Witam forumowiczów
Pik napisał:
„Chyba news roku ! Studio filmowe TOR na swoje 50-lecie wprowadza do dystrybucji 25 filmów po rekonstrukcji cyfrowej w wydaniu zwykłym Blu-ray jak i steelbooku. premiera już 22.września 2017”.
Może kogoś to zaciekawi, bo poniższe informacje są dość trudne do namierzenia. Na starym forum prowadziłem z kolegami „śledztwo” dotyczące początków dźwięku stereo w produkcjach polskich. Pierwszymi filmami tego typu były np. „Westerplatte” 1967 (wersja stereo 1971), czy „Potop” 1974. Przypomnę, że powyższe stało się możliwe po przekopiowaniu materiałów na taśmę 70 mm. Tam„upchnięto” sześć kanałów audio. Niestety, rekonstruktorzy (z powodów finansowych?) nie uwzględnili tegoż w procesie rewitalizacji dzieł. Wyjątek stanowi wydana na BD „Ziemia obiecana”. To prawdziwy smaczek dla osób posiadających zestawy audio 2.1 / 5.1 (ewentualnie słuchawki stereo). Teraz do brzegu…
Wydania BD z okazji 50-lecia TOR siłą rzeczy będą, czy powinny być w mono. Dlaczego? Otóż pierwszym polskim filmem fabularnym 35 mm z zapisem stereo był obraz „Wszystko co najważniejsze” z roku 1992 (Dolby Stereo). Natomiast kilka lat później miała miejsce „rodzima”* premiera dźwięku Dolby Digital. Chodzi o dyskutowanego w innym miejscu „Bandytę” 1997.
* Dla ścisłości dodam, że była to produkcja międzynarodowa.
Dla osób chcących eksplorować temat:
http://polski-dubbing.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=662Pozdrawiam, Daras. Na starym forum 2164 postów.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.