Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lipca 2016, 23:39 
ADMINISTRATOR

pik napisał(a):
Na stronie sklepu TVP pojawiła się zapowiedz serialu KOLUMBOWIE ale nie ma info czy DVD cz BR.

Ostatnie jak dotąd wydanie jest chyba z 2005 roku na dwóch płytach DVD. Miejmy nadzieję, że będzie to Bluray (o takich życzeniach jak OAR nawet nie wspominam, bo to byłby cud!).

Kinoman-USA napisał(a):
Tak sie zastanawiam ,kiedy w Polsce zaczna wydawac filmy po rekonstrukcji tak jak sie nalezy !

To jest bardzo dobre pytanie, obawiam się że niestety retoryczne... ;)

PostNapisane: 12 lipca 2016, 23:53 

009 Serce na dloni - czarna komedia
Data premiery na Blu-ray : 22 Kwiecien 2009

Obrazek

Blu-ray czas : 100 minut
Obraz : H.264 1080p / 24 16:9 Color
Dźwięk  :   DTS-HD MA 5.1 , polski
Napisy : angielskie
Dodatki : brak
Region : A , B , C

„Ja nie wiem czy ludzi mozna tak naprawde kochac.
Koty czy psy to tak !
A pan ma psa czy kota?
Nie mam ,juz nie mam ,w ogole nic nie mam !
No to pan jest wolny czlowiek !
Jestem i co mi z tego ?”

„Ale wiesz jakie sa kobiety ! Mowia jedno ,robia drugie!
A mysla trzecie!
A co czuja tego nikt nie wie !”

A tak ode mnie o kobietach i psach .
Sprobujcie zamknac swoja kobiete i psa w bagazniku samochodu i po godzinie otworzcie !
Zobaczycie kto bardziej się ucieszy na wasz widok :)

zapozyczone ,copy & paste z innego forum!

PostNapisane: 13 lipca 2016, 00:02 

Kolumbowie
2xDVD

https://sklep.tvp.pl/kolumbowie.html

Mam to wydanie :
Obraz : w OAR 4:3 , oczyszczony ,ale nie rekonstrukcja!
Dzwiek : mono .

Teraz poprosze na Blu-ray !

I jesli nie bedzie w OAR ,to nawet kijem tego nie rusze !

PostNapisane: 13 lipca 2016, 00:31 

@Kinoman-USA
Not at all.
Additional info by Michel Brooke:
Cytuj:
Just to expand on my earlier answer now I'm back in front of a proper keyboard, there is in fact lots of background info in the booklet, whose word count is currently 22,000 and rising. There's also plenty in the wonderful 82-minute Still Alive doc, whose director Maria Zmarz-Koczanowicz (a former Kieślowski pupil at Łódź) has interviewed a huge number of friends and colleagues ranging over his entire career.

But we will certainly be including original Arrow-produced extras as well.

I'm very pleased this is going down so well - we knew that Criterion had got hold of the Short Films about Killing and Love and that we couldn't compete with that, but we thought there was a very strong case for turning the spotlight onto Kieślowski's television output, if only because (bar Dekalog) it's been so neglected in comparison with his cinema features and documentaries. And there's no especially good reason for it - in the mid-Seventies, he shot three features more or less back to back, Personnel, The Scar and The Calm, and I don't think it's remotely a minority opinion to assert that The Scar is the weakest of the three and The Calm is by some distance the strongest. (Kieślowski would firmly agree with this assessment himself.) And yet The Scar is deemed more "important" because it was made for the cinema.

It's not quite a complete TV survey, but the three exceptions, Checking the King (Szach królowi, 1972), Two for the Seesaw ([ Pozwolenie na odstrzał, 1976) and The Card Index (Kartoteka, 1979), don't count as proper films d'auteur - they're all theatrical pieces restaged in the TV studio for the Polish Television Theatre series, and Kieślowski doesn't seem to have regarded them as any more than rent-paying chores, a bit like his early industrial documentary The Principles of Safety and Hygiene in a Copper Mine (1972).

Incidentally, I'm very happy to confirm that Pedestrian Subway and Short Working Day will be in 1080p HD. And after much investigation and debate, we're opting for 1080i/50 presentations, which will effectively be a carrier for a progressive 25fps image. Everything in this set originated in 25fps - including Dekalog (and we checked episodes five and six against the soundtrack CD in case they were exceptions) - so that seemed like the most sensible presentation option. Granted, this will exclude some non-European purchasers, but they have the Criterion as an alternative option - I'm assuming that will be 24fps throughout for unavoidable technical reasons.

PostNapisane: 13 lipca 2016, 19:00 
ADMINISTRATOR

pik napisał(a):
Na stronie sklepu TVP pojawiła się zapowiedz serialu KOLUMBOWIE ale nie ma info czy DVD cz BR.

Niestety tylko DVD. Na razie nie ma też informacji o formacie obrazu: https://sklep.tvp.pl/kolumbowie-570.html#

PostNapisane: 13 lipca 2016, 21:05 

Posty na Forum KP: 2318
Moviemaker napisał(a):
Kinoman-USA napisał(a):
Tak sie zastanawiam ,kiedy w Polsce zaczna wydawac filmy po rekonstrukcji tak jak sie nalezy !

To jest bardzo dobre pytanie, obawiam się że niestety retoryczne... ;)
To wszystko zależy od wydawcy. Jednemu faktycznie zależy na jakości i zadowolonym kliencie, a drugi robi to na odwal i dotyczy to ogółu wydań, a nie tylko rekonstrukcji.

PostNapisane: 15 lipca 2016, 09:16 

@djvaso
Zatem, zdaniem Michaela Brooke'a, "Blizna" wydaje się jednym z mniej interesujących dzieł Kieślowskiego? No cóż, być może z amerykańskiego punktu widzenia, dylematy ludzi uwikłanych w budowę wielkiego socjalistycznego kombinatu (czegoś à la Azoty Puławy) nie wydają się zajmujące. Lecz ja ogromnie chętnie bym sobie przypomniał ów z dawna nie oglądany film. Może taki trochę zbyt blisko ziemi, za mało uogólniający w swym prostym realizmie, ale ja to lubię.
PS Moja ulubiona scena: paradokumentalnie ukazane zebranie partyjne po wykryciu "antyustrojowego" napisu a szczególnie występ sekretarza POP.

PostNapisane: 18 lipca 2016, 10:26 

@Zespoly Filmowe SA
Przytoczyłem go z powodu specyfikacji technicznej wydaniu Arrow Films. BTW, on jest Anglikiem.
Teraz, to jest jego walnąć TVP box set:
Cytuj:
It's a bit moot considering that Criterion and Arrow are bringing out their own versions in October, but can I urge you all not to touch the Polish edition of Dekalog with the proverbial barge pole, no matter how cheaply you find it? I imported a copy for professional reasons, and dear God is it a travesty.

It's not just the cropping to 16:9 (which will not be happening with either of the rival editions) but the fact that despite being dual-layered discs they've only used 60% capacity - which means that the video is needlessly compressed (and visibly so) for absolutely no reason. I suspect the encoding process was entirely automated and they just slapped the resulting files on the disc regardless of size - and the cropping already made it clear that they basically didn't give a shit.

I daresay in Poland it comes under "popular telly series" as opposed to the "towering masterpiece of world cinema" marketing angle that Criterion and Arrow are both going for.

PostNapisane: 18 lipca 2016, 15:14 

djvaso napisał(a):
but can I urge you all not to touch the Polish edition of Dekalog with the proverbial barge pole, no matter how cheaply you find it? I imported a copy for professional reasons, and dear God is it a travesty.

djvaso napisał(a):
and the cropping already made it clear that they basically didn't give a shit

To wazne ,ze nie tylko my o tym mowimy !

Jesli ludzie z branzy i krytycy , ktorzy pisza recenzje wydan plytowych ,pisza cos takiego to powinno byc czerwone swiatlo dla polskich wydawcow, ze cos jest nie tak !

Kazdy obokrajowiec ,ktory jest milosnikiem polskiej klasyki powinien o tym wiedziec - jak wydaje sie w Polsce filmy na Blu-ray!

PostNapisane: 22 lipca 2016, 15:32 

Ciekawostka dla tych , ktorzy interesuja sie historia sprzetu audio - video :)

http://technowinki.onet.pl/technika/to- ... dow/e64jjx

PostNapisane: 23 lipca 2016, 06:32 

010 Ile wazy Kon Trojanski - komedia
Data premiery na Blu-ray : 3 Czerwiec 2009

Obrazek

Blu-ray czas : 122 minuty
Obraz : H.264 1080p / 24 16:9 Color
Dźwięk  :   DTS-HD MA 5.1 ,Dolby Digital , polski
Napisy : angielskie
Dodatki : brak
Region : A , B , C

Duzyn plusem tego filmu jest polska muzyka!

"Ty bys naprawde chciala mieszkac w starej czynszowce?
Z toba nawet pod mostem!
Pod mostem , bardzo chetnie ! lubie otwarte przestrzenie i dreszcz emocji!

A opowiedziec wam jak nie zostalem kulturysta?
Bo nauczyles sie czytac i pisac?

Zapraszam cie na rybke!
Tutaj moze byc trudno o rybke!
Nad mozem?
Gdyby Zwiazek Radziecki mial Sahare ,to zabraklo by im piasku!"

PostNapisane: 27 lipca 2016, 21:02 

Kinoman-USA mam do ciebie pytanie czy masz może w swojej kolekcji tą pozycję:

Obrazek

https://www.amazon.com/Chopin-Desire-Blu-ray-Piotr-Adamczyk/dp/B01IJ04PA8/ref=pd_ybh_a_10?ie=UTF8&psc=1&refRID=3G9GZHMBEE7KSV5RA7ZC

nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji czy jest to może wersja po rekonstrukcji TVP

jest też wersja wydana w Japonii ale też nie mogę znaleźć żadnego info

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]