Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 00:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 września 2017, 21:10 

"Gdy w maju pojawiły się informacje o tym, że ekranizacja Wiedźmina, nad którą Tomasz Bagiński (Katedra, Sztuka spadania) wraz z Platige Image pracują od jakiegoś czasu, ostatecznie zostanie wyprodukowana we współpracy z Netflixem, wszyscy cieszyli się z „polskiego sukcesu”. Nie ma w tym nic złego, bo ciężko mieć dobre zdanie o obecnym stanie naszej rodzimej kinematografii, jednak warto pamiętać, że Wiedźmin będzie serialem anglojęzycznym, co nakazywałoby choć przez chwilę zastanowić się, na ile będzie on „polski”. Dziś Netflix nie pozostawił nam pola do zastanowienia – oficjalnie ogłoszono, że trwają prace nad pierwszą polskojęzyczną produkcją, którą powierzono Agnieszce Holland"...

http://film.org.pl/news/co-wiadomo-o-pi ... xa-127779/

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 14 września 2017, 20:02 

Posty na Forum KP: 2318
Całkiem intrygująco brzmi zapowiedz samej fabuły.

Cytuj:
W 2002 roku, dwadzieścia lat po straszliwym ataku terrorystycznym z 1982 roku, który pogrzebał polskie nadzieje na wyzwolenie i zapobiegł upadkowi Związku Radzieckiego, student prawa z ideałami i skompromitowany oficer śledczy odkrywają spisek, który pozwolił utrzymać żelazną kurtynę i represyjne państwo policyjne w Polsce. Po dwóch dekadach pokoju i dobrobytu, przywódcy reżimu wcielają w życie tajny plan obmyślony wspólnie z nieoczekiwanym przeciwnikiem jeszcze w latach 80. Spisek radykalnie odmieni Polskę i wpłynie na życie wszystkich mieszkańców kraju - i całego świata. Intryga odkryta przez bohaterów może wzniecić rewolucję, a rządzący nie cofną się przed niczym, żeby zachować ją w tajemnicy.

Może to zwiastować całkiem ciekawy serial. Przy tej okazji postanowiłem sobie, że w końcu obejrzę "Ekipę" która jak do tej pory umykała mi. Pewnie dlatego, że serial jest chyba stosunkowo rzadko powtarzany w TV.

PostNapisane: 15 września 2017, 15:25 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
Przy tej okazji postanowiłem sobie, że w końcu obejrzę "Ekipę" która jak do tej pory umykała mi. Pewnie dlatego, że serial jest chyba stosunkowo rzadko powtarzany w TV.

Ja kiedyś "wymiękłem" po paru odcinkach, bo serial wydał mi się zupełnie niepasujący do naszych realiów, sztywny i wysilony. O premiery minęło już jednak sporo czasu, polska polityka bardzo się przez te lata zmieniła (zdecydowanie na gorsze), więc dzisiaj może bym spojrzał na "Ekipę" nieco przychylniej.

PostNapisane: 15 września 2017, 17:07 

Posty na Forum KP: 537
karel, czy Tobie się coś czasem w ogóle podoba? :) Czy tak "po inteligencku" - wszystko na "nie"? ;)

PostNapisane: 15 września 2017, 18:43 

Myślę, że przez kilkanaście lat obecności na obu naszych forach wystarczająco razy udowodniłem, że "czasem" coś mi się podoba. Forumowo znasz mnie nie od wczoraj, więc Twoje pytanie uważam za dość zaskakujące, nawet w tej żartobliwej formie. :-) Pomijam fakt, że "Ekipa" to serial raczej nie dla masowego odbiorcy, więc właśnie z założenia powinien mi się podobać.;-)

PostNapisane: 15 września 2017, 18:53 

Zażartowałem, bo akurat niedawno mieliśmy wymianę zdań na temat "Naznaczonego" i wspomniałeś, że nie bardzo Ci się podobał, a teraz to samo powiedziałeś o "Ekipie". A wg mnie to dwa seriale które akurat pozytywnie odbiegały od reszty i miały pewne ambicje co do oryginalności. Jak do tego dodać, że ostatni Teatr Telewizji też Ci się nie podobał, to jakoś tak mi się skojarzyło... ;)

Hmmm, czy ja wiem, czy nie dla masowego odbiorcy...? Zrealizowany dla komercyjnej telewizji, z akcją, której nieobce były sensacyjne zwroty... Choć z drugiej strony o tematyce dalekiej od czystej sensacji czy obyczajówki. Trudno mi orzec, czy "Ekipa" powstała pod kątem widza masowego, czy też nie, szczerze mówiąc.

PostNapisane: 15 września 2017, 19:37 

Z tego co pamiętam, oglądalność "Ekipy" była na niskim poziomie, mimo dużej dostępności kanału.
No, ostatni Teatr TV mi się nie podobał, ale podobało mi si się wiele innych. Nie tylko z klasyki.;-)

PostNapisane: 15 września 2017, 20:31 

Słyszałem, że za tą niską oglądalnością stała tematyka. Ludzie mieli wtedy zniechęcenie do polityki.

PostNapisane: 23 września 2017, 22:10 

Posty na Forum KP: 2675
Zapowiedź nowego serialu dosc celnie skwitował Kuba Wojewódzki - "Serial o tym, ze komunizm nie upadł i ciagle jest w Posce, a wiec dokument".

PostNapisane: 17 stycznia 2018, 13:28 

Posty na Forum KP: 6173
Znamy już część obsady:

W serialu zagrają m.in. Michalina Olszańska, Maciej Musiał, Andrzej Chyra, Robert Więckiewicz, a także Zofia Wichłacz czy Patrycja Wolny

http://natemat.pl/227577,znamy-odsade-p ... e-nazwiska

PostNapisane: 21 stycznia 2018, 14:05 

Posty na Forum KP: 2675
"Same gorące nazwiska" - no cóż, Patrycję Wolny (a właściwie Volny) musiałem jednak sobie wygooglować.

PostNapisane: 4 lutego 2018, 03:40 

Posty na Forum KP: 6173
Holt_ napisał(a):
"Same gorące nazwiska" - no cóż, Patrycję Wolny (a właściwie Volny) musiałem jednak sobie wygooglować.

Córka Jacka Kaczmarskiego, grała w "Pokocie".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]