Tu jest link bezpośredni do źródłowej treści powyższego postu Mariana(
viewtopic.php?p=16284#p16284):
-
https://www.facebook.com/Kampania35mmFI ... 8021797397.
================================================
Co wynika z mojej analizy przeprowadzonej na podstawie przedstawionych zdjęć klatek z filmu: "Sami swoi" i "Nie ma mocnych"(z postu na Facebook'u do którego link został podany powyżej) ?
Ano to, że OAR filmu pt.:
- "Sami swoi" to: 1,37:1, a filmów pt.: "Nie ma mocnych" i "Kochaj albo rzuć" to: 1,66:1 - potwierdzenie wcześniejszej mej wiedzy i przypuszczeń.
Innym - negatywnym niestety moim zdaniem wnioskiem(w ocenie) co do rekonstrukcji cyfrowej filmów: "Sami swoi" i "Nie ma mocnych" jest ten sam wniosek, który "pojawia się mi" na podstawie przedstawionych materiałów zdjęciowych z rekonstrukcji cyfrowej filmu pt.: "Kochaj albo rzuć"(
https://www.facebook.com/FIXAFILM/posts ... 0279259783)
czyli, że przedstawione "zdjęcia rekonstrukcyjne"(a finalnie i materiały oficjalnie wyjściowe ?) nie przedstawiają pełni zapisanego na taśmie filmowej(przynajmniej oryginalnie) obrazu zarówno z góry i dołu obrazu* jak i jego obu stron: prawej i lewej.** Doszedłem do takich wniosków po analizie porównawczej tych samych klatek obrazu "zdjęć rekonstrukcyjnych" wraz z różnymi "starymi" dostępnymi na przestrzeni lat kopiami poszczególnych z tych trzech filmów.
* Wyjątkiem jest tu tylko "góra i dół obrazu" dla filmu pt.: "Nie ma mocnych"(i tego jednego dostępnego zdjęcia po rekonstrukcji cyfrowej), gdzie nie jestem w stanie stwierdzić występowania opisanej sytuacji na podstawie dostępnych różnych kopii filmu(ich niewielkiej ilości w porównaniu z dwoma pozostałymi częściami tej "trylogii filmowej").
Być może jest to spowodowane występowaniem "hard matte'u" jako technicznego sposobu nakręcenia tego filmu(większa ilość dostępnych różnych kopii odpowiedziałaby na to "zastanowienie").
** Zdecydowana większość, ponieważ zdarza się np. co najmniej jeden wyjątek(i chyba większej ilości ich nie ma) z tego co pamiętam, że "zdjęcie rekonstrukcyjne" "ma więcej obrazu"
z jednej bocznej strony niż wszystkie inne dostępne "stare" kopie danego tytułu(odnosi się to do jednego ze "zdjęć rekonstrukcyjnych" z filmu pt.: "Kochaj albo rzuć" - moim zdaniem niewielki, dosłownie o "muśnięcie" jest ten "obszar extra" w porównaniu ze znaczącymi brakami obszarów - obszarów które są na taśmie filmowej(a przynajmniej były), a których nie ma na "zdjęciach rekonstrukcyjnych", o których piszę w tym poście(o tych "brakach obszarów").
Uważam za wadę przeprowadzonej rekonstrukcji cyfrowej(wiem, że to jak finalnie wygląda zależy od niejednego czynnika), w sytuacji gdy istnieje niczym "nieskrępowana" i obiektywna możliwość by sytuacja wyglądała inaczej niż, gdy "po niej" sytuacja wygląda tak, że:
- nie widzę całego obszaru obrazu - zarejestrowanego na taśmie filmowej - w formacie obrazu(OAR): 1,37:1 na taśmie filmowej 35 mm,
- nie widzę całego obszaru "bocznego"("po szerokości") obrazu - zarejestrowanego na taśmie filmowej - w formacie obrazu(OAR) np.: 1,66:1 na taśmie filmowej 35 mm - od której to całej szerokości obrazu dostępnej na taśmie filmowej powinien być moim zdaniem "liczony" AR np.: 1,66:1 ustalając w ten sposób maksymalne "progi góry i dołu obrazu"(od pełnej "szerokości licząc") - w przypadku występowania "soft matte", ponieważ w przypadku "hard matte'u" "dylematu nie powinno chyba być" i powinien być to po prostu "cały obszar" obrazu zarejestrowany na taśmie filmowej 35 mm.
Inną kwestią jest np. przypadek "soft matte" zastosowany tworząc OAR np.: 1,66:1 - uważam, że powinna wtenczas być przynajmniej "dostępna" wersja "open matte"(AR: 1,37:1 na taśmie filmowej 35 mm).================================================
Być może są na tym forum znawcy, którzy te sprawy już znają, ale może kogoś to zainteresuje(
odnośnie tego jak wyglądała metryka filmowa "kiedyś", która "przychodziła do kin, kinoopertora" - jakie informacje techniczne zawierała itp. - szczególnie zwróciłem uwagę na formaty obrazu)[od około: 04:05 minuty i sekundy filmu do około: 07:45 minuty i sekundy filmu]:
-
https://www.youtube.com/watch?v=1M3olZretoE.
================================================
Do niczego nikogo nie namawiam. Być może w treści powyższej wiadomości(postu) pomyliłem się niecelowo(mogę się niecelowo mylić w treści tegoż postu). Przedstawiłem tu również swoje prywatne zdanie, opinie, rozważanie oraz wiedzę z którymi nikt nie musi się zgadzać i które mogą być w części bądź całościowo, niezamierzenie: błędne. Za wszelkie zło: przepraszam.