Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 stycznia 2021, 12:25 

Posty na Forum KP: 6471
Wykruszają się aktorzy-łącznicy epok...
Kotys zaczynał przecież w "Pokoleniu" Wajdy, a ostatnią rolę filmową zagrał w " Bogach" Palkowskiego.
Oczywiście największą popularność przyniosły mu występy w "Świecie według Kiepskich", którego ja akurat nigdy w zasadzie nie oglądałem, ale karierę miał przebogatą, z bardzo różnymi mimo wszystko rolami. Bywał groźny, ale i śmieszny, a czasem łączył te dwie cechy. Brat Lutka Danielaka w "Wodzireju", zabawne role u Machulskiego ("Vabank" - cudowna scena z "alibi" Kramera, "Kingsajz" i kobitki ), pamiętny epizod w "Rozmowach kontrolowanych" i wiele innych ról, które z nami zostaną. Zawsze niesłychanie wyrazisty na filmowym drugim planie.

PostNapisane: 28 stycznia 2021, 13:12 

Posty na Forum KP: 1006
Oj, świetny aktor. Ze względu na emploi nie predysponowny może do grania wszystkiego, ale jako charakterystyczny, wrecz idealny. Tak wiele genialnych ról na szklanym ekranie, że aż ciężko wybrać te najlepsze. No, ale gdybym miał się pokusić to oprócz tych wymienionych przez Karela, u Falka i Machulskiego, na pewno Waluś z serialu ''Popielec'. Widzę go również go również zapamiętałe mielącego literaturę w ''O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji'' Szulkina, ale niewątpliwie w pamięci ogółu na wieki wieków zostanie Paździochem

PostNapisane: 28 stycznia 2021, 14:22 

Posty na Forum KP: 2675
Poza mniejszymi rolami Kotys to wspaniala, przejmujaca rola w filmie "Tate" i świetny występ w nielubianym przez Karela "Erratum"

PostNapisane: 28 stycznia 2021, 14:38 

Posty na Forum KP: 1249
Znakomity epizodysta, prawdopodobnie najchętniej angażowany aktor (obok Zbigniewa Buczkowskiego). Po przeczytaniu książki Buczkowskiego, w której autor mówił o sobie, że po śmierci Niemczyka, z żyjących aktorów ma na koncie chyba najwięcej ról, od razu pomyślałem o Kotysie. Policzyłem role obydwu panów i wyszły mniej więcej podobne liczby. Teraz Buczkowski rzeczywiście może o sobie powiedzieć - "mam najwięcej na koncie" ;)
Wracając do Kotysa - głównie aktor drugoplanowy, niemniej grywał też ważne, główne role: m.in w "Erratum" i "Niedzielnych dzieciach". Bardzo go ceniłem i lubiłem, zapadły mi w pamięć jego wcielenia w serialach "chłopskich": "Popielec", czy "W słońcu i w deszczu". A i wbrew pozorom "Kiepscy" dawali mu spore pole do popisu. Oceniając z pozycji widza, jednak laika: dla mnie to prawdziwy profesjonalista.

PostNapisane: 28 stycznia 2021, 15:19 

Posty na Forum KP: 537
Wspaniały aktor drugiego planu, który po wielu latach uznania przez znawców i miłośników - dzięki "Kiepskim" doczekał się też wielkiej popularności wśród mniej znających polskie kino widzów. Trudno zliczyć wspaniałe role filmowe, a przecież i Senator w "Dziadach" i Kaliban w Burzy - i inne role zagrane na deskach teatrów wrocławskich i łódzkich - składają się na całokształt dorobku tego wytrawnego Mistrza Drugiego Planu. Szerzej opiszę Kotysa w artykule na blogu. Bardzo smutna wiadomość, choć od czasu, gdy Kotys w 2018 roku ledwo wyszedł z zapalenia płuc - było powszechnie wiadomo, że traci siły... 88 lat. Tak czy owak piękny wiek.

PostNapisane: 28 stycznia 2021, 16:03 

karel napisał(a):
zabawne role u Machulskiego ("Vabank" - cudowna scena z "alibi" Kramera, "Kingsajz".

Wczesniej jeden z najfajniejszych dialogow w filmie
- Duńczyk? Nie znam.
- To dziwne, byl pana szefem.
- Musiałem byc chory.
(banknot)
- A teraz?
- A teraz jestem zdrowy.

PostNapisane: 28 stycznia 2021, 19:07 

Posty na Forum KP: 6173
Fantastycznie długa kariera i bogaty dorobek. Pan Ryszard się nagrał za dziesięciu. Był istną chodząca historią kina powojennego: w "Pokoleniu" przecież debiutował z młodziutkim Cybulskim, ledwie co opierzonym Łomnickim, czy "małoletnim" Polańskim. Mój Boże...

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 10:33 

Multum ról drugoplanowych i epizodycznych.
Milicjant w budce telefonicznej z " Rozmów kontrolowanych", kanciarz z Wrocławia w " Wielkim Szu", sprzedawca kota w "Samych swoich", radziecki saper w " Czterech pancernych i psie" czy maszynista parowozu w " Psach 2". Często grywał portierów/strażników w hotelach robotniczych czy akademikach. Pierwszoplanową rolę praktycznie tylko raz powierzyła mu Agnieszka Holland w "Niedzielnych dzieciach".

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 11:35 

Posty na Forum KP: 1006
MARAS napisał(a):
. Pierwszoplanową rolę praktycznie tylko raz powierzyła mu Agnieszka Holland w "Niedzielnych dzieciach".

Maras, czy aby na pewno...a 'Tate'' o którym wspomina wyżej Holt. Ja akurat nie widziałem, ale najwyraźniej Kotys gra tam pierwsze skrzypce.

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 12:24 

Posty na Forum KP: 1073
Sebastian999 napisał(a):
MARAS napisał(a):
. Pierwszoplanową rolę praktycznie tylko raz powierzyła mu Agnieszka Holland w "Niedzielnych dzieciach".

Maras, czy aby na pewno...a 'Tate'' o którym wspomina wyżej Holt. Ja akurat nie widziałem, ale najwyraźniej Kotys gra tam pierwsze skrzypce.

Przy czym znaczące, że oba filmy telewizyjne, a "Tate" rzadko powtarzany, też nie znam.

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 14:44 

"Tate" to piekny film, klimatem troche przypominający "Jeszcze tylko ten las" z Ryszardą Hanin. Nalrawdę polecam, jesli gdzies bedzie powtarzany.

PostNapisane: 30 stycznia 2021, 00:18 

Biję się w pierś, rzeczywiście moje niedopatrzenie co do "Tate", ale wynika to z tego, że jeszcze tego filmu nie oglądałem, podobnie jak koledzy-przedmówcy.
Może ktoś ma ten film w zasobach własnych i podzieli się nim? Ja jestem jak najbardziej chętny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]