Kolego Przemysław, a czy znasz może także nazwiska reżyserów przedstawień, których spisy zamieszczasz?
Wyjaśniam o co chodzi. Odnalazłem w łódzkiej Bibliotece Cyfrowej egzemplarz czasopisma "Odgłosy" z 28 stycznia 1962 roku. Znajduje się w nim recenzja "Kobry". Niestety, dziennikarz skryty za pseudonimem "(CZ)" nie podał jej tytułu, nazywając ją po prostu "łódzką Kobrą", bo została zrealizowana przez ośrodek łódzki TVP.
Tekst ilustrują dwa zdjęcia, w tym aktorki Izabelli Pieńkowskiej obejmowanej ręką. Zdjęcie podpisane jest "Widoczna na zdjęciu tajemnicza ręka należy do Mariusza Gorczyńskiego". W tekście znajduje się ponadto informacja, że reżyserem tej Kobry był Kazimierz Oracz.
Zajrzałem na stare forum na Twój spis z 1962 roku. W styczniu 1962 były trzy Kobry: "Dom nad jeziorem" (11 stycznia), "Reportaż sensacyjny" (18 stycznia) oraz "Zbrodnia na konkurs" (25 stycznia). Treść recenzji wskazuje, że spektakl obracał się wokół sprawek środowiska dziennikarskiego, więc szczególnie by mi pasował ten "Reportaż sensacyjny". No ale pewności nie mam... Jeśli wiesz, którą z tych trzech Kóbr ze stycznia 1962 reżyserował Kazimierz Oracz i czy któraś z nich została zrealizowana przez telewizję łódzką - wdzięczny będę za pomoc.
Co prawda mam wrażenie, że Gorczyński w tej Kobrze nie grał, bo podpis pod zdjęciem sugeruje, że to jest zdjęcie Pieńkowskiej nie z tej Kobry, ale z jakiegoś przedstawienia teatralnego, ale jednak muszę to dokładniej zbadać.
PS. Pytałeś powyżej, czy masz zamieszczać dalej, czy kogoś to interesuje. No to i masz odpowiedź.
Nie tylko interesuje, ale nawet potrafi być bardzo konkretną pomocą, ponieważ zamieszczasz informacje o takich przedstawieniach, których ślady można odnaleźć w starej prasie, a których czołówek próżno szukać w tak nawet świetnych źródłach, jak filmpolski.pl i e-teatr.pl