Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 10:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 grudnia 2020, 00:28 

Ten spektakl Królikiewicza nagrałem sobie, zobaczę w stosownej chwili, gdy będę miał ochotę na coś Królikiewiczowskiego.

A w najbliższy wtorek wieczorem na TVP Kultura "Wielopole, Wielopole" Kantora - tytuł, jak myślę, znany wielbicielom teatru, ale tak czy owak warto zobaczyć jeśli jest ku temu okazja. :-)

PostNapisane: 5 grudnia 2020, 16:02 

Posty na Forum KP: 6471
Królikiewicza też nagrałem. Poczeka na lepszy czas. ;-)
"Wielopole, Wielopole...", to Kantor w stanie czystym, nie każdy musi ten rodzaj teatru lubić. Ja wielkim miłośnikiem Kantora nie jestem, chociaż jednocześnie bardzo doceniam i podziwiam i doceniam tę szczególną osobność i oryginalność

PostNapisane: 15 grudnia 2020, 17:35 

Dzisiaj na TVP Kultura "Teatr Nieduży Jeremiego Przybory: Gołoledź" z 1975 r. Nie ma tego na filmpolski.pl, a z tego, co zobaczyłem na zdjęciach na FB to obsada fajna: Pokora, M. Kociniak, Śmiałowski, Łazuka...

PostNapisane: 15 grudnia 2020, 22:54 

Posty na Forum KP: 537
Całkiem to sympatyczne było. Szczególnie znana piosenka "Taka gmina", pląsający Śmiałowski i... Łazuka w roli abstynenta. :-D

PostNapisane: 16 grudnia 2020, 11:06 

Posty na Forum KP: 1249
karel napisał(a):
Dzisiaj na TVP Kultura "Teatr Nieduży Jeremiego Przybory: Gołoledź" z 1975 r. Nie ma tego na filmpolski.pl, a z tego, co zobaczyłem na zdjęciach na FB to obsada fajna: Pokora, M. Kociniak, Śmiałowski, Łazuka...

W Encyklopedii Teatru też nie istnieje taki spektakl tudzież widowisko TV. Jest natomiast ślad, że Przybora napisał taki utwór, w 1977 r. powstało nawet słuchowisko radiowe:
http://www.encyklopediateatru.pl/sztuki/25259/gololedz
Na marginesie, trochę zubożony ten dorobek Przybory. :icon_e_confused: "Kabaretu Starszych Panów" też nie wymieniają na stronie filmpolski.pl, ani w Encyklopedii Teatru, mimo że jest tam taka kategoria, jak Telewizja.

PostNapisane: 21 grudnia 2020, 22:27 

Posty na Forum KP: 1403
Jerzy Antczak wrzucił na swój kanał YT spektakl z 1970r. "Pierwszy interesant" z Machowskim, Jasiukiewiczem i Stankówną.
https://www.youtube.com/watch?v=G8LI3bDayBo&t=2s

PostNapisane: 12 stycznia 2021, 14:22 

Dzisiaj na Kulturze o godz. 20:00 spektakl raczej rzadko pokazywany: "Dwaj panowie B., czyli Pierwszy kochanek" Hemara w reż. Janusza Majewskiego (1989). W obsadzie m.in. Kondrat, Zborowski, Pokora, Bończak, Kobuszewski...

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 16:42 

Posty na Forum KP: 1403
19 lutego na TVP Historia o godz. 20.15 spektakl, który pamiętam jak przez mgłę. Oglądałem go podczas ostatniej emisji w 1995r. Mianowicie - "Proces Rudolfa Hoessa" w reżyserii Ryszarda Bera i ze Zdzisławem Kuźniarem w roli tytułowej. Obok niego - Piotr Pawłowski, Ignacy Machowski, Jerzy Kamas, Andrzej Krasicki, Maciej Maciejewski i Kazimierz Meres.
Dobrze, że pojawia się trochę tych odśnieżonych perełek. Tak z kilka w skali roku. Szkoda tylko, że przy ich wyborze nikt nie pamięta że już za kilka dni dwudziesta rocznica śmierci Edmunda Fettinga i trzydziesta Mieczysława Voita...

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 16:56 

Oooooo, dzięki za info! Grają tam też dwa aktorzy Teatru Żydowskiego - Jacek Recknitz i Henryk Rajfer. Recknitza miałem okazję poznać i kilka razy z nim rozmawiać, a Heniek to po prostu kolega.
Super, z chęcią to obejrzę. :-)

PostNapisane: 23 stycznia 2021, 19:34 

Ja również! :-)

PostNapisane: 1 lutego 2021, 23:12 

https://e-teatr.pl/warszawa-teatr-telew ... -dalo-8220 Kurski ma dywersję na pokładzie. :-D :-D :-D

PostNapisane: 19 lutego 2021, 23:20 

Muszę przyznać, że chyba się starzeję..... Znam przecież auschwitzowe historie na pamięć, jak człowiek związany z żydowskim środowiskiem. Myślałem, że spektakl "Proces Rudolfa Hoessa" będzie dla mnie tylko skupieniem się za za...rąbistych aktorach. No i niestety mnie trochę jednak trzepnęło zderzenie się z tym całym okrucieństwem. Jeszcze parę lat temu tak nie reagowałem.

No ale ad rem - coś fantastycznego był ten Teatr Faktu! Niby "gadające głowy", a nie można się oderwać. Kuźniar - rewelacyjny. Pawłowski, Machowski, Kamas, Maciejewski - jak wyżej. No i rzadka okazja obejrzenia takich aktorów, jak Bogdan Szymkowski czy Ryszard Pikulski - przeważnie gdzieś tam epizodujących w tle - mówiących całe monologi świadków. I się przy okazji błąd znalazł, który - nie wątpię - zostanie na filmpolski.pl poprawiony. :-) Jacek Recknitz nie grał jednego ze świadków na procesie, tylko korespondenta Agencji Reutera Johna Pitta. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]