Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 06:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sierpnia 2018, 10:22 

Posty na Forum KP: 6471
Rok temu z hakiem pisałem o tym w wątku o Teatrze TV. Rzeczywiście zabawna scena. :D
http://www.forum.polskiekino.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=9&start=84

PostNapisane: 31 sierpnia 2018, 16:01 

Mały smaczek odkryty przed chwilą, w trakcie oglądania "Hazardzistów" nadawanych właśnie na KP. Otóż bohater grany przez Franciszka Trzeciaka w jednej z ostatnich scen podaje informacje o sobie przesłuchującemu go milicjantowi. Pada tam data urodzenia. 01.10.42. Jak zapewne się domyślacie jest to data urodzin aktora.

PostNapisane: 2 listopada 2018, 12:09 

Posty na Forum KP: 1006
Takie małe coś :
'' - A pan co ? "
'' - ORMO " - znane z ''Kingsajza" Juliusza Machulskiego jest cytatem z samego siebie, a dokładnie z etiudy z 1977 roku, pod tytułem ''Gorączka mleka". Tam również mamy sytuację, gdy główny bohater jest brany pod ręce i prowadzony wbrew swej woli przez dwóch mężczyzn.

PostNapisane: 10 listopada 2018, 21:06 

Posty na Forum KP: 537
W Warszawie odsłaniany jest właśnie pomnik Lecha Kaczyńskiego. Taka ciekawostka aktorsko-filmowa przy okazji - to już trzecia upamiętniona pomnikiem w Warszawie postać, która choć otrzymała pomnik nie za dokonania aktorskie, to miała z aktorstwem coś do czynienia. W przypadku Lecha Kaczyńskiego chodzi rzecz jasna o film "O dwóch takich co ukradli księżyc". A pozostałe dwie postaci to oczywiście Karol Wojtyła i Ronald Reagan. :-)

PostNapisane: 20 listopada 2018, 01:27 

Sebastian999 napisał(a):
Takie małe coś :
'' - A pan co ? "
'' - ORMO " - znane z ''Kingsajza" Juliusza Machulskiego jest cytatem z samego siebie, a dokładnie z etiudy z 1977 roku, pod tytułem ''Gorączka mleka". Tam również mamy sytuację, gdy główny bohater jest brany pod ręce i prowadzony wbrew swej woli przez dwóch mężczyzn.

A podobnego tekstu nie było w "Skazanym na bluesa" gdy po Rysia Riedla przychodzi ojciec-ormowiec w towarzystwie dwóch kompanów? Tak mi coś zaświtało.

PostNapisane: 24 listopada 2018, 14:06 

Posty na Forum KP: 2675
W filmie "Słodko-gorzki" Pasikowskiego jest scena sławnego "podrywu na Platona". Podryw Shelleya przerywa jego kolega wołając "Shelley, stary cię woła!", na co Shelley odpowiada "już idę".

Shelleya gra Mikołaj Kondrat, dyrektora szkoły - jego ojciec, Marek Kondrat.

PostNapisane: 16 maja 2019, 22:31 

Posty na Forum KP: 1440
W wielu odcinkach "Świętej wojny" są sceny kręcone na katowickich ulicach i w jednym z odcinków gdy rozmawiają Kalus i Buczkowski ich dialog przerywa przechodząca kobieta mówiąc im "dzień dobry".Jestem pewny z racji reakcji aktorów,że to nie była statystka i celowe działanie reżysera,tylko zupełnie przypadkowe.Ale odpowiedzieli również "dzień dobry" mocno zaskoczeni ;)

PostNapisane: 16 maja 2019, 22:39 

To mi jako żywo przypomina sytuację z jednego z końcowych odcinków serialu "Oficer", w którym jeden z bohaterów, chyba grany przez Borysa Szyca, ale nie pamiętam dokładnie, wychodzi na warszawski Nowy Świat po pobycie w jakimś zamknięciu i idzie w tłumie ludzi. Ze zdumieniem zobaczyłem doskonale widoczną i rozpoznawalną na ekranie moją sąsiadkę mieszkającą dokładnie pode mną, piętro niżej (już nieżyjącą dziś). Domyślałem się, że nie parała się nigdy statystowaniem. I miałem rację. :-) Po prostu żeby zaoszczędzić na takim tłumie statystów - nakręcili to w autentycznym ruchu ulicznym. Rok 2005. Takie coś było jeszcze możliwe. Inne czasy. Dziś, gdy są te wszystkie prawa o wizerunku, itp. - nikt by się chyba nie odważył zarejestrować kamerą w serialu przypadkowych przechodniów.

PostNapisane: 28 czerwca 2019, 14:59 

Posty na Forum KP: 6471
W "Dziejach mistrza Twardowskiego" diabły podsyłają tytułowemu bohaterowi młodą i urodziwą niewiastę (znana z "Krolla" Agnieszka Różańska), z którą się żeni. Po jakimś czasie informują go, że za sprawą magicznej sztuczki ją odmłodzili, bo tak naprawdę jego żona jest znacznie starsza i brzydsza - i na dowód pokazują mu Marylę Rodowicz. :-D Szczerze rozbawiła mnie ta scena w słabym filmie Gradowskiego, bo przecież dobrze wiadomo, że Olbrychski i Rodowicz byli swego czasu parą.

PostNapisane: 27 kwietnia 2020, 19:53 

Rafal Dajbor napisał(a):
W Warszawie odsłaniany jest właśnie pomnik Lecha Kaczyńskiego. Taka ciekawostka aktorsko-filmowa przy okazji - to już trzecia upamiętniona pomnikiem w Warszawie postać, która choć otrzymała pomnik nie za dokonania aktorskie, to miała z aktorstwem coś do czynienia. W przypadku Lecha Kaczyńskiego chodzi rzecz jasna o film "O dwóch takich co ukradli księżyc". A pozostałe dwie postaci to oczywiście Karol Wojtyła i Ronald Reagan. :-)

Można jeszcze dodać Kazimierza Górskiego, który pojawia się epizodycznie w "Piłkarskim pokerze", a od 2015 r. ma pomnik pod Stadionem Narodowym

PostNapisane: 27 kwietnia 2020, 20:44 

pietia napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Można jeszcze dodać Kazimierza Górskiego, który pojawia się epizodycznie w "Piłkarskim pokerze", a od 2015 r. ma pomnik pod Stadionem Narodowym

Rzeczywiście! A pod stadionem Legii Warszawa przy Łazienkowskiej mamy zaś pomnik Kazimierza Deyny, który zagrał w filmie Johna Hustona! To już pięciu łącznie. :-D

PostNapisane: 27 kwietnia 2020, 21:14 

Miejmy nadzieję, że powstanie kiedyś pomnik Jerzego Kuleja :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]