dominobielsko napisał(a):
Na Kino Polska leci właśnie film Konsul w wersji zrekonstruowanej.
Premiera tej wersji.
MarianPaz napisał(a):
Można by rzec - nareszcie. Tyle filmów juz zrekonstruowali a to bodaj dopiero trzeci tytuł który trafił do telewizji. Oby było ich więcej. O ile pamiętam jest to kadrowana wersja, bo oryginalnie było 4:3.
Dobrze rozumiem, że "Konsul" był już kiedyś rekonstruowany cyfrowo, a "obecna" jego emisja w telewizji dotyczy jego kolejnej - nowej "zremasterowanej wersji" w ramach projektu pn.:
"Cyfrowa rekonstrukcja i digitalizacja polskich filmów fabularnych, dokumentalnych i animowanych w celu zapewnienia dostępu na wszystkich polach dystrybucji (kino, telewizja, Internet, urządzenia mobilne) oraz zachowania dla przyszłych pokoleń polskiego dziedzictwa filmowego"(POPC.02.03.02-00-0007/17) ?
Marian, pozostałe dwa tytułu to masz na myśli te emisje w kanałach: Canal+(bodajże) - dwóch części: "Kilera" ?
Z tym "przeformatowywaniem"("ucinaniem" części obrazu nagranego na taśmie filmowej) to... wiadomo chyba. Swoją drogą reżyserem "Konsula" jest Pan Mirosław Bork, czyli chyba osoba "odpowiedzialna" za film pt.: "Wojna światów" i m. in. jego "przeformatowanie" - w związku z tym toczyła się ostatnio w tym wątku dyskusja. Nie wiem czy i on czuwał nad rekonstrukcją cyfrową filmu pt.: "Konsul" i czy tym samym nie podejmował decyzji o jego "przeformatowaniu".
Swoją drogą być może te moje dywagacje na temat "praw do emisji tytułów w telewizji linearnej" okazały się(przynajmniej w części) błędne, choć pewniej będzie można to stwierdzić raczej od 1 stycznia 2021 roku(lub ogólnie od "mniej więcej" początku tegoż roku - 2021):
-
viewtopic.php?p=17155#p17155 (głosy "innych" w tej sprawie znajdują się przed/nad tym postem). [Np. dwie części filmu: "Kogel-mogel" - Polsat "ma" jeszcze: 13.12.2020 roku].
Być może "międzyczasie" doszło do przedłużenia Telewizji Polsat "praw do emisji w telewizji linearnej" "tych tytułów" do: 31.12.2021 roku - tak jak to jest na: Ipli(widoczna taka data tamże; być może tak było lepiej z racji prawnych - przedłużenia czasu trwania projektu - choć z drugiej strony, jeśli faktycznie można by było w nowej rzeczywistości prawnej projektu i tytułów w nim biorących udział "przedłużyć stare umowy", to czy nie można by już nimi zarządzać "normalnie"(nowe prawa itp.)... Być może nie, bo kto wie czy znaczenia nie ma w tych "prawnych kwestiach", np.: wersja kopii: "stara" czy "zrekonstruowana cyfrowo"(choć z opinii "innych"(o ile je dobrze pamiętam) wnioskuję, że raczej "wersja kopii" nie ma tu zawsze (dużego) znaczenia - w zapisach umowy pomiędzy właścicielem praw do tytułu, a je nabywającym) - nie wiem...).
Zauważyłem, że tytuły od "starego SF Kadru"(chyba wszystkie te, które są dostępne na: Ipli ?) były dostępne na: vod.pl - do 30.11.2020 roku(tak było przy nich zapisane) i że wraz z tą datą zniknęły z tego serwisu(chyba). Data ta jest "pierwotnie" planowaną datą zakończenia wspomnianego przeze mnie w tym poście projektu(
viewtopic.php?p=17853#p17853).
"Konsul" jest tytułem chyba "tylko" "starego SF Kadru"("nie współdzielonym")(obecnym na: Ipli). Dwie części "Kilera" zaś to tytuły jakby "tylko": "SF Zebry"(nie obecne na: Ipli). Na: Iplę "powędrowały" chyba tylko "tytuły własne" "SF Kadru" i te "współdzielone" z "SF Torem i Zebrą"(a "zarządzane" przez "SF Kadr").
Być może ktoś mający dobrą(insiderską) wiedzę w temacie(może:
mofo,
Industry Insider - dość dawno chyba obecni na tym forum - przynajmniej jako "zalogowani", ale może i:
Maciej Molewski czy
Pecus,
korek czy
jeszcze kto inny), mógłby powiedzieć jak się te kwestie mają... I kiedy jest szansa, że, np.: tytuł zrekonstruowany cyfrowo w ramach: "POPC.02.03.02-00-0007/17", a "współdzielony" - w "wersji zremasterowanej": będzie mógł się znaleźć w telewizji(czy w ogóle są, a jak nie to na kiedy są zaplanowane jakieś nowe przetargi, umowy, licencje(i na jakich warunkach) "na Telewizję" dla "tych tytułów" już w ich zrekonstruowanych cyfrowo wersjach - na "nowy okres", po "obecnym Polsatu"(chyba, że jest szansa, że w ramach "obecnej umowy Polsatu" "to może wskoczyć"))...
Być może "wszystko" będzie mogło być pomału "puszczane, luzowane" pod względem prawnym(i m. in. swobodnego zarządzenia prawami do emisji w telewizji linearnej) po: 30 czerwca 2021 roku(
viewtopic.php?p=17853#p17853) lub nawet po: 31.12.2021 roku(chyba, że na Internet są osobne "prawa" i nie koliduje to z Telewizją linearną)... Kto wie czy i "wydłużaczem" tych kwestii nie jest ciągle sprawa unormowania prawnego własności tytułów(m. in.) po likwidacji i "wchłonięciu" do "nowej WFDiF" - "starych SF Kadr, Tor, Zebra" i czy to nie wydłuży jeszcze bardziej tych podanych przeze mnie dat...
Może to czy jakiś tytuł jest już przypisany, unormowany prawnie(własnościowo) ma znaczenia dla tego czy można już danym tytułem odpowiednio zarządzać czy nie("Konsul", dwie części "Killera"), a może to wszystko o czym piszę w tym poście jest jakoś ze sobą połączone(i inne rzeczy, o których nie napisałem, bo np. o nich nie wiem)...
Dochodzi jeszcze tu kwestia "budowy i rozruchu" w ramach "projektu": "Centrum Dystrybucji WFDiF" materiałów(chyba m. in. z "projektu"), które być może jeszcze nie jest gotowe - jak i tak samo może "w pełni" nie jest: Platforma Internetowa Dystrybucji "tych materiałów"(WFDiF Online)...