Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 czerwca 2016, 22:42 

Posty na Forum KP: 1074
Planowane emisje spektakli TTV w czerwcu (za FB Teatru Telewizji TVP):

TVP Kultura
12.06.2016 (18:10) „Na szkle malowane” reż. Krystyna Janda

TVP Polonia
12.06.2016 (22:05)/13.06.2016 (4:15) i (14:50) "Miarka za miarkę" reż. Tadeusz Bradecki

PostNapisane: 8 czerwca 2016, 22:54 

Posty na Forum KP: 4329
Spektakle, zwłaszcza stare i bardzo stare powinny iść właściwie codziennie i to na kilku programach. Tyle jest tego do nadrobienia. Ja bym sobie życzył oczywiście w pierwszym rzędzie te z Ryszardem Filipskim oraz historyczno-polityczne np. Anders i Begin. Miałem to, ale kiedyś skasowałem...

PostNapisane: 25 czerwca 2016, 15:42 

Na starym forum zamieściłem listę z kilku pierwszych lat Teatru tv, zamieszczam poniżej kolejny rok 1967, a co do dalszych - nie wiem czy to kogoś interesuje ?

1967...

Edit:
Pełna lista emisji znajduje się osobnym wątku.

Moviemaker

PostNapisane: 26 czerwca 2016, 00:31 
ADMINISTRATOR

Interesuje, nawet bardzo! Napisz jakie lata masz w ten sposób skatalogowane. Jeśli jest tego sporo, pomyślę nad sposobem zamieszczania, żeby było bardziej czytelnie.

PostNapisane: 26 czerwca 2016, 22:30 

Posty na Forum KP: 537
Kolego Przemysław, a czy znasz może także nazwiska reżyserów przedstawień, których spisy zamieszczasz?

Wyjaśniam o co chodzi. Odnalazłem w łódzkiej Bibliotece Cyfrowej egzemplarz czasopisma "Odgłosy" z 28 stycznia 1962 roku. Znajduje się w nim recenzja "Kobry". Niestety, dziennikarz skryty za pseudonimem "(CZ)" nie podał jej tytułu, nazywając ją po prostu "łódzką Kobrą", bo została zrealizowana przez ośrodek łódzki TVP.

Tekst ilustrują dwa zdjęcia, w tym aktorki Izabelli Pieńkowskiej obejmowanej ręką. Zdjęcie podpisane jest "Widoczna na zdjęciu tajemnicza ręka należy do Mariusza Gorczyńskiego". W tekście znajduje się ponadto informacja, że reżyserem tej Kobry był Kazimierz Oracz.

Zajrzałem na stare forum na Twój spis z 1962 roku. W styczniu 1962 były trzy Kobry: "Dom nad jeziorem" (11 stycznia), "Reportaż sensacyjny" (18 stycznia) oraz "Zbrodnia na konkurs" (25 stycznia). Treść recenzji wskazuje, że spektakl obracał się wokół sprawek środowiska dziennikarskiego, więc szczególnie by mi pasował ten "Reportaż sensacyjny". No ale pewności nie mam... Jeśli wiesz, którą z tych trzech Kóbr ze stycznia 1962 reżyserował Kazimierz Oracz i czy któraś z nich została zrealizowana przez telewizję łódzką - wdzięczny będę za pomoc.

Co prawda mam wrażenie, że Gorczyński w tej Kobrze nie grał, bo podpis pod zdjęciem sugeruje, że to jest zdjęcie Pieńkowskiej nie z tej Kobry, ale z jakiegoś przedstawienia teatralnego, ale jednak muszę to dokładniej zbadać. :)

PS. Pytałeś powyżej, czy masz zamieszczać dalej, czy kogoś to interesuje. No to i masz odpowiedź. :) Nie tylko interesuje, ale nawet potrafi być bardzo konkretną pomocą, ponieważ zamieszczasz informacje o takich przedstawieniach, których ślady można odnaleźć w starej prasie, a których czołówek próżno szukać w tak nawet świetnych źródłach, jak filmpolski.pl i e-teatr.pl

PostNapisane: 28 czerwca 2016, 20:40 

Posty na Forum KP: 1249
Dziennik Łódzki z 11 stycznia w programie telewizyjnym podaje, że reżyserem "Domu na jeziorze" jest Michał Bogusławski (zmarły niedawno, bo w marcu tego roku).
Zatem, zostaje Ci Rafale już tylko jeden spektakl do eliminacji :) .

Przy okazji witam wszystkich ponownie. Musiałem zmienić lekko ksywę, bo nie było polskich znaków :( .

PostNapisane: 28 czerwca 2016, 23:45 

Posty na Forum KP: 537
Dzięki Krępak, z przyjemnością witam na nowym/starym forum przy okazji. :)

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 07:52 

Posty na Forum KP: 6471
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Musiałem zmienić lekko ksywę, bo nie było polskich znaków :( .

:?: Masz taką samą przecież.

PostNapisane: 29 czerwca 2016, 08:53 

Posty na Forum KP: 1249
karel napisał(a):
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Musiałem zmienić lekko ksywę, bo nie było polskich znaków :( .

:?: Masz taką samą przecież.

Teraz tak, to zasługa naszego drogiego Administratora.

PostNapisane: 2 lipca 2016, 14:06 

Bardzo przepraszam że nie zdążyłem odpowiedzieć na pytanie co do spektaklu. Cieszę się również że spis spektakli interesuje :)

PostNapisane: 2 lipca 2016, 14:11 

Co prawda ta informacja nie dotyczy teatru tv ale za to traktuje do dawnej TVP a więc pozwolę sobie tutaj napisać. Otóż np. w latach 70 np. raz w miesiącu ( w każdym razie nie było specjalnej regularności ) często w poniedziałek na dwójce był DZIEŃ TV ZAGRANICZNEJ i wtedy przez parę godzin emitowano dokumenty, reportaże dotyczące jednego kraju, także filmy, sporadycznie też teatr. Np. w 1975 roku było tak:
10.2.1975 Dzień Szwajcarski
10.3.1975 Dzień Kenii.
14.4.1975 Dzień Kanadyjski.
5.5.1975 Dzień Czechosłowacki
26.5.1975 Dzień Fiński.
16.6.1975 Dzień Francuski.
23.6.1975 Dzień Armeński.
7.7.1975 Wieczór Mongolski.
25.8.1975 Dzień Rumuński.
6.12.1975 Dzień Słowacki.
29.12.1975 Dzień Kubański.

PostNapisane: 23 sierpnia 2016, 14:17 

Posty na Forum KP: 1074
W wakacyjny czas w TVP czekałem choćby na sierpniowe "Kobry" ale się nie doczekałm. Tymczasem odkryłem kilka pereł dostępnych tutaj.Chociażby "Marmieładow", monodram Jana Świderskiego.

http://ninateka.pl/kolekcja-teatralna/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]