Forum Polskiego Kina

Teraz jest 30 grudnia 2024, 20:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 listopada 2016, 00:34 

Posty na Forum KP: 1544
Rafal Dajbor napisał(a):
Służę datą. :)) Ostatnia emisja "Powiatowej Lady Makbet" to 12 lutego 1996, w cyklu "Mistrzowie kina" na Jedynce. Niestety - nie obejrzałem. Cykl ten zacząłem regularnie oglądać od sylwestra 1996, od filmu "Casanova Federico Felliniego" w reż. Felliniego, jak można wywnioskować z tytułu. :)) Ale mam spisane wszystkie filmy emitowane w tym cyklu, który istniał w latach 11.07.1994-30.08.1999.

To musiał być ciekawy cykl, skoro wyemitowano tam "Powiatową Lady Makbet". Jakieś inne rarytasy też były w nim wyemitowane?

PostNapisane: 1 listopada 2016, 19:45 

Posty na Forum KP: 537
Było tam całe mnóstwo rarytasów z kina z całego świata. Głównie europejskiego, ale nie tylko. Ja na tym cyklu uczyłem się kina.

PostNapisane: 8 listopada 2016, 03:06 

Posty na Forum KP: 6173
Cytuj:
Andrzej Wajda był inspiratorem i symbolem polskiej szkoły filmowej, a przy tym twórcą ponadczasowym i docenianym na całym świecie. Wielki patriota, wybitny reżyser teatralny i filmowy, jeden z największych artystów w historii kina.

Stworzone przez niego obrazy - między innymi 'Kanał', 'Popiół i diament', 'Człowiek z marmuru', 'Człowiek z żelaza', 'Katyń', 'Popioły', 'Ziemia obiecana' - na stałe zapisały się w historii polskiego i światowego kina. Dzięki jego obrazom świat mógł lepiej poznać i zrozumieć zawiłości polskiej historii.

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, wspominając postać Andrzej Wajdy, czci jego pamięć i oddaje mu hołd za jego ogromne zasługi dla historii kina i teatru oraz artystyczny kunszt na przestrzeni lat

Nieczęsto się zdarza, by przez aklamację hołd artyście składał cały Sejm.
Powiedziałem cały? No prawie, bo z wyjątkiem jakiegoś anonimowego parweniusza:

http://natemat.pl/193841,posel-po-kaczy ... zeja-wajdy

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 15:22 

Dość znamienna sytuacja, jeżeli chodzi o znajomość polskiego kina wśród młodego narybku aktorskiego:
Cytuj:

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 16:25 

COOO?!

Jak można pomylić straszny gniot i pomyłkę ekranizacyjną tandetnego wyrobnika Gavina Hooda z... z... z...

To straszne, że podczas dyskusji o ostatnim dziele Mistrza przypomniano jedną z największych chałtur, które zrobiono podczas "boomu lekturowego" na przełomie XX i XXI wieku.

Andrzej Wajda w ogóle nie zasługiwał na takie zmieszanie z błotem!

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 17:13 

Teslicus napisał(a):
Andrzej Wajda w ogóle nie zasługiwał na takie zmieszanie z błotem!
Ale przecież nikt, nikogo tam nie mieszał z błotem... To zwykłą ignorancja, brak podstawowej wiedzy. A po co mu jakieś epigońskie filmy znać? Aktor ma się ładnie prezentować na ściance, a nie studiować historię filmu...

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 19:47 

Ach, no w sumie racja... Zapomniałem o tym. To trochę jak z tą nieszczęsną aferą z "Pokłosiem", kiedy Maciej Stuhr mówił o polskich wojach pod Cedynią... Powinienem być bardziej wyrozumiały. Przecież gdyby ktoś mnie spytał: "A co to jest rachunek różniczkowy?", to bym nie wiedział. Każdy jest w czymś dobry, ale też każdy ma jakieś słabe strony.

Moja reakcja wynikła z tego, że w ostatnich miesiącach obejrzałem strasznie dużo filmów Andrzeja Wajdy i polubiłem je do tego stopnia, że ani się obejrzałem, a stałem się jednocześnie fanatykiem polskiego kina w ogóle i uruchomiłem cykl recenzji pt. "Wajdoskop". A nawet nie obejrzałem połowy z nich! Będę systematycznie nadrabiał zaległości. Jak dotąd najbardziej podobały mi się:
* "Człowiek z marmuru"
* "Kronika wypadków miłosnych"
* "Noc listopadowa" (spektakl TV)
* "Kanał"
* "Wesele"
* "Pan Tadeusz"
* "Zemsta"
* "Ziemia obiecana"
* "Piłat i inni"
* "Niewinni czarodzieje"

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 21:34 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Dość znamienna sytuacja, jeżeli chodzi o znajomość polskiego kina wśród młodego narybku aktorskiego:
Cytuj:

Smutne, ale powiedziałbym, że bardzo typowe i dość charkterystyczne dla naszych czasów. Złośliwie od siebie mogę powiedzieć, że Rzeźniczak to mi się kojarzy jedynie z piłkarzem Legii Warszawa. ;)
Teslicus, nie nazwałbym Hooda tandetnym wyrobnikiem. To z pewnością nie żadna wybitność, ale solidny reżyser, który ma na swoim koncie całkiem przyzwoite filmy, choćby "Tsotsi" czy "Rendition" ("Transfer"). Jego ekranizacja powieści Sienkiewicza też nie jest taka tragiczna. Oczywiście, jest to produkcja co najwyżej średnia, ale według mnie "gniot" to jednak za mocne określenie.

PostNapisane: 14 kwietnia 2017, 23:56 

Posty na Forum KP: 537
Z okazji Wielkiego Piątku obejrzałem sobie z płyty film mający Wielki Piątek w podtytule, czyli "Piłat i inni". Niesamowite, ale po tylu latach, po tylu obejrzeniach - ten film robi na mnie cały czas tak samo wielkie wrażenie. A scena rozmowy Kreczmara z Łapickim przed zabiciem Judy aktorsko genialna. W ogóle super to wszystko grane. I nawet Vladek Sheybal po latach emigracji zagrał sobie po polsku. ;)

PostNapisane: 15 kwietnia 2017, 14:56 

Szkoda, że Filip Bajon nie miał tyle konsekwencji w uwspółcześnianiu akcji adaptowanego utworu - mógł wziąć przykład z Andrzeja Wajdy i okazać o wiele większą śmiałość w zderzeniu epoki starej i nowej. I dlatego "Śluby panieńskie" są klęską. Film Bajona byłby dobry dla telewizji, nie zaś dla kina, a tymczasem Wajda zrobił skromny na pozór film telewizyjny dla niemieckiego odbiorcy... i film ten okazał się na tyle dobry, że nawet wyświetlano go w kinach do czasu, aż ktoś nie poskarżył się o obrazę uczuć religijnych (niesłusznie zresztą). "Piłat i inni" to dzieło, które wzbogaciło światową kinematografię o takie sceny, jak:
* pełen emocjonalnej ekspresji dialog Mateusza (Daniel Olbrychski) z Bogiem
* pochód ślepców z opaskami z nuklearnymi znakami
* rozmowa dziennikarza (Andrzej Wajda) z baranem (dubbing Franciszka Pieczki), który uzasadnia swą "strażniczą" rolę koniecznością zapewnienia porządku i umożliwieniu innym owcom śmierci w dużo gorszych warunkach (np. w panice!)
* przesłuchiwanie Jeszui w ruinach norymberskiego koloseum
* i wiele, wiele innych...

PostNapisane: 15 sierpnia 2017, 23:00 

Popiół ciągle uwiera.
https://wpolityce.pl/kultura/352931-zar ... wda-ulomna

Zaremba obejrzał "Popiół i diament" i się wypowiedział. Film jest dobry, ale ułomny.
Cytuj:
Inni oskarżają Wajdę o manipulację historią po to, aby wyklętym odmówić racji. Istotnie tak było w książce Jerzego Andrzejewskiego. W 1949 r. miał pokazać, na zlecenie Jakuba Bermana, że losy AK-owskiej młodzieży były tragiczne, ale jej wybory błędne.
A ja np. również (i to nie na zlecenie Bermana) uważam, że mordowanie Polaków, zwłaszcza tych bezbronnych było błędem i co z tym zrobimy panie Zaremba?

Cytuj:
Sam się zastawiam, co tu jest wierne. Na przykład zachowanie Maćka i jego nowej znajomej w kościele wydaje się szokujące. Rzeczywiście młody powstaniec naprawiałby obcas na ołtarzu?
Naszego konserwatywnego recenzenta szokuje obcas, ale jakoś zastrzelenie bezbronnego starca już niekoniecznie... Przypominam: dzielny Maciek Chełmicki, zabija oprócz Szczuki, dwóch kompletnie przypadkowych robotników, co też jakoś niezbyt wzburzyło naszego Katona...
Cytuj:
Z pewnością nie ma w takich scenach złej woli. Ale też trudno o pełne zaufanie.
No, w tej recenzji, to ani zaufania, ani dobrej woli nie widzę.

PostNapisane: 16 sierpnia 2017, 19:40 

Posty na Forum KP: 2675
Pomijając już ten drobiazg, ze prawdą historyczną jest silne poluzowanie norm moralnych, z jakim powstancy z powstania wyszli - co doskonale pokazali niezbyt wygodni dziś uczestnicy PW jak Bratny czy Stawiński. Obcas spokojnie pasuje do tego obrazu. "Jak mówią o Ojczyznie, to pan Malutki wychodzi...".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]