Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 03:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:46 

Posty na Forum KP: 537
To prawda. On nawet jak grał menela, to było takie coś, że było widać że ten menel przed zmenelowaceniem był kimś z wysokiej społecznej półki. Nawet jak grał kretyna z ustami pełnymi frazesów o prefabrykatach, jak u Barei, to garniturek był bez zarzutu. Szemrany Soroka ze "Skoku śmierci" też nie rozstawał się z marynarką a na palcu nosił pokaźny sygnet. W telewizyjnej wersji "Drzewa umierają stojąc" z Ćwiklińską Gorczyński nosił śnieżnobiały garnitur jakby się w nim urodził. I ciekawostka - wśród blisko stu ról ekranowych Gorczyńskiego nie ma ani jednej roli chłopskiej, człowieka z ludu.

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 22:52 

Posty na Forum KP: 1074
A moje drugie skojarzenie to bywalec knajp,zwłaszcza nocnych.Po obu stronach "barykady"-czy to gość,czy barman.Czasem mam wrażenie,że raz zagrał w takiej scenerii,a później ujęcie wykorzystywano w innych produkcjach :)

PostNapisane: 10 czerwca 2016, 23:47 

Bywalcem knajp wcale tak znów często nie bywał, ale pracownikiem - już często. Takie zawody, jak kelner, barman czy szatniarz pojawiają się w jego filmografii dość regularnie. :)

PostNapisane: 23 czerwca 2016, 19:10 

Serwis fototeka.org.pl jest naprawdę genialny z tym, że wciąż jego twórcy digitalizują fotosy i wciąż udostępniają nowe. Dziś np. ukazał się taki z "Anioła w szafie": http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... &view_id=8

PostNapisane: 29 września 2016, 10:33 

Jednego dnia odbyłem dwie rozmowy na temat Mariusza Gorczyńskiego. Obie wiszą już na stronie, więc zapraszam do lektury! Aktorka Alicja Wolska (miłośnicy "07 zgłoś się" na pewno pamiętają ją ze "Śladu rękawiczki", jak jako milicyjna ekspertka od numizmatyki konsultowała Borewiczowi monety z willi Gołębiowskiej i z gazika z Kosowa) zdradziła przepis na "Kaczkę Mariusza". Długą i bardzo ciekawą wypowiedź dał aktor Mirosław Kowalczyk, znany z ról w wielu filmach, serialach i reklamach, a także z tego, że wywołał w 2007 roku swoisty skandal, bo najpierw wystąpił w spocie wyborczym PiS (to on wypowiada słynne słowa "mordo ty moja", które przeszły do potocznego języka), a potem w parodiującym go spocie PO, gdzie sparodiował sam siebie ze spotu PiS. :) Zapraszam do lektury wszystkich bywalców mojej strony o Mariuszu Gorczyńskim! I nie składam broni, mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się zaprosić do wypowiedzi kolejnych aktorów ze starej Syreny, tej z czasów Gozdawy i Stępnia, a potem Witolda Fillera. :)

PostNapisane: 13 października 2016, 18:28 

Posty na Forum KP: 1544
Takie głupie pytanie przyszło mi do głowy, ale co tam... Kieruję je do twórcy strony internetowej o Mariuszu Gorczyńskim, który zebrał na nią sporo wypowiedzi jego koleżanek i kolegów ze sceny/planu. A moje pytanie, Rafale, brzmi: jak myślisz, co Mariusz Gorczyński powiedziałby o sobie, gdyby miał udzielić takiej wypowiedzi na stronę internetową?

PostNapisane: 13 października 2016, 21:02 

Powiem wprost - nie mam pojęcia! :) I właśnie dlatego, żeby nie próbować odgadywać takich historii, zdecydowałem się oprzeć stronę na jak największej liczbie wypowiedzi ludzi, którzy go znali i z nim pracowali.

Bardzo się bałem ulegnięcia pokusie, by zacząć coś takiego wymyślać i - nie daj Boże! - publikować to. By spróbować wchodzić w skórę człowieka, który urodził się 48 lat przede mną, przeżył wojnę, Hitlera, Stalina i umarł, gdy miałem 9 lat i to jeszcze w pewnym charakterystycznym momencie naszej historii (Gorczyński zmarł już po wyborach, w których zwyciężył Lech Wałęsa, ale jeszcze przed zaprzysiężeniem go na prezydenta, trudno sobie wyobrazić bardziej przejściowy okres, niż ten). By zrobić z siebie kogoś, kto o Gorczyńskim wie wszystko.

Uznałem jednak, że lepiej będzie postawić się w roli kogoś wręcz przeciwnego - kogoś, kto nie wie nic i aby się dowiedzieć przyjmuje dziwną rolę łączącą w sobie dziennikarza, oficera śledczego, naukowca, filmoznawcę, kinomana, archiwisty, bibliotekarza... I w ten sposób wydobywa zapomnianego aktora ze strzępów pamięci.

Reasumując - naprawdę nie wiem, co by o sobie powiedział. :) Ja nie ośmielę się tego dociekać. I na szczęście wśród już sześćdziesięciorga moich rozmówców też nie znalazł się nikt na tyle zadufany w sobie, by próbować coś takiego wykombinować. :)

PostNapisane: 10 listopada 2016, 10:20 

Zapraszam na moją stronę do przeczytania sześćdziesiątej pierwszej wypowiedzi o Mariuszu Gorczyńskim. Tym razem o wypowiedź poprosiłem Bohdana Krzywickiego. Aktora, showmana, konferansjera, oficera rozrywkowego na statku Stefan Batory, zwanego czasem "Królem Wodzirejów PRL-u". Bywalcom tego forum Krzywicki z pewnością znany jest z kilku ról. To on zagrał Majera, jednego z wysiudanych przez Danielaka kolegów w "Wodzireju". To on w "Skoku śmierci" w chamski sposób przekazał swoją partnerkę (Danuta Kowalska) Borewiczowi. On wreszcie zagrał charakterystyczne epizody u Barei - w "Misiu" robił wywiad z reżyserem Zagajnym, w "Zmiennikach" sprzedawał Garbusa Zofii Merle i Janowi Mayzlowi. Jego wypowiedź jest o tyle cenna, że jest to pierwszy mój rozmówca pamiętający Gorczyńskiego z lat 1951-54, z jego "prehistorycznej" działalności w Bydgoszczy. Zapraszam do lektury! :)

PostNapisane: 10 listopada 2016, 16:00 

Nagrywa / filmuje, Pan te wypowiedzi ? Może by kiedyś dokument powstał ?

PostNapisane: 10 listopada 2016, 16:38 

Rafał jestem. Nie Pan. :))

Nagrywam na dyktafon. Ale to się nie nadaje do prezentacji w tej formie. Pełne jest brudów, dygresji, kaszlnięć, chrząknięć, dzwoniących telefonów, szczekających psów, itp. itd.

Żeby powstał dokument potrzebny jest scenariusz, ekipa, budżet.... Na pewno nie zlepi się filmu z materiałów, które nie powstawały z myślą o filmie. Tzn. zrobi się, ale niech Bóg broni widzów przed oglądaniem czegoś takiego.

Wolę prowadzić o Gorczyńskim dobrą stronę, niż przygotować słaby film, lub kiepską książkę. :)

PostNapisane: 15 grudnia 2016, 10:37 

http://filmpolski.pl/fp/index.php?kalendarium=12.15

Dziś 26 rocznica śmierci Mariusza Gorczyńskiego.

PostNapisane: 4 lutego 2017, 14:35 

Piszę z "gościnnego" laptopa mojej żony, bo mój padł i jest w naprawie. Ale mam się czymś pochwalić, bo z tegoż "gościnnego" laptopa dokonałem brzemiennej w skutkach transakcji. :)

Otóż jestem uboższy o 1317 zł (z wysyłką), a za to bogatszy o coś, na co polowałem od lat - o oryginał plakatu autorstwa Jana Młodożeńca z filmu "Koniec nocy", z nazwiskiem Mariusza (wtedy jeszcze Mariana) Gorczyńskiego.

Cena robi wrażenie, ale to jakby nie patrzeć Jan Młodożeniec sprzed 60 lat. To będzie ozdoba mojej "Biblioteki Mariusza Gorczyńskiego". :) Kolekcjonerski rarytas. Cóż, plakaty mają gorzki żywot. Wiszą na słupach, pada na nie deszcz, sypie śnieg, a gdy premiera filmu przechodzi do historii - zdziera się je i wyrzuca do śmietnika... Niewiele egzemplarzy jest w stanie przeżyć w kolekcjonerskiej jakości 60 lat, więc potem to kosztuje. Tak to już jest.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]