Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 14:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Minuta ciszy"
PostNapisane: 29 października 2022, 11:58 

Posty na Forum KP: 6471
Trzeba przyznać, że w dość specyficzny sposób Jacek Lusiński uczcił pamięć swoich rodziców (taką dedykację mamy w czołówce), kręcąc serial o emerytowanym listonoszu, który zaczyna prowadzić zakład pogrzebowy w małym miasteczku na - prawdopodobnie - południu Polski. Fabuła jest dość karkołomna, ale może ma jakieś pokrycie w faktach, nie wiem.
"Minuta ciszy" to serial w modnej ostatnio konwencji, a więc niby na serio, ale z tzw. jajem i przymrużeniem oka. Dobrze się to ogląda, bo i zagrane dobrze. Więckiewicz, Zbrojewicz, Konieczna prezentują tradycyjnie solidny poziom. Na wyróżnienie zasługuje też Karolina Bruchnicka (znana choćby z głównej roli w "Córce trenera"), która jest tu flegmatyczna, a jednocześnie zdecydowana, ostra i zmysłowa. Ma w sobie coś z Michaliny Olszańskiej, ale przy okazji jest bezpretensjonalna. Mam nadzieję, że jej kariera będzie się właściwie rozwijać i zobaczymy ją w wielu ciekawych rolach. Wyróżniłbym też Ireneusza Kozioła w roli oschłego i dość cynicznego proboszcza. Z kolei główny adwersarz bohatera granego przez Więckiewicz wydaje mi się nakreślony zbyt grubą kreską nawet wziąwszy pod uwagę konwencję serialu.
Nie wiem, czemu miały służyć "fredrowskie" nazwiska typu: Major, Wieczny, Zasada. Strasznie to banalne. No i ksywa postaci granej przez Bobika - "Nuta". Bo skończył liceum muzyczne i gra na trąbce... Naprawdę można się było nieco bardziej wysilić. Jeden "Nuta" już w polskim kinie był i chyba wystarczy. Nieznośnie przewidywalny jest również wątek romansowy, który był oczywisty w zasadzie od pierwszego momentu, w którym został zasygnalizowany.
Jest w serialu Lusińskiego kawałek polskiej prowincji, z jej zwyczajami i uprzedzeniami; są bohaterowie z pokręconymi życiorysami, w gruncie rzeczy mocno nieszczęśliwi, choć z pozoru wcale na takich wyglądają. Całość jednak jest nieco zbyt gładka i momentami zdecydowanie za prosta w rozwiązaniach fabularnych, ale aktorstwo i dialogi przynajmniej w pewnym stopniu rekompensują wspomniane braki.
6/10

PostNapisane: 9 listopada 2022, 18:52 
ADMINISTRATOR

Jestem świeżo po seansie serialu :-) Rzecz na pewno oryginalna i fajnie podana. Te retrospekcje z udziałem Zbrojewicza ciekawie zrobione, zarówno od strony technicznej jak i merytorycznej ;-) Mam wrażenie, że z kolejnymi odcinkami serial troszkę "siada" a przynajmniej jest nierówny. Są wątki trochę naciągane (np. jakieś "walki mma" głównych bohaterów...) ale jest też sporo "perełek" dla miłośników czarnego humoru :icon_lol: Karolina Bruchnicka akurat mnie "nie kupiła" - w "Córce trenera" była moim zdaniem lepsza ale to subiektywna ocena.

Nazwiska Zasada czy Major może i banalne ale... ile z nich można "wyciągnąć" ;-) Ot choćby hasło reklamowe "Pogrzeby z zasadami". Przynajmniej coś innego niż ciągle "Nowaki i Kowalskie" (bez urazy) :-D Jeśli chodzi o "Nutę" zgadzam się w 100% - jakieś takie zbyt "pretensjonalne" w kontekście Vabanku.

Pozwolę sobie jeszcze wspomnieć o roli naszego kolegi Rafała, którego zawsze miło zobaczyć na ekranie! :-)

5,5/10

PostNapisane: 9 listopada 2022, 18:56 

Rafał? A gdzie on tam był?! I czemu nic nie mówi na ten temat? :icon_eek:

PostNapisane: 9 listopada 2022, 18:58 
ADMINISTRATOR

Patrz prosektorium / kostnica :-) Kiedy główny bohater przypomina sobie pewną sytuację z przeszłości.

PostNapisane: 9 listopada 2022, 22:41 

Posty na Forum KP: 537
Ale co ja mam mówić? To przecież mój zawód, no, robota. Trudno żebym Was informował o każdym epizodzie, Koleżanki i Koledzy. :-)
Rzeczywiście kostnica w trzecim odcinku. :-)

PostNapisane: 10 listopada 2022, 08:40 

No o każdym nie, ale jak już powstał temat dotyczący produkcji, to możesz napomknąć o tym, że warto Cię wypatrywać. ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]