,,Najważniejszy dzień życia" to bardzo interesująca pozycja z tamtych lat, trochę zapomniana i przez to chyba nie specjalnie obecnie doceniana... Przede wszystkim ciekawy pomysł wyjściowy. Dla mnie każdy z tych jedno tytułowych odcinków cyklu interesujący, choć dwa, trzy faktycznie wybijające się ponad resztę. Świetne aktorstwo, w tym kilka kreacji...ja dorzuciłbym jeszcze role Mariana Kociniaka jako docenta Kozłowskiego(scena gdy zszokowany ogląda teściową w telewizji to majstersztyk), Janusza Kłosińskiego w roli burmistrza, Izabeli Olszewskiej czyli koleżanki z pokoju nauczycielskiego tytułowego Brody i Stanisława Michalskiego w roli sympatycznego sierżanta Marczaka... oraz wspomniał o debiutach na szklanym ekranie Grażyny Szapołowskiej czy Tomasza Borkowego...i jednej z pierwszych ról Bożeny Adamek jako uczennicy czwartej klasy liceum im. Benedykta z Jasienia. W ogóle co to za klasa

...mamy tam jeszcze Monikę Niemczyk i wymienionego wcześniej przeze mnie Borkowego...
Po za wspomnianym przez Moviemakera reporterem radiowym który łączy wszystkie odcinki cyklu, mamy też w trzech filmach postać mężczyzny bardzo lubiącego alkohol w którego w każdym wypadku wcielił się Zdzisław Maklakiewicz, a w dwóch lowelasa którego gra Marek Barbasiewicz...
Moje podium
1. ,,Gra"
2. ,,Broda"
3. ,,Uszczelka"
...i dalej
4. ,,Telefon"
5. ,,Karuzela"
6. ,,Złoto"
7. ,,Katastrofa"
8. ,,Strzał"
9. ,,Gąszcz"
p.s... i zgodzę się młodym Piotrusiem Kozłowskim, że panie z grupy baletowej Marty Bochenek są "fajowo ładne"