Kultura "Niedziela z...". Z tej okazji na antenie Kobra "Sammy" i "Mistrz" Antczaka".
Oczywiście, tyle lat po śmierci aktora (ponad pół wieku już!) trudno spodziewać się jakichś nowości, ale mimo wszystko chętniej zobaczyłbym nie pokazywane od wieków zagraniczne filmy z Cybulskim, czy też polską nowelę z "Miłości dwudziestolatków". Skoro Pan Anatol mógł ją obejrzeć w Iluzjonie, to równie dobrze taka stacja jak TVP Kultura mogłaby spróbować postarać się o emisję. No, ale chyba nie doczekam... ;)

Tym bardziej, że szwedzki film "Kochać" normalnie był pokazywany w polskich kinach.

PostNapisane: 9 stycznia 2021, 21:13 

Posty na Forum KP: 537
https://e-teatr.pl/katowice-54-rocznica ... kiego-7538

Bardzo to fajne i godne pochwały!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]