Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 06:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Polskie drogi"
PostNapisane: 4 października 2019, 21:22 

Posty na Forum KP: 2675
Oglądam teraz sobie ten serial i widzę pewien błąd, a raczej niedopowiedzenie scenariuszowe.
Otóż scena aresztowania Mrowińskiego i Krajewskiego w księgarni...
Przez cały serial do tego momentu nie ma śladu o tym, ze gestapo szuka Mrowińskiego, ma na niego jakieś namiary..
I nagle śledzą go, obserwują księgarnie przez pół godziny, wiedza jak się nazywa...
Właściwie skąd?
W książkowej wersji scenariusza było to akurat wyjaśnione - Mrowińskiego na ulicy rozpoznaje Heimann, który znał go przed wojną jako wiejskiego nauczyciela, śledzi go i potem informuje przełożonych.
Czemu ta logiczna w sumie scena wyleciała z filmu, oto zagadka...

PostNapisane: 11 października 2019, 13:10 

Posty na Forum KP: 6471
Już drugi tydzień serial wypada z niedzielnej ramówki TVP 1. Piąty odcinek dopiero 20 października.

PostNapisane: 8 grudnia 2019, 18:42 

Obejrzałem całość zrekonstruowanego serialu. Podtrzymuję to, co wcześniej napisałem w innym miejscu: skaza ideologiczna na serialu Morgensterna jest mocno widoczna, ale całość broni się świetną realizacją, piękną muzyką i dobrym aktorstwem. Niektóre sceny na długo zapadają w pamięć, choćby samobójstwo Sommera czy rozstrzelania jeńców w ostatnim odcinku.

PostNapisane: 10 grudnia 2019, 14:06 

Z jednej strony skaza jest i niektóre wątki wypadają mało wiarygodnie - jak choćby to bohaterskie bronienie wzajemne Mrowinskiego i Krajewskiego na torturach w gestapo (historycznie rzecz biorąc to jeden wsypalby drugiego zanim przesluchujacy zdążył y powiedzieć "lemoniada")...
Ale z drugiej strony serial w gruncie rzeczy pokazuje wiele prawdy - do 1943 AK prowadziła głównie taka działalność jak pokazana na ekranie. Po prostu w ostatnich latach pokazywano nam bzdury w serialach typu "Czas honoru" czy "Wojenne dziewczyny"...

PostNapisane: 10 grudnia 2019, 15:19 

Tak, wątek Mrowińskiego i Krajewskiego jest mało wiarygodny historycznie, ale na tyle dobrze zagrany, że chce się w to wierzyć.
Mnie raziła scena aresztowania Roweckiego. Jakoś sztucznie to wypadło. Wiadomo, ludzie cieszyli się, że ich ominęło najgorsze, no ale, kurczę, przed chwilą zgarnięto przywódcę państwa podziemnego, a tu żadnej reakcji, jakby jakiegoś dozorcę aresztowano...
I jeszcze jedna sprawa zwróciła moją uwagę. Owszem, AK do pewnego momentu była zorganizowana średnio i nie działała tak dobrze, jak potem. Jednak w serialu jako przykład nieskoordynowanej i nieprzemyślanej akcji, która dodatkowo ściągała niebezpieczeństwo na osoby postronne, pokazano tę przeprowadzoną przez AK. Natomiast wiadomo dobrze, że modelowym przykładem byłaby tu raczej akcja w Cafe Clubie, za którą stała GL. A o niej się w "Polskich drogach" wspomina mimochodem i w pozytywnym kontekście.

PostNapisane: 16 grudnia 2019, 17:05 

Posty na Forum KP: 1249
Holt_ napisał(a):
Z jednej strony skaza jest i niektóre wątki wypadają mało wiarygodnie - jak choćby to bohaterskie bronienie wzajemne Mrowinskiego i Krajewskiego na torturach w gestapo (historycznie rzecz biorąc to jeden wsypalby drugiego zanim przesluchujacy zdążył y powiedzieć "lemoniada")...

Być może wsypałby, ale oni akurat wiedzieli o sobie tyle, co nic. Krajewski wiedział, że Mrowiński jest komunistą z przekonania, a ten drugi mógł co najwyżej podejrzewać, że Krajewski uczy na tajnych kompletach. Zero nazwisk, adresów itp. Żaden nie mógł o drugim z całą pewnością powiedzieć, że udziela się w konspiracji, po którejkolwiek stronie.

PostNapisane: 21 grudnia 2019, 18:25 

Krępak Zwiedziony napisał(a):
Holt_ napisał(a):

Być może wsypałby, ale oni akurat wiedzieli o sobie tyle, co nic. Krajewski wiedział, że Mrowiński jest komunistą z przekonania, a ten drugi mógł co najwyżej podejrzewać, że Krajewski uczy na tajnych kompletach. Zero nazwisk, adresów itp. Żaden nie mógł o drugim z całą pewnością powiedzieć, że udziela się w konspiracji, po którejkolwiek stronie.
Ależ skąd. Przeciez Mrowinski przyszedł do Krajewskiego wlasnue po to, by nawiązać kontakty pomiędzy podziemiem komunistycznym a Armią Krajową. Doskonale wie, że Krajewski jest "wysoko". Mało tego, proponuję spotkanie w szerszym gronie i miejsce konkretnego spotkania - ulica Pańska 14/7 następnego dnia.
Kiedy więc Kliefhorn mówi do Krajewskiego - "jeden adres! Jedno nazwisko!" - Krajewski ma wybór, ale w filmie milczy. Realnie? Wątpię.

PostNapisane: 22 grudnia 2019, 18:56 

Posty na Forum KP: 1249
Holt_ napisał(a):
Ależ skąd. Przeciez Mrowinski przyszedł do Krajewskiego wlasnue po to, by nawiązać kontakty pomiędzy podziemiem komunistycznym a Armią Krajową. Doskonale wie, że Krajewski jest "wysoko". Mało tego, proponuję spotkanie w szerszym gronie i miejsce konkretnego spotkania - ulica Pańska 14/7 następnego dnia.

Jak akurat tego nie zapamiętałem. Być może jakoś wyraźniej jest to zasygnalizowane w książce. Wydawało mi się, że Mrowiński przyszedł do Krajewskiego osobiście spróbować przekonać go do swojej osoby i dołączyć do grupy nauczającej.

PostNapisane: 23 grudnia 2019, 02:42 

Posty na Forum KP: 768
To jest i w filmie, dokładnie tak jak przedstawił Holt.

PostNapisane: 9 marca 2020, 22:20 

Jestem świeżo po obejrzeniu serialu. Mimo upływu lat nadal robi piorunujące wrażenie, dreszcze aż człowieka przechodzą przy scenach łapanek i egzekucji przez Niemców. Widać wypaczenia zmierzające do gloryfikowania AL i GL, ale i AK ma swoje wątki więc totalnego przegięcia w jedną stronę nie ma.
Co do bohaterów to nie wiem czemu, ale strasznie drażnił mnie Strasburger tym swoim niezdecydowaniem, połączonym z naiwnością, wieczny marzyciel nie wiedzący do końca czego tak naprawdę chce.
Rola Kaczora, wiadomo mistrzostwo najwyższych lotów, zapadają w pamięć sceny z wykupu dzieci z pociągu oraz jego egzekucji.
Bardzo sugestywnie szefa Gestapo zagrał Andrzej Seweryn, pełna kultura połączona z pełną bezwzględnością. Do tego dobrze dobrani oficerowie niemieccy: Talar, Zaczyk, Kowalczyk.
Epizody, które weszły do annałów polskiego kina w wykonaniu Boruńskiego i Maklakiewicza.

PostNapisane: 10 marca 2020, 10:45 

MARAS napisał(a):
Co do bohaterów to nie wiem czemu, ale strasznie drażnił mnie Strasburger tym swoim niezdecydowaniem, połączonym z naiwnością, wieczny marzyciel nie wiedzący do końca czego tak naprawdę chce.

Nie jesteś jedyny, znam osoby, które podobnie odebrały tę postać. Mnie ona nie drażni, ale zarzuty rozumiem. Po części takie zagranie Niwińskiego przez Strasburgera wynika z tego, że w ten sposób skonstruowano jego bohatera - to taki idealista, człowiek trochę z innej epoki, sztywny, właśnie z lekka naiwny i niezdecydowany. Z drugiej strony nie ma się co oszukiwać, że repertuar umiejętności aktorskich Strasburgera nie był z pewnością tak szeroki, jak u wielu wybitnych aktorów, więc może właśnie także dlatego jego postać jest jaka jest. Tak czy inaczej uważam, że - chcąc nie chcąc - udało mu się wykreować bohatera bardzo pasującego do całego serialu, wręcz z nim zrośniętego. Nie wiem na ile w tym zasługa scenariusza, a na ile podejścia aktora do roli, ale tak to odbieram. Niwiński jest dla mnie w pewnym sensie symbolem całego pokolenia tak naprawdę zupełnie nieprzygotowanego do wojny i przez tę wojnę zniszczonego.

PostNapisane: 10 marca 2020, 11:55 

Posty na Forum KP: 1006
Podobnie jak Karel -
Tak, Niwiński to idealista, człowiek honorowy, a jednocześnie zdolny do jakiejś refleksji, zadumy, idąc dalej watpliwości, niezdecydowania. Tacy ludzie często są odbierani właśnie w ten sposób, drażnią, irytują itp. Myślę, że Strasburger dobrze to oddał, wywiązał sie ze swojej roli, a takie reakcje jak Twoja MARAS w sumie gdzieś to tylko potwierdzają : )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]