Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 października 2017, 08:24 

Posty na Forum KP: 1006
Chojrak napisał(a):
Sebastian999 napisał(a):
...a co do samego serialu, to chyba chyba musiał być w trochę ciemniejszych barwach, niż wcześniejsze filmy kinowe Barei.
Bo ja wiem? W tym samym czasie powstaje np. Seksmisja.

...zrobiona przez Machulskiego, który jest w zupełnie innym miejscu na swojej filmowej ścieżce niż weteran Bareja. Z słów które przytoczyłem wyżej wynika jednak, że reżyser czuł, że musi zrobić coś dosadniejszego niż wcześniejsze rzeczy...i zrobił.

Chojrak napisał(a):
Serial ciemny, mało śmieszny, z koszmarną realizacją, a do tego wybitni aktorzy skazani na papierowe role. Jeżeli kogoś on bawi, to super, mnie niestety nie bardzo.

Mnie śmieszy i to bardzo...i przypuszczam, że nie tylko mnie, bo tych " kogoś" jest bardzo dużo...tak jak w przypadku jego wcześniejszych pozycji.

PostNapisane: 12 października 2017, 10:12 

Posty na Forum KP: 537
Sebastian999 napisał(a):
Mnie śmieszy i to bardzo...i przypuszczam, że nie tylko mnie, bo tych " kogoś" jest bardzo dużo...tak jak w przypadku jego wcześniejszych pozycji.

Oczywiście. Bo serial jest - mimo swoich mankamentów - bardzo dobrym lustrem swoich czasów, a do tego świetni aktorzy mimo, że role chwilami nie są zbyt dobrze napisane, grają to doskonale. Serial ma status filmu kultowego i o tym, że tak jest świadczy ilość fanów, istnienie fanowskiej strony: http://www.alternatywy4.net/ i całokształt jego odbioru. I żadne gadanie o złej realizacji czy ciemnym obrazie tego nie zmieni. Już w latach 80 różni entelektualiści próbowali. :) I nie wyszło. Bardzo artystyczne filmy z tamtej epoki leżą sobie spokojnie na półkach, a "Alternatywy 4" żyją. I to bez golizny, przemocy, strzelanin... Serial lubią przedstawiciele różnych grup wiekowych, społecznych, zawodowych, ludzie prości i wykształceni potrafią się na równi dobrze bawić i przerzucać cytatami... Czyli jednak ten serial coś w sobie ma. :)

PostNapisane: 12 października 2017, 11:16 

Dokładnie...chociaż jedna golizna i kilka wystrzałów jest :D :D :D

PostNapisane: 12 października 2017, 11:40 

Z tym, że doceniając ten fakt - rozumiem także, że można osobiście odbierać serial całkiem inaczej. Moja mama jakoś strasznie emocjonalnie odebrała to zakończenie z awansem Anioła, pewnie to z powodu życia w tamtych czasach i obserwowania tego typu karier, natomiast i ja dostrzegam w "Alternatywy 4" tę obyczajowo-społeczną ponurość. Ona przewija się przez cały serial, a triumfalny wzrok Anioła na końcu jest kropką nad i. Co nie umniejsza faktu, że serial jest zabawny i dobrze zagrany przez świetnych aktorów.

PostNapisane: 12 października 2017, 12:29 

Ja nie kwestionuję takiego odbioru...ale może być naprawdę różny. Też posłużę się bardzo bliskim przykładem. Moja mama na tym serialu bawi sie świetnie, mimo iż wiele się naogladała w pracy różnych dziwnych awansów, dyrektorów, prezesów nad sobą, którzy się wyjątkowo nie sprawdzili w innych miejscach, czy wręcz skompromitowali, a jednak mięciutkio lądowali w miejscu jej pracy...niczym Stanisław Anioł.

PostNapisane: 12 października 2017, 13:00 

Posty na Forum KP: 6173
Sebastian999 napisał(a):
...zrobiona przez Machulskiego, który jest w zupełnie innym miejscu na swojej filmowej ścieżce niż weteran Bareja. Z słów które przytoczyłem wyżej wynika jednak, że reżyser czuł, że musi zrobić coś dosadniejszego niż wcześniejsze rzeczy...i zrobił.
Dosadniejszego? A kogoż on tam tak dosadnie właściwie chłoszcze?
Pisałeś, że ta "ciemność" wynikała z czasu stanu wojennego, no więc Machulski wykazał, że niekoniecznie był to wymóg sine qua non.

Rafal Dajbor napisał(a):
Sebastian999 napisał(a):

Oczywiście. Bo serial jest - mimo swoich mankamentów - bardzo dobrym lustrem swoich czasów, a do tego świetni aktorzy mimo, że role chwilami nie są zbyt dobrze napisane, grają to doskonale.
Takim bezpośrednim lustrem to znowu nie jest: ilu pastowanych Murzynów łaziło wtedy w Warszawie, ilu było TAKICH Aniołów, zamurowanych mieszkań, ile robotów kolejkowych? Podobnie jak w poprzednich filmach są tu przecież liczne alegorie, a nawet kosmiczne wymysły. Aktorzy grają doskonale źle napisane role, hmmm, to o ile fajniej gdyby zagrali JEDNAK te dobrze napisane...

Rafal Dajbor napisał(a):
Serial ma status filmu kultowego i o tym, że tak jest świadczy ilość fanów, istnienie fanowskiej strony: http://www.alternatywy4.net/ i całokształt jego odbioru. I żadne gadanie o złej realizacji czy ciemnym obrazie tego nie zmieni.
A któż by śmiał atakować tę kultowość? Zenek Martyniuk też jest kultowy, a ilu Panie ma fanów! Bardzo fajnie, że ludzie ten serial lubią i kultywują, nie zmienia to jednak tego, co o nim napisałem.

Rafal Dajbor napisał(a):
Już w latach 80 różni entelektualiści próbowali. :) I nie wyszło. Bardzo artystyczne filmy z tamtej epoki leżą sobie spokojnie na półkach, a "Alternatywy 4" żyją.
Brak artyzmu, słabizny scenariusza, co tam jeszcze masz z tych zachwytów? ;)

Rafal Dajbor napisał(a):
Serial lubią przedstawiciele różnych grup wiekowych, społecznych, zawodowych, ludzie prości i wykształceni potrafią się na równi dobrze bawić i przerzucać cytatami... Czyli jednak ten serial coś w sobie ma. :)
Spokojnie, nigdzie nie pisałem, że ten serial to gniot pierwszej wody. Jest jednak dla mnie zdecydowanie słabszy w dorobku mistrza Barei. Mnie zupełnie nie przeszkadza, że ktoś ma inne zdanie.
Co do przerzucania się cytatami, to widać ani ze mnie prosty ludź, ani wykształcony... Marnie bowiem z tymi cytatami i to żenująco marnie:
https://pl.wikiquote.org/wiki/Alternatywy_4

One nawet nie przejeżdżały obok np. cytatów z Misia, które i owszem są cały czas w obiegu i które dzieli kosmiczne odległość od tych z Altenatyw4. Gdzie tam groteska, zaskoczenie, absurd, poezja, językowa perwersja, czy słowna anarchia, które przesądziły o sukcesie Barei w kinie?

Ale żeby już nie przeginać: skoro seriale Barei są pełne humoru i klasy (miliony się nie mogą mylić), tzn., że ja jestem widać głuchawy na tym odcinku i tyle. Bo zaczyna wychodzić, że jestem jakimś zaprzysięgłym wrogiem tego zacnego reżysera, a jest przecież odwrotnie.

PostNapisane: 12 października 2017, 13:41 

Chojrak napisał(a):
Zenek Martyniuk też jest kultowy, a ilu Panie ma fanów!

Zupełnie nie trafione porównanie, nawet jeśli miało być w zamierzeniu prześmiewcze. Zenek Martyniuk to współczesna gwiazda popularnego nurtu muzyki tanecznej. Współczesna - a o tym, czy stanie się kultowy czy nie - zdecydują lata. Serial Barei ma jak na obecną chwilę niemal 35 lat i jego odbiór został już zweryfikowany upływem czasu.

Chojrak napisał(a):
zamurowanych mieszkań

We wszystkich innych kwestiach z powyższego wpisu możemy się pięknie różnić, albo też do pewnego stopnia zgadzać, a do pewnego nie. Ale tu to chyba jednak byli "Zmiennicy", a nie "Alternatywy 4"? ;)

PostNapisane: 12 października 2017, 15:00 

Chojrak napisał(a):
Sebastian999 napisał(a):
Dosadniejszego? A kogoż on tam tak dosadnie właściwie chłoszcze?

Ciężko się dyskutuje z kimś co nie pamięta własnych wpisów...
Proszę bardzo, pozwolę zacytować tu Ciebie samego

Chojrak napisał(a):
Wyjaśniam zatem. Moim skromnym zdaniem blok (Miś, CMZJMZ, Brunet, Nie ma róży, Poszukiwany) są SŁONECZNE, zaś oba seriale (Zmiennicy i Alternatywy 4) są POCHMURNE. W filmach z zestawu nr 1 mamy komiczne opowieści z najweselszego baraku, jest jakaś tam opresyjna władza, ale za bardzo jej nie widać, a jak już, to boki można zrywać z jej głupoty i nieporadności. To są opowieści ciepło traktujące wszystkich bohaterów, nawet wiecznego dyrektora, czy kombinatora mieszkaniowego Dąbczaka.
W zestawie nr 2 jest skrajnie inaczej: tu już dość dobrze widzimy oprawców (Anioł, prezes spółdzielni, dzielnicowy itd.), a nawet ci tłamszeni przez nich też okazują swoje negatywne cechy. (Gdybyśmy mieli czas przyjrzeć się bohaterom Misia, to też pewnie by coś zaczęło wyłazić, ale nie ma tam na to czasu.) W zestawie nr2 wychodzi Polactwo, co nie jest widokiem miłym, zwłaszcza w komedii

Chojrak napisał(a):
Pisałeś, że ta "ciemność" wynikała z czasu stanu wojennego, no więc Machulski wykazał, że niekoniecznie był to wymóg sine qua non.

Dla Machuslkiego widocznie nie był, przecież nie bez powodu napisałem, że to jego drugi film. Przypominam, debiutował komedią kryminalną w stylu retro. Bareja był w trochę innym miejscu, nakręcił już sporo komedii - od pocztówkowych, nie inwazyjnych po te dosyć mocno punktujące rzeczywistość, ale co wynika z przytoczonych przeze mnie słów reżysera, chciał jeszcze mocniej...pochmurniej używając Twojej pogodowej nomenklatury.

Chojrak napisał(a):
Marnie bowiem z tymi cytatami i to żenująco marnie:
https://pl.wikiquote.org/wiki/Alternatywy_4

One nawet nie przejeżdżały obok np. cytatów z Misia, które i owszem są cały czas w obiegu i które dzieli kosmiczne odległość od tych z Altenatyw4. Gdzie tam groteska, zaskoczenie, absurd, poezja, językowa perwersja, czy słowna anarchia, które przesądziły o sukcesie Barei w kinie?

Postaram się znaleźć ciekawsze, obiecuję...może znajdzie sie nawet jakaś nutka poezji i absurd, czy "słowna anarchia"...i nie będę korzystał z wikipedii.

Rafal Dajbor napisał(a):
Chojrak napisał(a):
zamurowanych mieszkań

We wszystkich innych kwestiach z powyższego wpisu możemy się pięknie różnić, albo też do pewnego stopnia zgadzać, a do pewnego nie. Ale tu to chyba jednak byli "Zmiennicy", a nie "Alternatywy 4"? ;)

Zamurowane mieszkania były i tu i tu...w ,,Zmiennikach" jeszcze z człowiekiem w srodku... :)

Ostatnio edytowano 12 października 2017, 15:37 przez Sebastian999, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 października 2017, 16:02 

A to możliwe, muszę sobie zatem "Alternatywy" odświeżyć. :)

PostNapisane: 13 października 2017, 15:13 

Posty na Forum KP: 2675
Z tą słabością cytatów z Alternatyw to bym nie przesadzał.
Moze moj oddział w szpitalu jest jakis specyficzny, ale takie sformułwania jak "to musi byc straszny zboczeniec", "zeby wyjść, trzeba wczesniej trochę posiedzieć", "Balcerkową podgląda, doktór?" fruwają miedzy nami dosc czesto.

PostNapisane: 13 października 2017, 15:20 

Oczywiście. Takich cytatów jest pełno. Tylko krążą po prostu pomiędzy ludźmi, niekoniecznie zaś wykazuje je mega-giga-super-hiper-źródło naukowo-historyczno-nieomylne, czyli ciocia Wiki.

PostNapisane: 13 października 2017, 19:33 

Posty na Forum KP: 254
Kiedyś w takim jednym sklepie nie dla idiotów, kumpel podsunął mi dvd takiego jednego kabaretu.
Pojechałem Winnickim: Te kabarety... Cholera... Nie no! Ja też się lubię pośmiać, prawda...

A w tym momencie gdzieś za pólkami jakaś kobiecy głos odpowiedział:
- Kabarety też! Tylko później, później! Jak się to wszystko wiecie.... Jakoś okrzepnie...

Uśmialiśmy się niewąsko :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]