Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 października 2016, 21:44 

Posty na Forum KP: 1006
Zgodzę się z Przedmówcą, są/były role do których lepiej pasował by Cybulski, za to w innych ciekawszy jest/byłby Zaliwski. Rafał podał dosyć jaskrawe przykłady, ale weźmy takiego pana Wojtka z filmu ,,Pełnia". Zapewne Cybulski potrafił by coś ciekawego zrobić z tą postacią, może zagrał by mocniej, wyraziściej, albo poszedł by w kierunku bardziej rozchwianego człowieka, nie wiem, ale Zaliwski zagrał w punkt, na idealnej nucie, był po prostu niesłychanie autentyczny. Nie wyobrażam sobie, że można lepiej... albo inaczej, po prostu nie ma takiej potrzeby...

Jaro napisał(a):
.
Cybulski i Janczar - ciekawe zestawienie, ale moim zdaniem ciężko tych aktorów porównywać. Janczar na przykład miał coś, co ja bardzo u niego cenię i co utrzymał przez całą swoją karierę (pewnie także przez swoją chorobę). A mianowicie spojrzenie - nieco smutne, melancholijne, moim zdaniem u niego nawet w rolach bardziej dynamicznych i radosnych postaci cały czas ten smutek się przewijał. U Cybulskiego czegoś takiego nie widziałem.

Tak, Janczar miał ten pierwiastek melancholii,...ale u Cybulskiego też coś było, może nie smutek, ale pewna, że tak powiem nieobecność, tak jak myślami byłby przy czymś poważniejszym, więcej czuł, czuł za kogoś, za wielu...

PostNapisane: 15 października 2016, 23:02 

Posty na Forum KP: 1544
To trafne, co napisałeś o Cybulskim. Zresztą to chyba było jego podejście do aktorstwa i życia w ogóle. Wiecznie spóźniony, wiecznie czegoś poszukujący... To chyba Władysław Kowalski wspominał kiedyś, że gdy grał w "Kapeluszu pełnym deszczu", potrafił wbiec na scenę 2 godziny po rozpoczęciu spektaklu, bez charakteryzacji i w kostiumie, w którym przyjechał do teatru. I tekstu też nie pamiętał, improwizował.

PostNapisane: 16 października 2016, 11:00 

Posty na Forum KP: 2675
Jeszcze co do "Kanału" i PiD" - w Kanale mowa jest o żołnierzach AK, tych z powstania, a oni doczekiwali się czasem życzliwych wzmianek o swoim bohaterstwie. Natomiast PiD pokazuje podziemie zbrojne - o nich nikt nigdy nie mówił inaczej jak "bandyci" , zresztą jeszcze długo po PiD było o inne podejście trudno. PiD był niewątpliwie pierwszym filmem, który pokazał ich jako ludzi.

PostNapisane: 25 października 2016, 10:56 

Posty na Forum KP: 1249
Holt_ napisał(a):
Wątek jest o Zaliwskim i powiem - o ile mogę sobie wyobrazić starego Cybulskiego grającego takie role jak stary Zaliwski, o tyle w zadnym wypadku nie mogę sobie wyobrazić młodego Zaliwskiego w "Pociągu" czy "Popiele i diamencie".

Jakaś tam mała próbka tego typu roli jest w wykonaniu Zaliwskiego w "Zamachu". O aktorstwie nie zamierzam dyskutować, ale fizjonomią niezbyt przypominał dzielnego chłopca z lasu.
Jeśli natomiast ktoś tu wspominał o "Pełni"". Bardzo lubię ten film, podobnie jak i samego Zaliwskiego w tej roli. Jeśli jednak miałbym pomysł na taki film i miałbym sobie dobrać aktora do roli, to na pewno nie pomyślałbym o Zaliwskim. Bardziej wyobrażałbym sobie aktora o rysie intelektualisty z miasta, np. takiego Władysława Kowalskiego.
Zaliwski zawsze jawił mi się jako bardziej robotniczo-chłopski ("Party przy świecach"!), a tu przecież to on - miastowy zderza się z wiejskim środowiskiem.

PostNapisane: 30 października 2016, 03:56 

Posty na Forum KP: 6173
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Jeśli jednak miałbym pomysł na taki film i miałbym sobie dobrać aktora do roli, to na pewno nie pomyślałbym o Zaliwskim. Bardziej wyobrażałbym sobie aktora o rysie intelektualisty z miasta, np. takiego Władysława Kowalskiego.
Rzeczywiście Zaliwski wydaje się na pierwszy rzut oka nieoczywistym wyborem. Ale pamiętajmy, że to film Andrzeja Kondratiuka, a u niego nic nie jest oczywiste...
Zresztą obsada "Pełni" ma i inne cymelia:
- ostatnia rola Fijewskiego
- jedna z niewielu filmowych ról samego Świderskiego - tu obsadzonego jako ...pastuch.
To tylko u Kondratiuka takie "numery". A film? Świetny.

PostNapisane: 30 października 2016, 12:03 

Krępak Zwiedziony napisał(a):
Jeśli natomiast ktoś tu wspominał o "Pełni"". Bardzo lubię ten film, podobnie jak i samego Zaliwskiego w tej roli. Jeśli jednak miałbym pomysł na taki film i miałbym sobie dobrać aktora do roli, to na pewno nie pomyślałbym o Zaliwskim. Bardziej wyobrażałbym sobie aktora o rysie intelektualisty z miasta, np. takiego Władysława Kowalskiego.
Zaliwski zawsze jawił mi się jako bardziej robotniczo-chłopski ("Party przy świecach"!), a tu przecież to on - miastowy zderza się z wiejskim środowiskiem.

Możemy podywagować...A może ten miastowy nie był miastowym od urodzenia, albo na przykład jego rodzice migrowali z miasta na wieś...więc niemiastowy wygląd bohatera byłby w pełni uzasadniony. Mnie osobiście fizis aktora nie przeszkadza, gdy widzę go jako "intelektualistę z miasta" jak to określiłeś Krępak . Faktycznie zagrał sporo postaci z tak zwanym chłopskim rodowodem, ale w innych rolach, weźmy tu na przykład przywołane wcześniej ,,Wśród nocnej ciszy" aktor sprawdza się znakomicie, biorąc pod uwagę zarówno aspekt psychologiczny jak i fizyczny postaci.

p.s Zarówno Zaliwski jak i Kowalski urodzili się na wsi.

PostNapisane: 30 października 2016, 12:54 

Jeszcze jedno...Jak wspomniał Rafał, Zaliwski był etatowym Maciejem Ratajem polskiego kina. Polityk urodził się we wsi Chłopy, więc może stąd promieniuje na wizerunek i role aktora :D

PostNapisane: 16 czerwca 2018, 17:13 

Posty na Forum KP: 1403
No to sobie podywagowaliśmy o Tomaszu Zaliwskim ;)

PostNapisane: 14 lipca 2022, 21:12 

Posty na Forum KP: 1074
Intryguje mnie taka sprawa - miejsce urodzenia aktora.
Filmpolski.pl podaje,że to Rudziniec koło Gliwic ,natomiast inne źródła - że Rudzieniec na Mazowszu. :icon_idea: :icon_question:

PostNapisane: 23 lipca 2022, 06:30 

Chojrak napisał(a):

Jakoś nie wyobrażam sobie wielkiego Gustawa w roli np. Kargula... ;)

Czemu nie... Pod warunkiem, że Pawlaka grałby Andrzej Łapicki ;)

PostNapisane: 23 lipca 2022, 09:34 

Posty na Forum KP: 537
Brunner napisał(a):
Chojrak napisał(a):

Do tego Konwicki w roli sołtysa, a akcja przeniesiona do kawiarni "Czytelnika". :-D

PostNapisane: 23 lipca 2022, 16:52 

Rafal Dajbor napisał(a):
Brunner napisał(a):
Chojrak napisał(a):

Do tego Konwicki w roli sołtysa, a akcja przeniesiona do kawiarni "Czytelnika". :-D

Świetny pomysł ❤️❤️❤️

Można i polecieć dalej. Zawadzka jako Jadzka, Maciej Damięcki jako Witia ;)
W roli Wieczorka koniecznie Szczepkowski, natomiast jako Kokeszko Świderski, za Pyrkosza - Łomnicki
Kargulowa mogłaby grać Danuta Kwiatkowska lub Wachowiak, lista kandydatek do roli Pawlakowej byłaby bardzo długa :icon_redface:

Tylko że akcja musiałaby dziać się nie tylko w Czytelniku ale i w Dramatycznym (Łomnicki trochę nie pasuje ale on się i tak by wszędzie wkręcił)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]