Cytuj:
siłą rzeczy pisali to tak, żeby w jednej kamienicy zmieścić każdy możliwy typ człowieka.
He he. Wyobrażacie sobie taki serial współczesnie? W jednej kamienicy obsadzić mieszkaniami rodzinę wyznająca kult PIS, w drugim kult PO, w trzecim wyznawców Rydzyka itd..
Ciężko byłoby z tego zrobić komedię, Raczej jakiś kryminał, ale... może to i niezły pomysł na serial. Ciekawe czy ktoś podjąłby się produkcji i emisji takiego sitcomu z politycznym kontekstem.
A co do serialu Dom musze powiedzieć że to mój ulubiony serial. niestety tylko odcinki z lat 80 gdzie historia nie jest przytłoczona jakimś mdłym miziu-miziu kilku par na raz jak w późniejszych odcinkach z Fronczewskim i Romantowską tworzących jakies nudne dłużyzny. Podoba mi się ten serial na tyle że nie widzę żadnych wad
. Aktorzy obsadzeni idealnie (może poza Kołbasiukiem a zwłaszcza Pacułą), scenariusz świetny, akcja wartka, watków mnóstwo, humor, tragizm, gra aktorska... wszystko dla mnie idealnie.
Następne serie to mam wrażenie juz były trochę robione pod młodszego widza i jakoś tak trochę za bardzo uwspółczesnione. Zresztą... Czasem widać ze to lata 90. Te wczesne odcinki z Popiołkiem to było coś w rodzaju epopei a później to się zrobił film rodzajowy o perypetiach sercowych bohaterów. Nie dla mnie.