Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielki Szu
PostNapisane: 26 sierpnia 2017, 14:07 

Posty na Forum KP: 537
Kręciłem we Wrocławiu "Pierwszą miłość" i spędzałem tam jedną noc. I jak się okazało produkcja zakwaterowała mnie w Novotelu... Tak, tak. Tym samym. :) Nawet niewiele się zmienił. Oczywiście nie ma boazerii, bo to już niemodne, ale recepcja, bar i restauracja w tym samym miejscu, wystrój restauracji całkowicie inny. Tam, gdzie były automaty telefoniczne - teraz półki z książkami na zasadzie "przeczytaj i odłóż".

Nie ma już natomiast zupełnie basenu w którym Bończak topił Nowickiego. Został zasypany około 15 lat temu. Basen, nie Bończak. :) Obecnie jest tam trawnik.

PostNapisane: 26 sierpnia 2017, 20:24 

Czy w restauracji nadal można zamówić "schabowy, pomidorową i piwo"? :lol:

PostNapisane: 26 sierpnia 2017, 20:46 

Piwo tak. Reszty - nie. :D
Osobiście zjadłem wielkiego burgera, do którego dla przełamania mięsnej hegemonii domówiłem warzywa grillowane. :) Z colą, bo od ponad sześciu lat jestem bezalkoholowy. :)

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 01:35 

No to muszę się pochwalić, gdyż kilka lat temu nocowałem dokładnie w tym samym pokoju (to akurat celowo) co Wielki Szu. Rzeczywiście basen już dawno zasypany i rosła sobie trawka. Samo wnętrze i układ mebli w pokoju dokładnie ten sam co 30 lat wcześniej. Tylko faktura ścian i mebli inna. Nawet zabudowa telefonów na ścianie przy recepcji i recepcja była taka sama jak na filmie. I chyba jak kiedyś przy restauracji w latach 80-tych był telewizor z podłączonym atari do grania, tak teraz (to jest w 2011 roku) stało Playstation czy inny Xbox, żeby dzieci się nie nudziły :)

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 08:15 

A pamiętasz numer pokoju?

PostNapisane: 31 sierpnia 2017, 23:50 

Rafal Dajbor napisał(a):

Moim zdaniem ten sam co w filmie. Już nie pamiętam. Strzelam - może 251 lub 252. W filmie jest dokładnie powiedziane lub widoczne są numery drzwi. Same drzwi i numery wyglądały bodajże tak samo jak w "Wielkim Szu". Co do numeru, to musisz przestudiować film, bo mogę źle go pamiętać.

To co mogę pokazać to widok z pokojowego okna, który pokrywał się z tym filmowym. Zdjęcia samego pokoju nie nadają się do publikacji :D

Obrazek

PostNapisane: 1 września 2017, 09:28 

A czy nocował ktoś w hotelu Turystycznym w Wambierzycach (czyli Lutyniu)? Czytałem gdzieś, że w budynku tym nadal jest hotel, tylko sala bilardowa jest teraz na samej górze

PostNapisane: 5 września 2017, 23:03 

Posty na Forum KP: 461
Niezawodne Google Map http://tiny.pl/gjkrs

PostNapisane: 29 września 2017, 06:53 

Majkel napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):

Moim zdaniem ten sam co w filmie. Już nie pamiętam. Strzelam - może 251 lub 252. W filmie jest dokładnie powiedziane lub widoczne są numery drzwi. Same drzwi i numery wyglądały bodajże tak samo jak w "Wielkim Szu". Co do numeru, to musisz przestudiować film, bo mogę źle go pamiętać.

To co mogę pokazać to widok z pokojowego okna, który pokrywał się z tym filmowym. Zdjęcia samego pokoju nie nadają się do publikacji :D

Obrazek

A no to w porządku. :) Czyli to było na drugim piętrze. Ja mieszkałem w pokoju o numerze zaczynającym się od jedynki, zatem położonym na pierwszym piętrze. :)

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 12:58 

Zrobiłem szulerskie tourne po Polsce szlakiem ulubionego oszusta. Zapraszam do obejrzenia
https://youtu.be/FMEYpi2IE2g

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 14:25 

Posty na Forum KP: 1006
Przyjemny filmik, troszkę pracy kolega wykonał, na przykład ta willa Jarka (Frycza). No, właśnie gdzie się mieści, bo na nagraniu chyba nie ma o tym mowy ?
''Wielki Szu'' to jeden z moich ukochanych filmów, kiedyś nawet o nim coś pisałem na starym forum. Z kolei jeden z moich przyjaciół darzy film Chęcińskiego jeszcze większym uczuciem niż ja. Też robił tournee śladami Szu :-)
Zwrócę tylko uwagę na taki drobiazg, że Jola przy pożegnaniu mówi - ''Pa, Szu wielki samotniku''. Tytułowym ''Wielkim Szu'' określają go Denel (Strasburger) w domu Mikuna i Lipo (Bończak) gdy go zauważa.

PostNapisane: 29 stycznia 2021, 22:14 

Willa gdzie Frycz przegrywa do Szu znajduje się we Wrocławiu w okolicach Hali Ludowej, z filmu wynikało by ze pod Warszawą, tak przynajmniej mi się wydawało.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]