Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lipca 2016, 02:27 

Pik

Nie ma tych wydan w swojej kolekcji!

O tym pierwszym wiem ,ze to jest BD-R ! i podejrzewan .ze nie jest to oficjalne wydanie i dlatego nie ma go na blu-ray.com ?

To drugie ?
Wiem, ze Japonczycy maja bardzo dobrej jakosci wydania ,ale tez ceny maja kosmiczne!

Proponuje do nich napisac i zapytac o szczegoly.
Z mojego doswiadczenia wiem ,ze Japonczycy traktuja klijentow bardzo powaznie i napewno ci odpisza !
Tak bylo w przypadku kiedy kupowalem SACD ,i mialem kilka pytan .
Odpowiedz dostalem nastepnego dnia!

Pozdrawiam.

zapozyczone ,copy & paste z innego forum!

PostNapisane: 28 lipca 2016, 20:51 

011 Kochaj i tancz - taneczny
Data premiery na Blu-ray : 21 Sierpien 2009

Obrazek

Blu-ray czas :  118 minut
Obraz : H.264 1080i / 25 2.35:1 Color
Dźwięk  :   Dolby Digital 5.1 , LPCM , polski ( na okladce logo DTS HD Master Audio )
Napisy : angielskie
Dodatki : making of , zwiastun ,galeria zdjec, Pray for love –Afromental (jakosc tego teledysku bardzo slaba – tak jakby sciagniety HD z Youtube?)
Region : A , B , C

Swietna muzyka ,dobra choreografia!

‘’..... Czasem strzepek jakiejs melodii,czasem pojedynczy dzwiek,
jakis zapach ,smak czegos ,
potrafi przeniesc nas daleko w przeszlsc „

PostNapisane: 29 lipca 2016, 14:42 

Posty na Forum KP: 2318
Jako ciekawostkę wrzucam wykres ilustrujący tendencję spadkową w wypadku nowych wydań na Blu-ray. Jak widać szczyt przypadł na rok 2009.

Obrazek

PostNapisane: 29 lipca 2016, 19:23 

Obrazek

Już od 28.10.2016 w niemieckich sklepach, przy czym będzie to jedynie BD-25, ale to i tak lepsze jak nic.
http://www.bluray-disc.de/blu-ray-filme/dibbuk-eine-hochzeit-in-polen-blu-ray-disc

Przy okazji wspomnę, że w Niemczech wyszły również takie filmy:

Droga na drugą stronę
Obrazek

http://www.bluray-disc.de/blu-ray-filme/crulic-der-weg-ins-jenseits-blu-ray-disc

Imagine
Obrazek
http://www.bluray-disc.de/blu-ray-filme/imagine-2012-blu-ray-disc

Swoja drogą u naszych bogatych sąsiadów miesięcznie wychodzi więcej filmów jak u nas przez rok i można sobie to prześledzić w tym miejscu: http://www.bluray-disc.de/blu-ray-filme ... cheinungen

Do tej pory mają już wydane 81 filmów w UltraHD, a pewnie do końca roku zbliżą się do naszej sumarycznej ilości Blu-ray FullHD z 2016. :lol:

PostNapisane: 29 lipca 2016, 19:32 
ADMINISTRATOR

MarianPaz napisał(a):
Jako ciekawostkę wrzucam wykres ilustrujący tendencję spadkową w wypadku nowych wydań na Blu-ray. Jak widać szczyt przypadł na rok 2009.

Obrazek

Wykres dotyczy oczywiście całkowitej liczby filmów, wydanych w Polsce na BD (zagranicznych i polskich)?

PostNapisane: 29 lipca 2016, 19:44 

Tak, już się nie rozdrabniałem tym bardziej, że skoro widać złą tendencję dla wszystkich wydań, to w wypadku polskich filmów lepiej być nie może i nie ma co się nastawiać na wysyp tytułów po rekonstrukcji. Miejmy nadzieję że z czasem coś drgnie, ale na ten moment optymistycznie to to nie wygląda.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 01:08 

Sprzedaz plyt spada na calym swiecie , ale to wcale nie oznacza ,ze powstaje mniej filmow ,po prostu rosnie sprzedaz digital copy i streamingu !

Porownaj sobie sprzedaz DVD w Polsce i w krajach wysoko rozwinietych jak USA ,Niemcy czy UK,
zobaczysz jak drastycznie spadla sprzedaz tego nosnika od kiedy Blu ray na dobre zaistnial na rynku , a w Polsce sprzedaz wzrosla!

A polscy wydawcy sami sobie robia krzywde ,wydajac takie buble o jakich pisalismy wielokrotnie i ustalajac wysokie ceny plyt Blu-ray ! Wiec sie nie dziwcie ze ludzie nie chca placic tyle pieniedzy za takie gowno!

Od ukazania sie pierwszego polskieg filmu na Blu-ray ,nie widzialem zeby do plyty byl dolaczony kod do sciagniecia legalnie filmu z internetu lub dolaczonej plyty z digital copy lub DVD!
Poza tym ceny plyt Blu-ray sa w Polsce zbyt wysokie i sie nie zmieniaja , a na zachodzie ceny co roku sie obizaja ,pod tym wzgledem jestescie jakies 5-8 lat do tylu.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 13:51 

Ale ja wcale nie neguję tego o czym piszesz. Mało tego zgadzam się z tym. Problem w tym, że u nas ciągle wydaje się filmy na DVD a Blu-ray zamiast się upowszechniać , ciagle jest za drogie dla przecietnego odbiorcy, a do tego wybór tytułów jest znikomy. Dlatego trudno mi zrozumieć poczynania naszych dystrybutorów i nie łatwo tu o optymizm. Miejmy nadzieję że rynek cyfrowy będzie się rozwijał, bo to bardzo wygodny i przyszłościowy sposób dystrybucji.

PostNapisane: 30 lipca 2016, 18:54 

Ze streaming i digital copy problem jest taki ,ze jakosc obrazu i dzwieku ciagle nie ma porownania do Blu-ray czy 4k Blu-ray ! i dla takich ludzi jak ja ma to duze znaczenie!

Wymyslono ostatnio codec MQA ( Master Quality Audio ) gdzie jakosc dzwieku jest zbizona do nagrana w studio i plik nie ma duzej pojemnosci ! Moze niedlugo wymysla codec obrazu ,ktory bedzie mial zbizone parametry obrazu i nie bedzie "wazyl " 50 GB!
Wtedy to moze naprawde zagrozic nosnikom Blu-ray lub 4K.

Oczywiscie mlodziaki maja gdzies jakosc ,ogladaja i slujchaja na laptopach ,tabletach i smartfonach ," pokolenie iTunes " dla nich sie liczy tylko :szybko ,tanio i wygodnie !
Moim zdaniem mp3 zabija muzyke!

Niedawno moja corka powiedziala mi ,ze nie slyszy roznicy miedzy mp3 a moim Hi-Res Audio!
Wiec jej powiedzialem - oczywiscie jak sluchasz muzyki na iPod i gownianych sluchawkach Apple to nie uslyszysz roznicy ! Zabralem ja do salonu ze sprzetem HI-End Audio i poprosilem znajomego o prezentacje Mp3 vs DSD vs Vinyl (Analog Audio ).
Najpierw Mp3 i iPod podlaczony do wzmacniacza i glosnikow Linn Klimax ,
a pozniej plik DSD i Linn Klimax DSM podlaczony do tego samego sprzetu,
i plyta vinylowa i gramofon podlaczony do tego samego sprzetu,

Na koniec znajomy podal jej sluchawki Oppo PM1 i zrobil to samo jeszcze raz .
Od tamtej pory juz nie mowi ,ze nie ma roznicy !

Obrazek

W powiekszeniu

Obrazek

PostNapisane: 30 lipca 2016, 22:47 

Jakość plików w internecie lub streamów jest obecnie nie za wysoka, ale to wszystko pewnie z czasem się zmieni, bo natychmiastowy dostęp do setek czy tysiecy filmów jest bardzo wygodną opcją i pewnie znacznie tańszą. Kodek HEVC według deklaracji ma zapewnić o połowę mniejszy rozmiar co dla Blu-ray mającego 20-30 megabitów, oznaczało by już 10-15 mega. Już teraz są strony gdzie można ogladac filmy w takiej jakości tyle że 4k. Troche czasu minie nim sie upowszechni, jednak to już normalna rzecz przy nowościach. Serwisy VOD oferuja filmy czesto w jakości lepszej jak DVD, więc ten sam los czeka Blu-ray, choć pewnie nie prędko stream dorówna zawartości nowych dysków UHD, więc nośniki i tak będą miały przewagę. Nie każdy jednak oczekuje najwyższej jakości, albo go na nią stać.

PostNapisane: 31 lipca 2016, 22:55 

Posty na Forum KP: 629
[quote="MarianPaz"]Obrazek

Już od 28.10.2016 w niemieckich sklepach, przy czym będzie to jedynie BD-25, ale to i tak lepsze jak nic.

W kwestii niemieckich wydań polskich filmów Niemcy spartolili dwa polskie filmy wydając
je na DVD:

Ich, Tomek czyli Świnki:
Obrazek
http://www.kinofenster.de/filme/neuimki ... omek_film/

Body:
Obrazek
https://absolutmedien.de/film/7016/Body

PostNapisane: 1 sierpnia 2016, 22:19 

Demon - nastepna pozycja na liscie zakupowej ,
napewno kupie - chciaz to tylko 25 GB Blu-ray!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 38  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]