Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ,,Botoks"
PostNapisane: 3 października 2017, 14:32 

Posty na Forum KP: 537
karel napisał(a):
Jakiś czas temu wpadła mi w ręce "Gazeta telewizyjna" chyba z roku 2002, albo 2003, czyli nie z czasów prehistorycznych: wielka, kilkudziesięciostronicowa szpalta, szerokie omówienia filmów, rozbudowane recenzje, felietony, rysunki satyryczne, listy, ciekawostki historyczne, wywiady itp., itd. Aż mi szczęka opadła, bo niby czytam tę gazetę od lat, ale jako, że człowiek szybko zapomina, to nie pamiętałem aż tak dobrze jak ów dodatek do "GW" się zmienił. Dziś to w sumie kolorowa broszurka z wieloma artykułami sponsorowanymi (musowo o serialach). Opisy i oceny filmów teoretycznie jeszcze się w niej mieszczą, ale wygląda to tak, jakby były tam wciskane na siłę.

Tak, to prawda. Mam w swojej Bibliotece Mariusza Gorczyńskiego, czyli prowadzonym przeze mnie systematycznie zbiorze wszystkich wydawnictw drukowanych, w których znajduje się zdjęcie lub nazwisko MG kilka Gazet Telewizyjnych z lat 2006/2007 i mam z 2015 (już pod nazwą Wyborcza TV). Różnica jest uderzająca i polegająca dokładnie właśnie na tym, co napisałeś.

Teoretycznie zgadzam się z obniżaniem poziomu, ale...... Z drugiej strony z racji zarówno hobbystycznych jak i zawodowych (to się u mnie często mocno przeplata) przekopałem się w życiu przez tony artykułów/recenzji/analiz i właściwie w każdej epoce słychać to samo - że kiedyś nawet rozrywka była szlachetniejsza, że to, co lat temu ileś tam uchodziło za dno - dziś wydaje się czymś na niezłym poziomie, i tak dalej, i tak dalej... Więc mam do tego nieco dystansu. Takie narzekania były zawsze.

PostNapisane: 3 października 2017, 21:35 

Posty na Forum KP: 1006
Teslicus napisał(a):
"

I tak Botoks jest sukcesem. Ale jest pocieszenie – istnieje możliwość, że Vega zrobi dokładnie to samo co większość reżyserów jego pokroju. Będzie wciąż próbował tej samej sztuczki. Zwierz daje mu góra dwa filmy a potem się będziemy zastanawiali jak się nazywał ten reżyser, któremu wydawało się, że można nauczyć się fachu od oglądania Pulp Fiction".

Powyższy cytat pochodzi z wpisu pt. "10 przyczyn dla których Botoks odniósł sukces czyli to nie jest recenzja tego filmu" autorstwa cytowanej na tym forum po wielokroć przeze mnie Katarzyny Czajki:

http://zpopk.pl/botoks.html

Cały czas próbuje tej sztuczki, bo,,Botoks" jest którymś z kolei...a reżyser pracuje obecnie nad czterema projektami !
...i nie tylko ogląda ,,Pulp fiction", ale zapożyczył również z filmu Tarantino nazwisko... :D

PostNapisane: 5 października 2017, 02:52 

Posty na Forum KP: 6173
Teslicus napisał(a):
"10 przyczyn dla których Botoks odniósł sukces czyli to nie jest recenzja tego filmu"

http://zpopk.pl/botoks.html

Przejrzałem te 10 punktów. B. marne one są.
Cytuj:
Zacznijmy od faktów. Polacy lubią chodzić do kina na polskie produkcje.
No ale na Zanussiego jakby mniej niż na Vegę, więc argument z czapy, nic nie tłumaczący. Patrzę na Box Office z 15-17 Września - 1-sze miejsce "To" film zagraniczny (411 438 widzów), film polski na pozycji nr 3 "Tarapaty" ( 32 369 widzów), więc lubią polskie, ale idą na amerykańskie? ;)
A te "50 twarzy Greya" (834 479 widzów w weekend otwarcia), to były polskie, bo nie pamiętam? A ile osób poszło na polski film pt. "Ida", któremu nawet Oscar niewiele pomógł?

Cytuj:
Widzicie każdy film wchodzący na ekrany musi zmierzyć się z potencjalną konkurencją.
Serio? A z jaką konkurencją zetknął się np. "Smoleńsk"?

Cytuj:
kina – ponownie nie mając żadnego wielkiego hitu i pamiętając o popularności obu Pitbulli zdecydowały się na zabieg jaki zdarza się rzadko, ale zawsze skutkuje. Jednego dnia seanse Botoksu są nawet co godzinę.
To świadczy o dobrym rozeznaniu kiniarzy, ostatnie filmy Zanussiego można by dawać co 5 minut i tak by nikt nie przyszedł...
Cytuj:
Do tego odpowiednio przygotowane plakaty.
Aha, wystarczą odpowiednie plakaty i przyjdą miliony. To po co ładować w film, jak wystarczy w reklamę?
Cytuj:
Vega ma już istniejącą wyrobioną widownię. Ta widownia była mile zaskoczona Pitbullem – który jeszcze jako tako miał sens.
Np. ja byłem zaskoczony in plus Pitbullem (serialem) i jakoś na filmy kinowe się nie pofatygowałem.

No i finałowy, główny zarzut:
Cytuj:
Polacy są obecnie bardzo marnymi widzami.
Aż lekko przysiadłem z wrażenia. Nie wiem, kto wypisuje te głupotki, ale ten ktoś się myli. Polscy widzowie są tacy sami, jak inni.

Cytuj:
Jeśli przez tyle lat ma się gdzieś jakąkolwiek edukację filmową to czego w sumie się spodziewać? Kino w Polsce to kwestia bardzo prywatna istniejąca poza granicami wykształcenia i edukacji. Ludzie mają dyplomy ale kiedy zaczynamy rozmawiać o kinie niewiele wiedzą.
Ten ktoś sobie wyobraża przymusową "edukację kinową" i jakieś grupowe wyjścia do kin? Tak, kino jest sprawą prywatną i tak powinno zostać. Kino jest rozrywką plebejską, tak startowało i tak jest z nim do dzisiaj. Oczekiwanie, że na filmy Viscontiego będą się ustawiały tysiące ludzi po bilety, a na "Botoks" pójdzie tylko malutki margines jest dość naiwne.

Te 10 punktów, to małe miki w porównaniu z tym, co bełkocze Łukasz Adamski:
https://wpolityce.pl/kultura/360565-bar ... 90-polakow

Cytuj:
A więc nowy Stanisław Bareja? On też był przez krytyków mieszany z błotem, a reżyserzy jak Kazimierz Kutz nie zostawiały na jego warsztacie suchej nitki. Ale to on zapisał się w historii polskiego kina jako najlepszy lustrator PRL.
Czy Bareja był w ogóle lustratorem PRL-u to sprawa nie tak oczywista. Jakoś wydaje mi się, że znalazłbym wiele filmów poza Bareją, które zrobiły to doskonalej i będzie tam też kilka filmów tego "gamonia" Kutza.

Cytuj:
Do dziś jego arcydzieła komedii jak „Alternatywy 4” czy „Miś” są z pamięci cytowane przez kolejne pokolenia Polaków, podczas gdy filmy Kutza zarastają kurzem, z którego wyciągają je jednie filmoznawcy i koneserzy kina. Naród o nich jednak zapomniał. Pamięta natomiast kim jest Anioł.
A więc koneserzy kina i filmoznawcy do odstrzału, naród wie lepiej...

Cytuj:
Ja się ze swoją krytyką poddaję. Wciąż uważam, że filmy Vegi to grafomania. Ale co ja wiem, skoro lud wybrał Vegę.
Panie Adamski, prawdziwy krytyk ma w nosie, co wybiera lud i naród. Jak wygląda polski suweren i jakie ma gusta widzimy już od dawna. Tego kluczenia i intelektualnych wygibasów trudno już więcej znosić. Kinomani czują niesmak, a suweren i tak nie czyta żadnej krytyki.

Adamski lawiruje jak bączek, niby gani, a jednak się ślini z rozmarzeniem:
Cytuj:
Jestem przekonany, że Vega swoim wulgarnym, krwawym i szokującym filmowym pamfletem wpłynie na postrzeganie przez masy służby zdrowia. Skrzywdzi tym wielu uczciwych lekarzy, ale napiętnuje też „doktorów G”.
Piękne czasy: mordujcie wszystkich Bóg rozpozna swoich.

PostNapisane: 5 października 2017, 09:00 

Posty na Forum KP: 537
Cytaty z Adamskiego: "Naród o nich zapomniał", "lud wybrał Vegę", ..."wpłynie na postrzeganie przez masy"...

Szczepkowska mówiła, że 4 czerwca 1989 roku skończył się w Polsce komunizm. Tymczasem w recenzji Adamskiego właśnie wrócił.

PostNapisane: 5 października 2017, 12:17 

Posty na Forum KP: 2675
Wszystko startowało kiedys jako rozrywka plebejska. Nawet rzezba i malarstwo. Z Vegą jest wg mnie problem innego rodzaju. Moim zdaniem on z premedytacją od jakiegos czasu kręci filmy nawet nie dla plebejusza, ile dla mentalnej dresiarni - ale nie chce się do tego głośno przyznać. Woli głosić, ze robi kino wazne spolecznie, demaskatorskie, piętnujące. Bo to zawsze lepiej brzmi i takiemu dresowi, oglądającemu "Botoks", będzie przyjemniej na duszy, gdy się dowie, ze rechoczac na filmie, jednocześnie uczestniczy w cxymś waznym.

Ja uwielbiam dobre kino rozrywkowe, nawet potrafię znaleźć przyjemność w oglądaniu kina klasy B i C - pod warunkiem, ze mam jasno dane do zrozumienia w co gramy. Natomiast Vega jest zakłamany do szpiku kości. W złą stronę w dodatku. Bo co innego, gdy Bareja mówił, ze kręci po prostu komedie - to była informacja dla cenzury i władz. Vega "kłamie" na odwrót i na to usprawiedliwienia innego niz nowe ferrari nie ma.

PostNapisane: 12 października 2017, 01:10 

Wygląda, że Vega jest niewinny:

Cytuj:
To film misyjny, rozszerza światło w świecie ogarniętym ciemnością, dostałem ten film z góry, byłem tylko narzędziem.

http://natemat.pl/219917,patryk-vega-to ... ich-rekach
Zatem może być sądzony, co najwyżej za współudział... ;)

Cytuj:
Ludzie bali się "Botoksu" bo jest najbardziej kontrowersyjny w historii polskiej kinematografii. W rezultacie powstała awantura narodowa, dwa obozy zwolenników i przeciwników filmu – mówił reżyser.
Ho, ho.

PostNapisane: 12 października 2017, 10:20 

Posty na Forum KP: 2318
Myślę, że dobry film o patologii w służbie zdrowia nakręciłby Smarzowski, ale ten wziął sobie za temat Kościół czym pewnie ściągnie na sobie potężne grono przeciwników, a może nawet będą bojkoty.

Vega niestety nie potrafi konstruować fabuł i wychodzi mu zwykle groch z kapustą, czyli masa wątków które kiepsko się że sobą splatają, a przecież nikt mu raczej nie wycina scen jak niegdyś Barei. Może gdyby wziął sobie porządnego scenarzystę, to akcja trzymałaby się kupy. Oczywiście spora część pokochała chyba głównie język filmu o czym świadczy znowu rekordowa liczba widzów, która z pewnością jest obiektem zazdrości w branży, nie koniecznie mam na myśli reżyserów. Tak czy inaczej znowu podbije nam frekwencję na polskich filmach, a kolejna produkcja na sprawdzonym patencie będzie biła rekordy, bez względu na to o kim lub o czym będzie opowiadała, ważne tylko w jaki sposób i z jaką obsadą.

PostNapisane: 12 października 2017, 12:02 

Holt_ napisał(a):

Czy ten film ma w ogole jakieś zalety?
Tak, poza tymi dokumentalnymi, scenę porodu Olgi Bołądź, w miarę realistyczną.
Holt, jesteś lekarzem, ale nie dla każdego taka scena będzie czymś interesującym, zwłaszcza dla facetów... ;)
Czy scena ta ma jakieś głębsze uzasadnienie dla wymowy tego dzieła, czy to tylko dla szokingu? Jest jeszcze sporo czynności fizjologicznych, które można pokazać z detalami, czy to jednak domena kina fabularnego?
Podobno jest tam scena seksualna kobiety z psem i o dziwo już nie tak detalicznie pokazana. Może Vega zostawia to sobie na Botoks cz.2?

Filmu nie widziałem i raczej prędko nie zobaczę, jak reżyser prawi, że dostał polecenie od Boga, to niejako z automatu włączam wszystkie swoje wewnętrzne firerwalle.

PostNapisane: 13 października 2017, 15:03 

Posty na Forum KP: 2675
Miałem takie wrażenie, ze scena została nakręcona po to, by pokazać pracę lekarki granej przez Warnke, jej determinacje, zeby urodzić naturalnie blizniaki, nawet nie do końca uznanymi metodami. I to jest w gruncie rzeczy jedyny realizm, ktory Veha pokazał - tak, w sytuacjach podbramkowych czesto siega po metody, ktore oficjalnie wychodzą juz z użycia.
Prawdziwie realistyczny film o patologiach w ochronie zdrowia nie spodobałby się pacjentom. Bo przecież płacą składki.

PostNapisane: 17 października 2017, 12:37 

Było coś o plakatach, widać wystarczy mocno nakłamać i widownia ruszy hurtem:

https://oko.press/reklama-botoksu-patry ... i-reklamy/

PostNapisane: 17 października 2017, 22:27 

Ja się zastanawiałem, czy jutro nie pójść w końcu na "Botoks", ale nie będę mógł... bo sam będę brał udział w tworzeniu nowego filmu Vegi. Jak przeczytałem na Facebooku "hit kryminalny", to wysłałem zgłoszenie licząc na to, że w końcu załapię się do jakiejś produkcji kinowej. Ale że to będzie Vega, to się nie spodziewałem (Smarzowskiego już widziałem jako policjant w czarnym umundurowaniu, więc z miłą chęcią zobaczę następnego sławnego reżysera). Będę statystował na jakichś "Kobietach mafii". Jeszcze nie ucichły burze wokół "Botoksu", a już Vega pędem leci do następnego filmu. Pamiętam, że w jakiejś gazecie - bodajże "Angorze" - było napisane dawno temu, że Vega stworzył ostatnie Pitbulle jak w fabryce. W 2016: "Nowe porządki" (marzec) i "Niebezpieczne kobiety" (listopad). Rok po tym drugim wyszedł "Botoks". Zastanawiam się, czy sprawdzą się słowa niezbyt entuzjastycznie przyjętej przez Chojraka blogerki: czy powstanie jeszcze jeden czy dwa filmy Vegi i ludziom się to wszystko przeje... czy może Vega nas jeszcze zaskoczy? Niektórzy żartowali, że pewnie następny film będzie o strażakach, ale wygląda na to, że jednak nie... Pewnie będzie utrzymany w podobnym stylu co "Botoks", bo chyba za komedie się już - miejmy nadzieję - nie weźmie...

Czy ilość w końcu zostanie przekuta w jakość?

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 18 października 2017, 18:25 

Teslicus napisał(a):
Czy ilość w końcu zostanie przekuta w jakość?
Ale w jakim celu? Milionowa widownia i reżyser są jak widać b. zadowoleni. Nikt z nich nie wyraża oskarowych aspiracji, bo to jest filmowa konfekcja. To ma dać zarobić (producentom) i dać rozerwać się (widzom). Jak słyszę, obie te rzeczy udało się zaspokoić. Z artystycznymi filmami to same kłopoty są, a to widz nie lubi za bardzo myśleć w kinie, a to się intelektualnie wysilić trzeba, no po co to komu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]