Telewizja Polska zdigitalizuje zbiory filmowe będące świadectwem pontyfikatu Jana Pawła II.
Cytuj:
W pierwszym etapie projektu spośród 417 pozycji, rekonstrukcji cyfrowej poddanych zostanie aż 145 filmów.
Źródło informacji i cytatu(oraz więcej "różnych" informacji) znajduje się tutaj:
https://centruminformacji.tvp.pl/481028 ... a-pawla-ii.
Moim zdaniem to bardzo dobrze, że te wartościowe pod różnymi względami materiały zostaną poddane omawianym procesom.
Tym bardziej, że być może projekt pt.: „Rekonstrukcja Arcydzieł Polskiej Szkoły Telewizyjnej i Filmowej do jakości 4K (DIGI 4K)” nie dojdzie do skutku(
viewtopic.php?p=16888#p16888)("przynajmniej z nie w pełni własnych funduszy TVP") - jednak nie jest to moim zdaniem rzeczą pewną - jeszcze jest chyba szansa w ogólnie mówiąc(bez przedkładania szczegółów): teoretycznym "odwołaniu od decyzji negatywnej" i przyznaniu finalnie dofinansowania, co np. miało miejsce dla jednego z projektów w ramach I rundy konkursu*, w którym startował również omawiany powyżej projekt: "DIGI 4K"(pisząc krótko) - jednak projekt ten był "aplikowany" w ramach II rundy konkursu, więc jeszcze teoretycznie "szanse są" na przyznanie dofinansowania w ramach teoretycznego "odwołania"(analizując sytuację stwierdzam, że "mniej więcej" do końca czerwca 2020 roku powinny się teoretycznie ukazać ewentualne decyzje w tej sprawie - dla II rundy konkursu, w którym "startował" projekt pt.: "DIGI 4K"(pisząc krótko)). Tak jak pisałem nie będę "wchodził w szczegóły", ale kwestia "rozchodzi się" o ilość dostępnych funduszy, decyzje o ewentualnym "dorzuceniu" pieniędzy do puli w ramach danego konkursu(jego rundy) itp.
Przypomnę, że również projekt pt.: "„Digitalizacja Materiałów TVP Sport" (Digi SPORT)" "startował" w "tym samym konkursie(i rundzie)" co projekt: "DIGI 4K"(pisząc krótko). Nie wiem czy i on "załapał" by się jednak do dofinansowania w ramach teoretycznego "odwołania od decyzji negatywnej" o nie przyznaniu dofinansowania na ten projekt. Patrząc z perspektywy "tutejszych" forumowiczów pewnie ważniejszym i bardziej(najbardziej) pożądanym "projektem" do realizacji spośród tu wymienionych byłby ten: "DIGI 4K"(pisząc krótko).
Obecnie jeszcze TVP realizuje z tego co wiem projekt pt.: „Digitalizacja Regionalnego Dziedzictwa Telewizyjnego i Filmowego z Archiwum TVP S.A. – DIGI TVP”.
*
https://cppc.gov.pl/aktualnosci/1938-ak ... nansowania.
================================================
Do niczego nikogo nie namawiam ani nic nie narzucam, nie rozkazuję nic nikomu. Być może w treści powyższej wiadomości(postu) pomyliłem się niecelowo(mogę się niecelowo mylić w treści tegoż postu). Przedstawiłem tu również swoje prywatne zdanie, opinie, rozważanie oraz wiedzę z którymi nikt nie musi się zgadzać i które mogą być w części bądź całościowo, niezamierzenie: błędne. Za wszelkie zło: przepraszam.