Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 marca 2024, 18:47 

Posty na Forum KP: 6471
Nie mogłem uwierzyć, że ten film nie ma swojego osobnego wątku na forum... Ale jednak nie ma. :icon_eek:
Tak więc, mimo że już nieco czasu od premiery minęło, to ten watek zakładam, choć rozpisywać się nie zamierzam. Ale może ktoś będzie chciał coś dodać od siebie w stosownym do tego miejscu.
Film Holland nie jest dziełem wybitnym, jednak spodziewałem się, że będzie słabszy. To dobre kino, z nerwem, żywe, soczyste, dobrze i przekonująco zagrane zarówno przez obsadę krajową jak i zagraniczną. Owszem, są w nim elementy słabsze, niektóre wątki zbyt naciągane a dialogi trącące za bardzo publicystyką, lecz summa summarum Holland udało się stworzyć obraz niejednoznaczny, wcale nie czarno-biały - mimo monochromatycznego obrazu - a przy tym głęboko ludzki, humanistyczny, momentami przejmujący.
"Zielonej granicy" mogło zaszkodzić - choć ogólnie została przez krytykę przyjęta dobrze - że jest filmem tak świeżym, mówiącym niejako na gorąco o tym, co działo się i dzieje na granicy polsko-białoruskiej; że wiadomo po której stronie politycznej barykady znajduje się sama reżyserka, jak i niektórzy aktorzy (Ostaszewska, Maciej Stuhr), więc niejako z definicji film nie może być w pełni uczciwy i wyważony. Trochę to faktycznie produkcji zaszkodziło i momentami ta zbyt nachalna publicystyka i dydaktyzm są w niej wyczuwalne. Na szczęście jednak ginie to wszystko w warstwie artystycznej "Zielonej granicy".
Myślę, że z najnowszym filmem Holland może być jak z "Człowiekiem z żelaza". W tym sensie, że zyska z czasem, gdy po latach będzie oceniany z dystansem, bez politycznych podtekstów, kontekstów czy uprzedzeń, jako twórcza wypowiedź na temat dramatycznych wydarzeń i aktualnych w trzeciej dekadzie XXI w. problemów.
Moja ocena: 7/10.

PostNapisane: 26 marca 2024, 21:18 

Posty na Forum KP: 127
Ciekawe jaki będzie kolejny film Holland za kilka lat. I czy reżyserka zdąży przed sołdatami Putina.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]