To jest stary transfer HD który przygotowano pod kanał TVP HD lata temu kiedy dopiero co startował. Dawno nie oglądałem tego filmu w tv, ale podejrzewam, że ciągle to ta sama wersja.
Wygląda na to, że nieco pomyliłem się w kwestii VOD. Okazuje się, że serwis który stworzyło WFDiF, to nie jest ten który powstaje w ramach projektu rekonstrukcji 160 filmów fabularnych. Ten dopiero wystartuje i to ponoć niebawem. Czyli będą dwie strony z polskimi filmami. Szkoda że w obu serwisach maksymalna jakość, to 4 Mbity dla 1080p (tak z tego co pamiętam zakładała dokumentacja przetargowa). Jeśli różnice będą tak znaczne jak na tym porównaniu z "Perły w koronie", to nie do końca jest się z czego cieszyć. Mogli by zaoferować lepszą jakość w ramach konta premium, ale może nie mogą lub nie chcą dać takiej opcji.
MuzykaFilmPolska napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. Film wygląda naprawdę nieźle w porównaniu z tym co widziałem wcześniej. Myślę, że powinni więcej filmów skanować przynajmniej do HD bez pełnej rekonstrukcji. Jest to oszczędność czasu i pieniędzy a jakościowo jak na dzisiejsze standardy przyzwoicie.
Większość z tego co znalazło się w VOD TVP w ramach ostatniego projektu, to właśnie digitalizacja a nie pelna rekonstrukcja. Większość z tego to seriale, ponieważ praw do filmów pełnometrażowych nie mają zbyt wiele.