Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 08:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 listopada 2017, 14:54 

Posty na Forum KP: 1073
Chojrak napisał(a):
Pan Anatol napisał(a):
Jeszcze a propos "Kontraktu" i jego komediowości, kwestionowanej przez Chojraka, dziś obejrzałem dłuższy fragment programu "100 pytań do Krzysztofa Zanussiego" i tam sam reżyser stwierdził, że ten film "został odebrany jako komedia i chyba rzeczywiście nią jest". :)

E tam, jaka to komedia? Typowy dramat obyczajowy. Zdanie twórcy nie może być decydujące, w końcu nie jest tu obiektywny... ;) Jeżeli to komedia, to wszystko może być komedią.
Ale popytam go, jak się spotkamy.

Może w tym wypadku trzeba nieco zmodyfikować kryteria i uznać, że "jak na Zanussiego" to komedia ;)

PostNapisane: 13 kwietnia 2018, 00:29 

Miesiąc ten rozpocząłem od obejrzenia "Imperatywu" (1 kwietnia), a w tym miesiącu ostrzę sobie zęby na coś, co budzi moje zainteresowanie już od prawie roku. Piszę tę wiadomość tuż po zapoznaniu się z polsko-włosko-amerykańską koprodukcją pt. "Jan Paweł II" (nie mylić z "Jan Paweł II: Nie lękajcie się" z tego samego roku), a także po wczorajszym seansie "Przed sklepem jubilera" (ekranizacji sztuki autorstwa Karola Wojtyły z 1989 z udziałem m.in. Burta Lancastera i Daniela Olbrychskiego). W tym temacie wspominałem o tym, że nieobca jest też mi inna adaptacja filmowa papieskiego dzieła, którą zajął się sam Zanussi ("Brat naszego Boga").

"Z dalekiego kraju" budzi moją ciekawość nie tylko przez to, że to opowieść odnosząca się do postaci papieża. W poprzednim roku zachwycałem się twórczością Wojciecha Kilara na tyle, że szukałem jego utworów nawet mimo tego, że nie obejrzałem filmu, z którego dana kompozycja pochodziła. Tak dowiedziałem się o muzyce do "Z dalekiego kraju":

https://www.youtube.com/watch?v=M-8Qe55KURA

Wczoraj miałem przyjemność usłyszeć ją znowu, kiedy zabrzmiała w zbiorze nowel zatytułowanym "Solidarność, Solidarność...". Jedną z wielu krótkometrażówek była dokumentalna wycieczka Zanussiego w czasy kręcenia filmu. Myślałem już dawno temu, by obejrzeć ten tytuł, ale nie mogłem go znaleźć. A teraz internet kusi mnie skorzystaniem z YT albo z gloria.tv, gdzie umieścił go jeden z wielu życzliwców. Przez bardzo długi czas unikałem filmów dłuższych niż 2 godziny, bo uważałem, że nie starczy mi czasu, ale teraz chciałbym to nadrobić tym bardziej, że po raz kolejny pod kierunkiem polskiego twórcy zebrało się grono zarówno wybitnych aktorów polskich, jak i zagranicznych (Sam Neill, znany mi z "Doktora Żywago" z 2002). A ponieważ unikam czytania opisów fabuły, aby pozwolić fabule na zaskoczenie mnie, zastanawiam się, jaką rolę pełni w tej historii "dowódca oddziału partyzanckiego (Olbrychski). ;)

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 9 sierpnia 2018, 18:43 

Posty na Forum KP: 6173
"Dzięki uprzejmości pana Krzysztofa Zanussiego miałem ostatnio okazję obejrzeć "Eter", jego najnowszy film. Dwa dni po seansie nadal jestem wbity w fotel."

https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci ... ie/nzyd58x

Czyżby wielki powrót mistrza?

PostNapisane: 9 sierpnia 2018, 18:48 

Posty na Forum KP: 2318
Dobrze by było, ale takie pojedyncze opinie nie są miarodajne. Pozostaje czekać na recenzje z Gdyni.

PostNapisane: 17 grudnia 2018, 18:05 

Posty na Forum KP: 6173
Filmu nie widziałem jeszcze, ale byli znajomi..i wszyscy (8 osób) na nie.

Wypowiedział się Varga i on jest na bardzo duże NIE.

"Eter" dla cymbałów, czyli Zanussi, mistrz komunałów, powraca

"Jeśli ktoś mi ostatnio ostentacyjnie powiedział prosto w twarz, żem idiota, to był to reżyser „Eteru”. Gdyby to było do mnie personalnie skierowane – przyjąłbym z pokorą, ale żeby wszystkich widzów za niedorozwiniętych uważać? Bóg Zanussiemu powiedział, że żaden człowiek nie skuma jego, Zanussiego, finezji i trzeba mu pałą wbić do łba, jak ma dzieło geniusza pojmować? Sam Zanussi jakiś tajemny pakt musiał podpisać: w wiodących gazetach i tygodnikach żadnych recenzji „Eteru” nie widziałem, a jedynie masywne i w pozycji klęcznej robione wywiady z mistrzem, klarującym ludowi swe poglądy i doniosłość filmu. Strach padł na krytyków filmowych, że im Zanussi u Pana Boga zbawienia nie załatwi, jak „Eter” skrytykują??

Właśnie, ktoś czytał rzeczowa recenzję "Eteru"?
Po czymś takim strach iść do kina... Ktoś z koleżeństwa był?

PostNapisane: 17 grudnia 2018, 18:18 

Wybierałem się, ale w końcu się nie wybrałem. Jeśli po Nowym Roku będą jeszcze gdzieś to grać w Krakowie, to może pójdę, ale przypuszczam, że po prostu tendencja Zanussiego z ostatnich lat się utrzymuje. Lepiej jeszcze raz zobaczyć "Strukturę kryształu" albo "Iluminację".

PostNapisane: 29 grudnia 2018, 22:28 

Posty na Forum KP: 537
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/269126.html

W czwartym akapicie zabawna wymiana zdań przypomniania. :-)

PostNapisane: 30 grudnia 2018, 23:54 

Posty na Forum KP: 1074
Myślę,że niezbyt znany i rzadko pokazywany teatr TV -"Sesja kastingowa'

https://www.youtube.com/watch?v=RzLnHXjM5gQ

PostNapisane: 31 grudnia 2018, 00:14 

Nie wiem, czy to jakiś błąd w kopii, czy bardzo, ale to bardzo awangardowy eksperyment Zanussiego, ale przez większość tego materiału pojawia się taki bardzo hardkorowy montaż jak u Eisensteina albo Pudowkina, przyprawiający wręcz o zawrót głowy. :-D

PostNapisane: 24 kwietnia 2019, 10:50 

Posty na Forum KP: 2675
Wczoraj po raz nie wiem który obejrzałem "Barwy ochronne". Sam już nie wiem, co mnie w tym filmie tak urzeka i dlaczego to Zapasiewicz.

PostNapisane: 24 kwietnia 2019, 13:47 

Posty na Forum KP: 6471
To jest wersja zrekonstruowana, więc nagrałem, żeby obejrzeć również po raz nie wiem który. :-)

PostNapisane: 24 kwietnia 2019, 19:08 

Ja, jako że wykosztowałem się na ten box of Martina Scorsese, to mogę się cieszyć tym filmem w najwyższej dostępnej jakości. ;-) "Barwy ochronne" to niewątpliwie bardzo dobry film, ale jakoś znacznie większe wrażenie robiły na mnie te dwa wcześniejsze dzieła Zanussiego, bardziej, powiedziałbym, modernistyczne: "Struktura kryształu" i "Iluminacja".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]