Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 stycznia 2018, 16:33 

Posty na Forum KP: 1073
Rafal Dajbor napisał(a):
nałka napisał(a):
Taki typ, chyba nawet nie ma większych ambicji niż bycie lubianym i rozpoznawalnym aktorem z telewizyjnego okienka

Bardzo arbitralna ocena. Ja bym nie oceniał w ten sposób, nie znając danego aktora osobiście, nie wiedząc jakie motywacje nim kierują.

Moim zdaniem jedno drugiego zresztą nie wyklucza. Żmijewski jest bardzo sprawny technicznie, co sprawia, że łatwością "chwyta" każdą konwencję, serialową także. Ale to, co zauważyli Holt i Chojrak to także prawda. Gdyby kręciło się więcej ciekawych rzeczy, a seriali było mniej - być może i Żmijewski grałby w innych rzeczach. Aktor musi z czegoś żyć, gdy więc nie ma dla niego propozycji z kina - a pojawia się serial, bierze rolę, potem pojawia się możliwość kontynuacji, stałego zarobku... To jest nieco bardziej skomplikowane i nie daje się ująć prostym określeniem, że dany aktor "nie ma większych ambicji".

Nie traktuj tego zdania tak dosłownie, to nie miało być pejoratywne, myślę że obraźliwe może być raczej porównanie do Cywrusa ;)
Bez wątpienia Żmijewski to sprawny aktor, ale chyba wielkiej potrzeby rzucania się na nowe wyzwania nie ma, za to dość dobrze odnajduje się w modnych akurat konwencjach. Mało kto już pamięta, że był jedną z pierwszych gwiazd komedii romantycznych, gdy ten gatunek dopiero podbijał serca widzów. Na przykładzie Danuty Stenki z którą grał w "Nigdy w życiu" widać jak różnie przebiegły te drogi aktorskie, choć często się przecinały. Różnica jest jednak taka, Stenka to wybitna aktorka, której się chce, a Żmijewski to przeciętny aktor, któremu chce się... mniej. I tyle, to był tylko mój apel, żeby stosować do niego odpowiednią miarę.

PostNapisane: 24 stycznia 2018, 16:45 

Posty na Forum KP: 537
He he, a ja akurat Cyrwusa szanuję. :) Odciąć sobie stały dopływ kasy gdy zbliża się emerytura, by podjąć nowe wyzwania aktorskie - to decyzja na którą nie każdy stały "serialowicz" się odważy. :)

Ale prawdą jest, że Żmijewski znacznie bardziej niż w kinie - ogólnie rzecz ujmując - artystycznym zaistniał w kinie gatunkowym. Był kiedyś taki program "Kalambury", prowadzony przez Malajkata, w którym znani aktorzy odgadywali pewne hasła na podstawie rysunków, albo scenek odgrywanych przez innych członków drużyny. Wcześniej Malajkat to hasło dyktował na ucho. I pamiętam, jak kiedyś było jakieś hasło o treści militarnej, czy jakoś związane z bronią. Ktoś tam pokazywał, czy rysował, a Żmijewski je odgadł i Malajkat nawet zażartował, że "Artur to w takich filmach grywa, że kto jak kto, ale on to musiał zgadnąć", czy coś w tym stylu. ;)

PostNapisane: 24 stycznia 2018, 20:26 

Posty na Forum KP: 2675
Cyrwus to zresztą wg mnie znakomity aktor, a nawiasem mówiąc prywatnie bardzo sympatyczny i inteligentny (miałem okazję go kiedys poznac, kiedy odwiedzal u nas na oddziale swojego krewnego - notabene doświadczenie jedyne w swoim rodzaju, wychodzisz o trzeciej nad ranem z bloku operacyjnego, zderzasz się z kimś przed wejsciem na oddział, mowisz odruchowo "przepraszam", podnosisz wzrok, widzisz Ryśka z Klanu i dochodzisz do wniosku, że ewidentnie jesteś jeszcze bardziej zmęczony i śpiący niż myślałeś....)

PostNapisane: 25 stycznia 2018, 09:25 

Posty na Forum KP: 6471
Pewnie, że - o czym niejednokrotnie napomykałem - Cyrwus to świetny aktor ! Przed laty, gdy nawet nikt jeszcze nie myślał o czymś takim jak "Klan", Cyrwus grał bardzo dobre role w głośnych spektaklach Teatru TV, wyreżyserowanych przez Kutza: "Do piachu" czy "Noc Walpurgii albo kroki komandora". Zaczynał więc bardzo obiecująco, potem "popadł w Rysia", a teraz znowu stara się realizować aktorsko i reżysersko w zdecydowanie ambitniejszym repertuarze.

PostNapisane: 25 stycznia 2018, 10:41 

Holt_ napisał(a):
doświadczenie jedyne w swoim rodzaju, wychodzisz o trzeciej nad ranem z bloku operacyjnego, zderzasz się z kimś przed wejsciem na oddział, mowisz odruchowo "przepraszam", podnosisz wzrok, widzisz Ryśka z Klanu i dochodzisz do wniosku, że ewidentnie jesteś jeszcze bardziej zmęczony i śpiący niż myślałeś....)

Mojej żonie, gdy pracowała jeszcze w jednej z fundacji, przytrafiła się podobna przygoda. Siedziała niemal do nocy w pracy przygotowując dużą imprezę, nie słyszała by ktokolwiek wchodził po czym podniosła wzrok znad komputera i zobaczyła przed sobą Marię Klejdysz. Moja żona była przez sekundę przekonana że ma halucynacje. :) Ale to była prawdziwa Maria Klejdysz, która korzystając z faktu, że busik ze Skolimowa robił kurs do Warszawy przyjechała do centrum i przyszła się coś dowiedzieć. :)

PostNapisane: 25 stycznia 2018, 21:51 

Posty na Forum KP: 1006
nałka napisał(a):

Na przykładzie Danuty Stenki z którą grał w "Nigdy w życiu" widać jak różnie przebiegły te drogi aktorskie, choć często się przecinały. Różnica jest jednak taka, Stenka to wybitna aktorka, której się chce, a Żmijewski to przeciętny aktor, któremu chce się... mniej. I tyle, to był tylko mój apel, żeby stosować do niego odpowiednią miarę.

Chce, nie chce... nie wiem, być może problem leży gdzie indziej, w propozycjach które dostają, albo nie dostają aktorzy, a idąc tym tropem dalej, w kondycji kina w ogóle, jeśli chodzi o ostatnie 20-lecie. Wspomnieli już o tym przedmówcy na pierwszej stronie w temacie. Jeśli chodzi o filmowe poletko, to jakoś nie widzę tutaj tak wielkiej dysproporcji w filmografii obojga artystów. Czy te pozycje na filmowym diagramie Stenki tak powalają. Co najmniej kilka średnio udanych projektów, choć może zamierzenia były ambitne. Seriali też sporo ( w Sandomierzu również się na chwilkę pojawiła :) ) , ale już nie na tym poziomie, jak choćby ,,Boża podszewka", w którym to aktorka zagrała Marię Jurewicz, matkę Marysi. Sporo tych matek do dnia dzisiejszego, matka Irki, matka Ani, Kuby, Moni i jeszcze kilka, a w ,,Kamienie na szaniec" "matkują" razem ze Żmijewskim. Ja nic przeciwko matkom nie mam, ważna to szczególnie instytucja w życiu człowieka, więc i na ekranie postać matki swoją wagę mieć musi... ale czy te role były jakimś wyzwaniem dla aktorki tego formatu. Mi większość z nich szczerze mówiąc zlewa się w jedną całość, albo być może po prostu dobrze nie pamiętam...

PostNapisane: 25 stycznia 2018, 22:35 

Posty na Forum KP: 1073
Sebastian999 napisał(a):
nałka napisał(a):

Na przykładzie Danuty Stenki z którą grał w "Nigdy w życiu" widać jak różnie przebiegły te drogi aktorskie, choć często się przecinały. Różnica jest jednak taka, Stenka to wybitna aktorka, której się chce, a Żmijewski to przeciętny aktor, któremu chce się... mniej. I tyle, to był tylko mój apel, żeby stosować do niego odpowiednią miarę.

Chce, nie chce... nie wiem, być może problem leży gdzie indziej, w propozycjach które dostają, albo nie dostają aktorzy, a idąc tym tropem dalej, w kondycji kina w ogóle, jeśli chodzi o ostatnie 20-lecie. Wspomnieli już o tym przedmówcy na pierwszej stronie w temacie. Jeśli chodzi o filmowe poletko, to jakoś nie widzę tutaj tak wielkiej dysproporcji w filmografii obojga artystów. Czy te pozycje na filmowym diagramie Stenki tak powalają. Co najmniej kilka średnio udanych projektów, choć może zamierzenia były ambitne. Seriali też sporo ( w Sandomierzu również się na chwilkę pojawiła :) ) , ale już nie na tym poziomie, jak choćby ,,Boża podszewka", w którym to aktorka zagrała Marię Jurewicz, matkę Marysi. Sporo tych matek do dnia dzisiejszego, matka Irki, matka Ani, Kuby, Moni i jeszcze kilka, a w ,,Kamienie na szaniec" "matkują" razem ze Żmijewskim. Ja nic przeciwko matkom nie mam, ważna to szczególnie instytucja w życiu człowieka, więc i na ekranie postać matki swoją wagę mieć musi... ale czy te role były jakimś wyzwaniem dla aktorki tego formatu. Mi większość z nich szczerze mówiąc zlewa się w jedną całość, albo być może po prostu dobrze nie pamiętam...

Bo to był przykład jak można pozostać znakomitością, kiedy NIE MA propozycji filmowych. Stenka jest bez porównania w trudniejszej sytuacji niż Żmijewski, wiadomo że ról dla dojrzałych kobiet jest mało (głównie matki), a ciekawych właściwie brak. Kino nie ma na nią pomysłu, podobnie jak na 99% aktorek i aktorów w Polsce, a mimo to nie można powiedzieć, że osiadła na laurach i odcina kupony. Gra niewielkie role nawet w filmach słabych i bardzo złych ("Ciacho", "Idealny facet dla mojej dziewczyny"), gdzie też się broni, jak nie aktorstwem, to humorem czy ironią. A do tego tworzy znakomite role w teatrze, współpracuje w najwybitniejszymi, nie boi się eksperymentowania (polecam znakomity monodram "Koncert życzeń" grany w Krakowie i Warszawie). Na tym polega różnica między nią, a Żmijewskim.

PostNapisane: 25 stycznia 2018, 22:58 

No, ale nie wiemy, jak zachowywałaby się Stenka, gdyby BYŁY kilogramy i tony ról dla aktorek w jej wieku. :) Być może także zasuwałaby po serialach jak i Żmijewski? :) Tym bardziej, że ma zdrowe podejście do swojej pracy, bierze role w słabiutkich filmach, robi swoje na dobrym poziomie, inkasuje i cześć. I słusznie.

PostNapisane: 25 stycznia 2018, 23:21 

Posty na Forum KP: 1006
nałka napisał(a):

Bo to był przykład jak można pozostać znakomitością, kiedy NIE MA propozycji filmowych. Stenka jest bez porównania w trudniejszej sytuacji niż Żmijewski, wiadomo że ról dla dojrzałych kobiet jest mało (głównie matki), a ciekawych właściwie brak.

Niestety, tak...zresztą nie od dzisiaj tak jest. Nie zmienia to faktu, że efekt końcowy jest podobny, mimo tak różnego według Ciebie, podejścia do zawodu w obu wypadkach.

nałka napisał(a):
Kino nie ma na nią pomysłu, podobnie jak na 99% aktorek i aktorów w Polsce, a mimo to nie można powiedzieć, że osiadła na laurach i odcina kupony. Gra niewielkie role nawet w filmach słabych i bardzo złych ("Ciacho", "Idealny facet dla mojej dziewczyny"), gdzie też się broni, jak nie aktorstwem, to humorem czy ironią.

Mówisz...? Chyba sobie kiedyś powtórzę tę pierwszą pozycję...choć jak pamiętam, to za pierwszym razem kilka razy zagryzłem pięść :)

nałka napisał(a):
A do tego tworzy znakomite role w teatrze, współpracuje w najwybitniejszymi, nie boi się eksperymentowania (polecam znakomity monodram "Koncert życzeń" grany w Krakowie i Warszawie). Na tym polega różnica między nią, a Żmijewskim.

Wierzę, dlatego napisałem "filmowe poletko" i odniosłem się do tej części działalności. Na Teatr niestety nie mogę sobie za często pozwolić...

PostNapisane: 27 marca 2018, 20:04 

Posty na Forum KP: 127
Czy Żmijewski ukończył jakiś wydział reżyserii, czy reżyseruje tylko z doskoku?

PostNapisane: 28 marca 2018, 15:21 

Posty na Forum KP: 6471
Chyba nie. W każdym razie filmpolski.pl milczy na ten temat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]